You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

På Skanderborg skal den grønne omstilling være en del af festen

Lukas Graham åbnede onsdag eftermiddag festivalen på en tætpakket Bøgescene.
Onsdag slog Smukfest endnu engang dørene op for Danmarks næststørste festival. Efter tre års pause strømmer tusindvis af mennesker mod Bøgeskoven og Justin Bieber lidt uden for Skanderborg for at feste. Men under festen ligger også en indsats for at blive mere bæredygtig.

Den canadiske superstjerne Justin Bieber var et kæmpe trækplaster for de 60.000 gæster, som hver dag besøger Smukfest i år. Men når man holder en mega-fest midt i en skov, følger der også et ansvar med. Og på Smukfest har man for alvor valgt at prioritere ressourcerne til bæredygtighedsagendaen – så man kan blive ved med at holde festen i en skov.

Da TechSavvy tog en snak med formanden for Smukfests bæredygtighedsgruppe, Hanne Tokkesdal, fortalte hun, at hvert år bestræber sig på at være mere bæredygtig end året forinden. Det kræver at man tænker innovativt og tør at udforske ny teknologi, som kan optimere de bæredygtige løsninger på festivalen.

Tiltagene er både store og små, og for at sikre, at så mange som muligt finder vej til bøgeskoven, er man hos Smukfest lykkes med at organisere bæredygtighedsgruppen, så den er bredt funderet omkring organisationen.

“I bæredygtighedsgruppen har vi et seriøst fokus på innovation. Dette sikres ved at skabe en bred opbakning, og det har vi i gruppen, fordi den indeholder medlemmer fra direktionen, bestyrelsen og frivillige,” fortæller Hanne Tokkesdal.

Ifølge formanden gør det, at man som gruppemedlem føler, at der en chance for ideerne bliver ført til virkelighed, og det er en vigtig motivationsfaktor for at fremme lysten til at skabe innovationen.

Plads til startups

Når de bæredygtige ideer og beslutninger skal ind på Smukfest, så har ledelsen været med på ideprocessen. Det medfører, at man på Smukfest også gerne giver plads til, at innovationen og løsningerne kommer ude fra. Blandt andet gennem samarbejder med virksomheder, uddannelsesinstitutioner, innovationsnetværk.

Hanne Tokkesdal forklarer, at de brede samarbejder også giver plads til at inddrage startups med den rette løsning, som en del af missionen for at blive mere bæredygtige. På samme tid anerkender hun, at der er meget, som skal gøres endnu:

“Via vores samarbejder er vi meget åbne for nye løsninger, og vi ved, at rigtig mange startups har disse løsninger. Omvendt skal vi også prioritere vores ressourcer, for selvom vi gerne vil, så kan vi ikke samarbejde med alle. Vi kan aldrig blive 100 procent bæredygtige, men skal hvert år fokusere på at blive lidt mere bæredygtige, og gøre det på en smart måde, som kan svare sig,” siger hun.

For omstillingen kommer ikke med et snuptag. Den enkle løsninger gør ikke den store forskel; der skal mange små tiltag til, som i fællesskab løfter bæredygtighedsmissionen.

På kærligheden har man lavet et campingområde, kaldet Lækkerheden, hvor man kan få reserveret en plads på forhånd. Det koster dog et depositum, som man kun får tilbage, hvis der er ryddet op, når man forlader campingområdet.

Bæredygtighed skal være sjovt

Gennemgående for Smukfests bæredygtighedstiltag er, at de anser dem på samme måde, som købmanden anser tilbud: De skal engagere gæsterne og ultimativt give flere kunder i butikken.

I praksis betyder det blandt andet, at man på Smukfest nudger deltagerne til at rydde op efter sig selv. Det lyder som en selvfølge, men sådan er det ikke. Festivalens kultur, som Smukfest selv har været med til at skabe, indebærer, at man slår sig løs og fester – og dermed også roder. Men ved at tænke kreativt, kan man måske gøre det at rydde op til et element af festen.

I år har Smukfest blandt andet et projekt med studerende fra VIA, hvor man på campingområdet Kærligheden kan få lov at dreje på lykkehjulet og vinde kolde drikkevarer eller is, når man afleverer en sæk fyldt med affald. Indtil videre har det været en stor succes.

Og som Hanne Tokkesdal forklarede afslutningsvist, så er det vigtigste jo at have en sjov fest – på en bæredygtig måde, selvfølgelig.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY