This post is also available in: English
Øvelse gør mester, siges det. Men hvordan øver man sig på noget, der kræver, at man prøver det i praksis?
På DTU Board Education uddanner man bestyrelsesmedlemmer ved at inddrage rigtige startupcases gennem hele forløbet. Kombineret med den seneste forskning er det nemlig nøglen, når man skal lære at skabe værdi for en virksomhed, fortæller Anne Malberg Horsager, programdirektør for DTU Board Education.
”At være bestyrelsesmedlem er ikke ligesom at være direktør eller ejer – det er en selvstændig disciplin. Derfor er hele forløbet praksisnært og direkte forbundet til økosystemet herude. Der er ingen teoretiske cases. Man har hånden på kogepladen fra dag 1 af, og stifterne af casevirksomhederne er altid til stede, klar til give direkte feedback.”
Inden forløbet sender casevirksomhederne deres pitch deckEt pitch deck er en iværksætters visuelle pitch til investorer. Det afslører klart og tydeligt problemet, løsningen, markedet, teamet og økonomien med det ... More og det materiale, der skal forberede den fiktive bestyrelse. Det danner grundlag for alt fra bestyrelsesmøder til feedbacksessioner, der simuleres 1:1, som det ville finde sted i virkeligheden.
Ambitionen er at skærpe kursisternes færdigheder i et bestyrelseslokale, men i lige så høj grad at hjælpe dem med at bringe deres kompetencer i spil på den rigtige måde, forklarer Anne Malberg Horsager.
”Vi ved fra forskning, at virksomheder med bestyrelser vokser hurtigere og er mere robuste. Samtidig har mange stiftere det svært med dem, der har den forkerte tilgang til arbejdet. Derfor uddanner vi lige så meget i god adfærd: Spiller man godt sammen? Føler ejerlederne sig set, mødt og hørt? Skaber man en fælles erkendelse? Meget handler om måden, du sætter dine egne kompetencer i spil.”
En del af økosystemet
DTU har i mange år været et stort selvforsynende økosystem, hvor både startups, studerende, venturefonde og forskning interagerer hver dag.
Derfor fisker man i undervisningen på DTU Board Education oftest i talentpoolen af fremadstormende startups og scaleups, der er associeret med DTU.
En af de udvalgte casevirksomheder har været DTU-spinoutet Reel, der hver dag arbejder for at demokratisere det grønne elmarked for mindre virksomheder.
”Da vi pitchede for den her fiktive bestyrelse, oplevede vi en gruppe af mennesker, der virkelig havde forberedt sig. Sparringen var skarp og de gav os nogle vigtige perspektiver og indgange til netværk,” fortæller Jon Sigvert, medstifter og CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More i Reel.
En af deltagerne dengang var Peter Larsen, der er CEO i startuppet PHLIT. Forløbet klædte ham så godt på, at han efterfølgende trådte ind som bestyrelsesmedlem i Reel.
”Det vigtigste i bestyrelsesarbejdet er alt det, man ikke bare kan læse sig til. Man bliver (På DTU Board Education, red.) hvirvlet ind i et kreativt økosystem af entreprenører, startups, investorer og forskere, hvor man kan diskutere faktiske problemstillinger med rigtige virksomheder. Det er megafedt,” fortæller Peter Larsen.
Fuld cirkel
I dag er Peter Larsen endda også blevet investor i Reel.
Virksomheden har siden stiftelsen haft så meget succes, at den må betegnes som et scaleup i vækst. Og en af nøglerne har været en professionel bestyrelse, fortæller Jon Sigvert.
”Det er klart noget, jeg vil anbefale andre startups, fordi det jo er en måde at få tilknyttet nogle super dygtige, kompetente og fagspecifikke mennesker, der normalt ellers er meget svære at få adgang til. Det er guld værd for en ung virksomhed.”
En god bestyrelse kan give uvurderlig sparring om alt fra vækst og kapitalrejsning til internationalisering og forberedelse af exit. Derfor er samarbejdet mellem Peter Larsen og Reel et godt eksempel på en af de ting, DTU Board Education håber på at opnå.
”Bestyrelsesarbejde handler om meget mere end at gå til bestyrelsesmøder. Det handler om at være med på rejsen og bringe de relevante kompetencer ind i en virksomhed på den rette måde. Og så er vores forløb et af de eneste tidspunkter, hvor startups og scaleups vil opleve, at det ikke er dem, der bliver grillet,” smiler Anne Malberg Horsager.
DTU Board Education
- 3-måneders program
- +16 dages træning og bestyrelsesmøder på DTU
- Deltagerne er stiftere, innovatører, bestyrelsesmedlemmer, forretningsudviklere, ledere, specialister og investorer.
- Deltagerne skaber værdi for bestyrelser ved at udvide deres ledelsesværktøjskasse og mindset og ved at arbejde med live cases i start-ups, scale-ups og SMV-bestyrelser.
- Programmet er en blanding af forelæsninger, teamwork, live bestyrelsesarbejdssessioner, coaching, feedback og dialog med bestyrelsesmedlemmer, stiftere, ledere, investorer, eksperter og DTU-professorer.
Fullscreen Mode