You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Anyware Solutions blev som det eneste IoT-startup - og det eneste startup fra Danmark - optaget i Ikea's acceleratorprogram, foran 1300 andre startup fra hele verden. Her ses de to stiftere af virksomheden Morten Bremild (t.v.) og Jan H. Christiansen.

Prisbelønnet smarthome-startup skifter fokus: Satser nu stort på digital ældrepleje

Sådan så det ud i 2018, da Anyware Solutions blev optaget i Ikea’s acceleratorprogram, foran 1300 andre startup fra hele verden. Siden Morten Bremild (til venstre) taget virksomheden i en ny retning.
Produktet fik priser og stor opmærksomhed ved lanceringen, men salget fulgte ikke med. Det har fået startuppet Anyware til at skifte strategi: Nu satser de på ældreplejen.

Semifinalist i Startup of the Year, en Innovationspris til forbrugerelektronikmessen CES, en Red Dot Design Award – og ikke mindst TechBubbles her på TechSavvy.media. IoT-dimsen fra det danske startup Anyware, som kan gøre ethvert lampeudtag til en smarthome-enhed, fik en varm modtagelse ved sin lancering i 2018.

Alligevel havde startuppet svært ved at få salget af deres produkt til for alvor at tage fart, og det blev ikke nemmere i takt med at giganter som Phillips til Google i stigende grad fik tag i smarthome-kategorien.

”Hele den teknologiplatform, vi har bygget, kommer i dag ikke til sin ret som smarthome-løsning, hvor det er de store, der dominerer. Den almindelig forbruger har ikke taget smarthome til sig på andet end lys-niveau. Derfor satser vi nu på målrettet at bevise teknologiens anvendelse indenfor digital ældrepleje,” fortæller Morten Bremild, CEO og stifter af Anyware.

Mens velfærdssystemerne i Europa generelt er gode, er de ikke i særlig høj grad gearet til at håndtere de forebyggende indsatser og inddragelse af pårørende. Og det er netop her, Anyware vil gøre en forskel med sin nye løsning.

”Vi skal ikke lave en ny medicinsk enhed til sundhedsvæsenet, men en plug-og-play løsning til almindelige borgere og de mange ældre, der bor og føler sig alene – og har pårørende som deres primære omsorgsgiver. Vi gør simpelthen de pårørende i stand til at yde support, og det synes jeg, er en meget meningsfuld udnyttelse af smarthome-teknologien,” siger Morten Bremild.

EU-projekt for millioner

Kernen i produktet fra Anyware er stadig det samme, men det udvides samtidig til en ny form: I stedet for kun at kunne bruges i et lampeudtag, kan det nye produkt placeres frit i rummet. Det nye produkt kan så ikke styre lyset, men vil kunne fungere sammen med den klassiske smart-adapter, der også har indbyggede sensorer til temperatur, fugtighed og lyd.
Og det er netop sensorerne Anyware skal bruge i sin nye løsning, hvor de skal bruges til at opfange anormaliteter i boligen, som kan indikere, at den ældre har brug for hjælp.

Normalbilledet deles altså ikke med hverken de pårørende, Anyware eller kommunen, men hvis sensorerne opfanger noget, der ikke er som det plejer, kan løsningen eksempelvis sende en kort besked om, at der måske er brug for hjælp hos den ældre.

“Der er helt reelle problemer at løse i ældreplejen i hele Europa med en digital omsorgsløsning som denne. Og vores eksisterende produktdesign er ideelt i den henseende. Afsættet i smarthome-teknologien vender vi til en styrke, da vi med en robust og eksisterende hverdagsteknologi kan nå ud til eneboende ældre gennem deres pårørende fremfor at være tvunget til at skulle nå kunderne gennem de mere klassiske healthcare-aktører – som fx kommunerne i Danmark,” siger Morten Bremild,

Og til den mission har virksomheden nu fået EU’s blåstempling og støtte i form af et EU-projekt med 6 andre europæiske virksomheder.


Fakta: Om EU-projektet AAL4All:

  • AAL4All-projektet har til formål at demokratisere velfærdsteknologien ved at gøre det muligt for pårørende til ældre, der bor alene, at implementere en digital omsorgsløsning til forebyggelse og forbedret livskvalitet for den ældre.
  • Løsningen tilbyder en smarthome-infrastruktur til aktive ældre og deres pårørende med muligheden for at tilpasse løsningen til skiftende behov ’as-a-Service’ over tid, herunder implementering af ’voice agent services’ og ’first responder services’ via professionelle plejeudbydere.
  • Projektet består af et konsortium på syv partnere i fem forskellige lande. Anyware er projektkoordinator, og projektet bygger på startuppets teknologiplatform.
  • Det totale projektbudget er DKK 16m for hele konsortiet og projektet og løber over 30 måneder fra 1. januar 2022.

 


En løsning frem for et produkt

Anywares løsning kan stadig købes som hyldevarer, hvor almindelige boligejere kan bruge løsningen til kontrol af indeklimaet, som indbrudsalarm eller til fjernovervågning af sommerhuset. Men startuppet så selv en stor mulighed – og et stort marked – i at hjælpe de pårørende til ældre, der bor alene, og derfor satser de nu på netop dette marked med tilhørende services ovenpå produktet.

”Det handler om at gå meget præcist ind og finde nogle nicher og segmenter, vi kan servicere. Hvis vi vil nå bredt ud, skal vi ikke bare sælge dimser, for de interesserer kun early adopters. Derfor bliver vi nu også abonnementsbaserede for at afspejle, at det er en omsorgsservice, man køber hos os – ikke en gadget,” siger Morten Bremild.

Ud over at skabe en ny, digital forbindelse mellem den ældre og de pårørende, arbejder Anyware også på at integrere partnerskaber med eksempelvis energiselskaber og forsikringsselskaber, som skal hjælpe med at nå kunderne og øge værdien yderligere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY