Nordisk Games: Investeringer i spil kræver tålmodighed

Nordisk Games: Investeringer i spil kræver tålmodighed

@Redaktionen

Med mere end 1 milliard kroner investeret satser Nordisk Games stort på den europæiske spilbranche. Og med deres lange tidshorisont kan de jo lige så godt forsøge at ændre industrien undervejs.

Med mere end 1 milliard kroner investeret satser Nordisk Games stort på den europæiske spilbranche. Og med deres lange tidshorisont kan de jo lige så godt forsøge at ændre industrien undervejs.

Artiklen er sponseret af Nordisk Games – en af de partnere, som har gjort “Games as a Business 2021” muligt.

Nordisk Games har kun eksisteret i fem år. Men da det mere end hundrede år gamle underholdningsselskab Nordisk Film besluttede at satse på spilindustrien tilbage i 2016, gjorde de for alvor. I dag har de investeret mere end 1 milliard kroner i ni forskellige spilstudier – og deres ambitioner slutter langt fra her.

Markus Windelen, partner and director of operations in Nordisk Games.

“Vi er ikke investorer, som forsøger at få en hurtig profit. Vi ønsker ikke at investere for hurtigt at sælge igen med en fortjeneste på faktor x. Og vi ønsker heller ikke at opkøbe hele studier – vi sigter mod at købe mellem 20 og 40 procent og hjælpe studierne med at vokse derfra. Hvis det så senere i forholdet giver mening for både ejerne og Nordisk, vil vi gerne øge vores ejerskab. Men den største forskel vi kommer med som investor er, at vi investerer med en lang horisont,” siger Markus Windelen, partner og director of operations i Nordisk Games.

Markus Windelen blev for nyligt en del af Nordisk Games efter 25 år i industrien på tværs af spiludviklere og -udgivere. Og det var hans kærlighed til spil og industrien kombineret med Nordisk’ unikke tilgang, der fik ham til at blive en del af holdet.

“Som investorer er vi et anderledes bæst, kan man sige. Meget af det stammer fra det faktum, at vores ultimative moderselskab er Egmont, som er en fond. En betydelig del af Egmonts indtjening bliver doneret til velgørenhed for børn i Danmark, Norge og snart Sverige. Resten af overskudet bliver geninvesteret i Egmont Group i stedet for at blive sendt til aktionærer,” siger han og tilføjer:

“Vi er selvfølgelig kommercielt drevet, for kommerciel succes er grundlaget for vores arbejde med velgørenhed såvel som vækst i vores egen forretning. Men det er en meget anderledes tilgang end hos mange andre spilinvestorer.”

Succes gennem aktiv støtte

Nordisk Games har investeret i veletablerede studier over hele Europa – blandt andet Avalanche Studios Group, Star Stable Entertainment, MercurySteam og Supermassive Games. De ønsker at tage en aktiv role i at hjælpe virksomhederne med at vokse forretningen samt forbedre deres chancer for at skabe succesfulde spil og spil-IP.

“Der findes ikke en hemmelig opskrift, som får dig til at hoppe fra én succes til den næste. Men du kan tilføje research, know-how, best practices og autencitet for at minimere faldgruberne,” siger Markus Windelen.

Støtten fra Nordisk Games kommer i form af individuelle samarbejdsplaner og aktivt arbejde i studiernes bestyrelser. Lederskabsprogrammer, data service og “Executive Club” sammen med forretningsudvikling med spilplatforme og -udgivere er blandt de støtteservices, som investoren tilbyder. Deres seneste initiativ er skabelsen af ‘Games User Research Lab’ i København, som partnervirksomhederne kan bruge til at teste deres spilindhold.

“Expansive Worlds hare lige lanceret en ny DLC (Downloadable Content red.) til deres meget succesfulde spil ‘theHunter: Call of the Wild’, hvor spillerne kan købe en jagthund. Før lanceringen blev det hårdt testet i vores interne lab gennem flere iterationer, hvor brugerne kom med feedback til udviklerne. På den måde kunne Expansive Worlds fintune deres DLC, før den blev lanceret. Og det blev en af deres bedste lanceringer målt på brugeranmeldelserne. Jeg siger ikke, at det kun skyldes research labet, men jeg er sikker på, at det hjælper, hvis man tager sin DLC gennem forskellige stadier i research labet og tager produktbeslutninger på baggrund af data,” siger Markus Windelen.

Nordisk Games arbejder i øjeblikket på et lignende fælles-lab, som skal øge studiernes evne til at tage beslutninger baseret på data, analyser og markedsresearch.

“Spiludvikling er stadig 100 procent drevet af udviklerne, men vi sigter mod at tilbyde dem infrastruktur og yderligere indsigter, som de måske ikke selv havde overvejet,” siger Markus Windelen.

Screenshot from ‘theHunter: Call of the Wild’.

Vil ændre industrien

Ved at investere med en lang tidshorisont nøjes Nordisk Games ikke med at have ambitioner på studioernes vegne. De har ambitioner for hele industrien. Derfor er Nordisk Games og med-initiativtager til breddere industri-initiativer som ‘PlayCreateGreen’ – en klimahåndbog for spiludviklere, af spiludviklere.

“Spil er sjove og underholdende, men al digital underholdning kommer også med et hæftigt klimaaftryk. Ved at dele best practices kan vi lære at reducere det, og vi ønsker at tage medansvar for, at det sker,” siger Markus Windelen.

På samme måde forsøger Nordisk Games også at styre den mandedominerede industri i en mere diversificeret retning. Der er stadig lang vej – også internt hos Nordisk Games. Men de ønsker at være involverede og aktive på agendaen, da de tror på, at det er den rigtige retning for både industrien såvel som det enkelte studio ud fra et forretningssynspunkt.

“Verden er divers og spilindustrien producerer underholdning til et mangfoldigt publikum. Hvis man vil være god til det, skal man sikre sig, at skaberne, som kommer op med ideerne, også kommer fra en mangfoldig baggrund. Det er en selvisk mission med et godt formål; Vi skal være kloge nok til at omfavne det, hvis vi vil gøre en god forretning,” siger Markus Windelen.


Hvoran forudsiger man det næste spilhit?

Det er utrolig svært – grænsende til umuligt – at forudsige det næste hit i spilbranchen. Men med det in mente har Nordisk Games 3 gode råd til alle, som overvejer at investere i spilbranchen:

  • Kig på studioet – ikke “bare” spillet: Når Nordisk Games investerer, kigger de ikke kun på de spil eller den eksisterende IP, som et studio allerede har lanceret. De kigger på selve studioet, holdet bag og deres kultur. Spillet er nemlig bare et udtryk for studioets indre kerne, vision og amtition.
  • Succes skabes af mennesker: Modsat andre tech-startups kan det være meget svært at stole på finansielle KPI’er og tidligere traction i spilindustrien. Derfor kigger Nordisk Games også hovedsageligt på nøglepersonerne i studioet. Hvem er stifterne og lederne? Hvad er deres ambitioner? Hvad har de opnået tidligere – ikke i form af universitetsgrader, men har de lavet nogle vilde udviklingsfejl, og hvad lærte de af dem?
    Hvis de har lavet store fejl og overlevet, er det en indikation på, at de ikke vil lave dem igen. Hvis det kombineres med en god forståelse for kreative processer, produktionsmetoder, økosystemet i spiludvikling, -udgivelse og -markedet, så er alle ingredienserne der.
  • 80-20-reglen: Selv for rutinerede spilinvestorer er det umuligt at ramme en guldåre hver gang. Succesraten indenfor spiludvikling er lille. Faktisk sælger de fleste spil ikke særlig godt. For hver store succes er der 99 udgivelser som fejler. Derfor skal man generelt tænke i 80-20-reglen: De 20 procent af investeringerne, som er mest succesfulde, skal bære de øvrige 80 procent.
    De mest succesfulde spilhits er skabt ved at tænke helt ud af boksen og kommet med noget, der ikke er set før. Det kan kun komme fra helt igennem passionerede og kreative udviklere kombineret med ligeså passionerede finansielle investorer, som både tror på og aktivt støtter den kreative vision udviklerne har. Kun på den måde kan man opnå en outlier effect.

 

Denne artikel er en del af temaet “Games as a Business 2021“. Du kan læse næste artikel i temaet her:

Private, danske investeringsfonde snuser til spilbranchens potentiale

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY