You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

RE-ZIP gik fra enkelt produkt til international skalering gennem elite-acceleratoren GreenUp

Hvor stor succes RE-ZIP havde fået uden GreenUp er svært at sige. Men en konkret ændring, som programmet førte med sig, var, at RE-ZIP gik ud og fandt yderligere to stiftere til founder-teamet, så virksomheden i dag står på et stærkere fundament.
@Redaktionen
Den ambitiøse, grønne accelerator GreenUp Accelerator er nu klar til at optage nye startups. RE-ZIP var med i første kuld og har bevist, hvor langt ud i verden man kan bringe sin grønne løsning gennem det 20 måneder lange acceleratorprogram, som DTU Science Park driver med støtte fra Industriens Fond.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med DTU Science Park


Da de to stiftere af RE-ZIP trådte ind i acceleratoren GreenUp for første gang, var det med en god idé om at genbruge samme papemballage flere gang i e-handel – et slags pantsystem for emballage, som reducerer CO2-udledningen på online emballage markant. Men konceptet var stadig under udvikling, og kun én af de to stiftere arbejdede fuldtid på projektet.

”Det var den spæde start. Vi var bare to gutter, der var i gang med at etablere den her helt nye type emballage-koncept. Så der var meget fokus på produkt-siden – og ikke så meget på tech eller internationalt,” husker Thomas Fugl, som på daværende tidspunkt arbejdede fuldtid som konsulent ved siden af startuppet.

20 måneder og et ambitiøst acceleratorprogram senere er virksomheden en helt anden. To er blevet til +10 medarbejdere. Emballage-løsningen er patenteret og der er udviklet et unikt IT system, der håndterer al logistikken omkring konceptet. Der er aktive kunder i fire lande, tre nye markeder er på vej i år og RE-ZIP har dialoger med nogle af verdens største brands. Og Thomas Fugl er ikke i tvivl om, at GreenUp har skubbet på den hurtige udvikling.

”GreenUp skubbede tidligt på, at Danmark er for småt for os. Produktet er jo faktisk bare en papkasse og -pose der kan bruges flere gange, og selv med eksempelvis 20 procent af markedet i Danmark, reducerer vi jo stadig ikke den store CO2 udledning. Vi skal ud i verden – skalere for at skabe impact – og her har GreenUp været med til at bane vejen. De var gode til at skubbe os i de rigtige retninger, og har helt sikkert en aktie i vores succes,” siger han og tilføjer:

”Det er et langt og intenst program, men det flytter virkelig forretningen.”

Thomas Fugl er ikke i tvivl om at GreenUp har skubbet på den hurtige udvikling

Fakta: RE-ZIP

  • RE-ZIP har udviklet og patenteret en papkasse og -pose, som kan genbruges op til 10 gange, hvilke reducerer CO2-aftrykket med op til 80 procent ift. almindelig engangsemballage.
  • Løsningen er i bund og grund en papkasse og en -pose, som med sit patenterede design kan genbruges igen og igen. Emballagen skal blot returneres i en pakkeshop eller postkasse t som man kan finde på app’en, så finder de selv hjem til RE-ZIP der rengør dem og sender tilbage i cirkulation – lidt ligesom pantsystemet med flasker.
  • RE-ZIP er vokset gennem den grønne elite-accelerator GreenUp. Programmet optager igen startups indtil d. 20. februar. Du kan ansøge her.

Grøn skalering

GreenUp vil hjælpe grønne startups med at vokse hurtigt og skalere til udlandet. Og succeskriteriet er ikke bare finansielt, men kræver også et klimamæssigt aftryk, som skal blive mindre, i takt med at de nye virksomheder vokser ud i verden.

Fordi ambitionerne er store, strækker forløbet sig også over 20 måneder.

”Traditionelle programmer er typisk 3 til 6 måneder. Det er sådan set fint i mange sammenhænge, men når vi ser den her type startups, som laver mere kompliceret teknologi, så synes vi ikke, det er nok. Samtidig giver det lange forløb os mulighed for at fortsætte med at støtte dem hele vejen – indtil de har struktur på forretningen og er klar til at skalere internationalt,” siger Steen Donner, CEO for DTU Science Park, som står bag programmet sammen med Industriens Fond.

En elite af 15 grønne startups bliver udvalgt til hvert kuld i forløbet. De udvalgte får gennem 20 måneder intensiv sparring fra en hær af domæneeksperter og mulighed for en  investering, så de kun skal fokusere på vækst. Målet er international succes, og det parameter skal der leveres på løbende. Derfor var det i første kuld også kun 6 af de 15 startups, som klarede sig hele vejen igennem.

”Problemet som startup er altid, at man ikke har ressourcer. Det løser vi her. De får jo simpelthen en horde af ressourcer tilknyttet. Og det er alt fra advokater, revisorer og patentspecialister til it-folk, markedseksperter og salgsfolk. De får adgang til eksperter og kompetencer af forskellige art – og ikke mindst en enorm eksponering for relevante investorer. Og vi kan se, at det virker. Flere af deltagerne fra første kuld har mere end firedoblet antallet af deres medarbejdere, og de har hentet mere end 100 millioner kroner i investeringer,” siger Steen Donner.

De seks startups som gennemførte første GreenUP forløb blev i sidste uge fejret til en award dinner hvor investorer og rådgivere var inviteret

Fakta: GreenUp

  • GreenUP Accelerator er et ambitiøst acceleratorprogram målrettet startups, som bidrager til at sænke CO2-udledningen.
  • Deltagerne får direkte sparring fra eksperter i alt fra jura og revision til forretningsudvikling og salg.
  • Programmet holder fast i deltagerne væsentligt længere end andre programmer. Målet er, at deltagerne over 20 måneder skal nå hele vejen til scale-up-fasen, så de efter forløbet kan skalere internationalt og er klar til en serie a-investering.
  • Forløbet er støttet af Industriens Fond.
  • Ansøgningsfristen til forløbet er d. 20. februar 2023. Ansøg GreenUp-acceleratoren her!

Hårdt men givende

For selvom de to stiftere hver havde 20 års erhvervserfaring, var RE-ZIP deres første startup. Derfor fik de også værdifuld viden med allerede i første del af GreenUp-forløbet, omkring at få struktur i et startuppet.

”Bo og jeg er jo ældre iværksættere – i 40’erne – som kom med en bunke erfaring. Men der var også en masse, vi skulle lære, og det var første del af GreenUp ekstremt god til. Her fik vi styr på alt fra value proposition til HR og at ansætte de rigtige – det var noget af det, som vi virkelig kunne bruge. Selv i dag, 20 måneder senere, bruger vi nogle af de ting, som vi lærte i starten,” siger Thomas Fugl.

Det blev startskuddet på det intensive forløb, hvor iværksætterne er nødt til at vokse med opgaven, mens der sættes krav til, hvad forretningen præsterer, hvis man vil videre i forløbet.

”Der er det jo en gang om ugen plus det løse med undervisning, workshops, sparring, followup-møder osv., og det er meget, når man i forvejen bruger al sin tid på startuppet,” siger Thomas Fugl og fortsætter:

”Det holder dig til ilden. Det gør, at du er nødt til at få tjekket tingene af og være oven på alle dele af forretningen. Der skal lægges noget tid og nogle kræfter, men det betaler sig dælme godt tilbage, synes jeg.”

Acceleratoren stiller krav, men der er også stor hjælp at hente. Både fra meddeltagerne, der er grønne startups i samme situation, og fra de mange eksperter, som er tilknyttet forløbet. Og her har flere været så værdifulde for RE-ZIP, at de, efter forløbet er slut, har valgt at fortsætte samarbejdet for egen regning.

RE ZIP har med GreenUps hjælp haft held med at udbrede et pantsystem for emballage som reducerer CO2 udledningen på online emballage markant

Tunet til vækst

RE-ZIP er i dag i fire markeder – og på vej mod yderligere tre i år. En hurtig ekspansion der ikke mindst skyldes en partner-model, der opstod under GreenUp, hvor RE-ZIP sælger hele konceptet til partnere og dermed lader andre bruge deres emballage og underliggende teknologi, så løsningen hurtigere kan skaleres ud i verden.

”For at lave reel impact, er man nødt til at tænke i skala. Og skal vi bruge tre år på at opbygge et helt marked selv, så er vi først færdig om 28 år. Derfor har vi lavet et partner-koncept, hvor kurerer og postale selskaber hurtigt og nemt kan tilbyde genbrugsemballage til e-handlen ved at bruge vores modeller og systemer,” forklarer Thomas Fugl.

Gennem GreenUp har RE-ZIP altså fået toptunet virksomheden til international vækst. De har fået et værdifuldt netværk med. Og alene det faktum, at de har klaret sig hele vejen igennem forløbet, ser Thomas Fugl i sig selv som en blåstempling.

”Det er et meget seriøst program. Man skal virkelig ville det, og det var også hårdere, end vi nok troede. Men hvis man vil det, så betaler det sig også virkelig godt tilbage. Bare det at kunne vise til investorer, at vi var optaget og ikke mindst fik et konvertibelt lån på 1 million havde kæmpe værdi. Og så også at ende blandt de sidste 6 af 140 ansøgere – det har en stor værdi,” siger han.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY