For mange startups er den største udfordring kampen mod det tikkende ur. Eksekvering er alt, og kampen for at vækste og vokse kræver ikke kun ny kapital men også tekniske kompetencer, som mange ikke har adgang til. Konkurrencen fra de etablerede tech-virksomheder er for hård, og mange nyklækkede programmører eller dataloger er løntunge ressourcer, som kun de mest kapitalpolstrede vækstvirksomheder kan matche.
Den manglende evne til at tiltrække de rette tekniske kompetencer holder væksten tilbage i mange startups. Det er en velkendt udfordring i alle industrier. Men nu bliver det en smule lettere for danske fintech-startups at tilføre fagtunge kompetencer til deres tekniske team. Det sker, når IBM og Copenhagen FinTech ruller deres nye samarbejde ud i starten af februar.
”Vi stiller udviklingsressourcer til rådighed for startups, der ønsker at accelerere deres udvikling. Det gør vi ved at rekruttere toptalenter fra de tekniske universiteter i Danmark, som knyttes til et specifikt udviklingsprojekt i fem til syv uger. Det kan være en MVP, der skal i markedet, en front-end, der skal designes – eller noget helt tredje. Men samarbejdet indebærer også muligheden for at spare med erfarne senior it-arkitekter, gratis adgang til IBM Cloud-teknologi og generel adgang til videnstunge ressourcer,” siger Brian Rasmussen, der CTOCTO betyder Chief Technology Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds teknologiske strategi og udvikling. CTO’en leder teknologiteamet og sikr... More og Technical Sales Executive for IBM i Norden.
Der er ingen omkostninger forbundet med samarbejdet udover de ressourcer og timer, som startuppet skal investere i at overlevere opgaver og viden til de studerende. Derfor mener Copenhagen FinTech også, at det er et win-win partnerskab.
“Samarbejdet med IBM om vores Talent Connect program er et fantastisk eksempel på, hvordan økosystemet i Danmark virker. I Copenhagen FinTech engagerer vi både de etablerede virksomheder, startups og studerende i win-win partnerskaber. IBM stiller deres teknologi og erfaring til rådighed. De studerende kommer til at arbejde med både corporates og startups. Startups får mulighed for at accelerere deres udvikling og dermed kortere go-to-market. Sidst, men bestemt ikke mindst, så kan dette initiativ helt overordnet understøtte Copenhagen FinTechs mission om at skabe vækst og flere jobs i en hastigt voksende fintech-industri,” siger Mads Tingsgård, Head of Fintech Intelligence hos Copenhagen FinTech.
Skal være relevant for væksten
I skrivende stund forventer de fire startups Ernit, CLA Reply, JamiiPay og Lendme at tage imod en eller to studerende i en periode på fem til syv uger.
Startuppet Lendme, som er 18 måneder gammelt, har i dag en platform, der hjælper forbrugere med at indhente personlige og konkrete lånetilbud fra flere banker på én gang. Her ser man meget frem til at byde den nye, midlertidige kollega velkommen.
”Det giver os muligheden for at sætte tempoet en smule op, men det gælder også om at finde den rigtige balancegang. Personen vi byder indenfor vil få tildelt opgaver, der kan accelerere udviklingen af vores produkt og løsning. Der skal være et realistisk slutprodukt, når de to måneder er gået, for begge parter skal have det optimale ud af forløbet,” siger Peter Grunnet Wang, CIO og medstifter af Lendme.
Hos CLA Reply har man netop udviklet en MVP, som skal hjælpe revisorer, bogholdere og advokater med at spare tid i deres anti-hvidvask forpligtelse. Og startuppet forventer, at samarbejdet med IBM kan sætte ekstra fut under udviklingen.
“Ethvert tidligt-stadie startup kender problematikken: Man vil gerne gøre to ting på én gang. Drifte sit kerneproduktet og udvikle næste version. Men de to opgaver trækker begge tungt på den tekniske afdeling – som allerede knokler i døgndrift. Men med IBM som teknisk mentor og generøs udviklermæcen, har vi pludselig fået dobbelt båndbredde på produktudviklingsfronten, og kan derfor hurtigere – og klogere – komme frem til næste iteration, uden at gå på kompromis den sædvanlige forretningsgang,” siger Henrik Boensvang, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More og co-founder af CLA Reply.
Platforme er fremtiden
I dag kører 98 procent af alle finansielle transaktioner gennem IBM Mainframe – og har gjort det siden man begyndte at digitalisere den finansielle sektor i 1960’erne. Men ny teknologi presser på, blandt andet fra startup-virksomhederne på Copenhagen FinTech, og skal IBM beholde en stærkt position i finanssektoren, er det afgørende at være tæt på den teknologiske udvikling.
”Det summer i Copenhagen FinTech, og fremtiden for finansiel teknologi vil flyde sammen med andre industrier. Med nye regulativer indenfor finanssektoren, eksempelvis PSD2, og nye teknologier som Blockchain og AI, opstår også nye muligheder for digitale platforme – og nye aktører, som ikke nødvendigvis har rod i banksektoren. Det kan blive et betydeligt marked for IBM i fremtiden, og gennem samarbejdet med Copenhagen FinTech får vi værdifuld indsigt i, hvordan dette market kommer til at forme sig,” siger Brian Rasmussen.
Han refererer til Apples App Store som et eksempel på, hvordan en digital platformen kan forandre ikke bare en virksomhed men også brancher og markeder.
“Jeg anser det ikke for givet, at fremtidens finansielle marked er kontrolleret af banker. Dog anser jeg det for givet, at en kontrolleret udveksling af værdier mellem købere og sælgere er fundamental – også for fremtidens virksomheder. Derfor vil finansielle aktører og finansielle platformen også være i centrum for fremtidens brancher og industrier, uanset hvordan de kommer til at forme sig. Og det er helt oplagt, at IBM også skal være en betydelig teknologilevarandør til fremtidens finansielle aktører,” siger Brian Rasmussen.