You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Sponseret – Samarbejde med lokale iværksættere gav skoleelever virksomhedsdrift som valgfag

@sebastian

På Englystskolen i Børkop ved Vejle er den obligatoriske undervisning i Innovation og Entreprenørskab taget til næste niveau. Her har eleverne fra 8. og 9. klasse nemlig selv udviklet, designet og produceret 100 par sko i samarbejde med lokale iværksættere, som de nu skal sælge.

Det handler ikke kun om de nyeste tøj-kollektioner og trends, når 8. og 9. klasse fra Englystskolen holder modeshow for konfirmander i Spinderihallerne i starten af februar. Modeshowet er samtidig kulminationen på elevernes innovationsforløb, hvor de har prøvet kræfter med at starte og drive virksomhed.

Siden starten af skoleåret har eleverne på tværs af klasser arbejdet på at udvikle og designe sko i samarbejde med lokale iværksættere, fået dem produceret i Portugal og sendt til Danmark, og nu er de i sidste fase, hvor eleverne skal markedsføre og sælge deres fælles kreation.

Læs også: Iværksætteri i folkeskolen: – Hjælper både elever og iværksætter

”Det var bare overraskende at få lov til at lave en sko, der skulle produceres. Det havde jeg ikke lige regnet med, da jeg valgte det her fag. Og det har været noget helt andet end en normal skoledag. Her behøver du ikke at være god til matematik eller dansk, for det er nogle helt andre kompetencer, man skal bruge,” siger Ellen Bundgaard fra 8.b, der har været med under hele projektet.

Projektet har Englystskolen fået stablet på benene i samarbejde med Fonden for Entreprenørskab og iværksættere fra Spinderihallerne i Vejle. Og undervejs har elever lært helt nye ting om både iværksætteri og om sig selv.

Eleverne skal turde at prøve sig frem

Innovation og Entreprenørskab har siden reformen i 2014 været et obligatorisk tema i Folkeskolen, som lærerne på Englystskolen har løst ved at tage kontakt til lokale iværksættere. Derfor har valg-holdet siden skolestart i sommer ugentlig haft besøg af den selvstændige designer Sanne Moth.

”Overordnet set skal de lære at arbejde i proces. Det vil sige, de skal lære nogle metoder og redskaber, som hjælper dem, når udfordringer rammer. De skal trænes i at sætte sig ind i en målgruppe, som er forskellig fra dem selv, og finde ud af, hvordan man skaber værdi for andre mennesker,” forklarer Sanne Moth, der til daglig driver egen designvirksomhed Moth Denmark.

Henrik Kastenskov besøgte Sanne Moth og eleverne fra Englystskolen i Spinderihallerne, Vejle. Foto af Henrik Kastenskov
Eleverne fra Englystskolen så høfligt til mens iværksætter Sanne Moth talte med Thomas Borgen CEO i Danske Bank Foto Henrik Kastenskov

Virksomheden mindthefuture har ligesom Sanne Moth været knyttet til skole-virksomhedsprojektet fra starten og har trænet eleverne i entreprenørskabsmindsettet, design-thinking og struktureret idegenerering.

”Det er vigtigt, at eleverne får hjælp til at udvikle nye kompetencer – og ikke mindst modet og tilliden til, at de kan selv”, fortæller indehaverne Anita Ousen og Anette Bjerregaard fra mindthefuture.

Desuden har eleverne besøgt stifteren af Arrogant Shop i Vejle, der fortalte om sine erfaringer med at markedsføre til sine 150.000 følgere på sociale medier. Og netop den virkelighedsnære undervisning giver eleverne mulighed for at udvikle sig på områder, de ikke normalt bruger i skolen, mener Sanne Moth.

”De skal lære at se muligheder og turde handle på baggrund af disse, optimere deres ideer, turde prøve sig frem og tage beslutninger på et ufuldstændigt grundlag – iterere og forbedre hen ad vejen,” mener hun.

Erfaringer kan bruges i andre fag

At eleverne lige pludselig skulle kaste sig ud i brugerundersøgelse, lære designprocesser at kende og uden lærerbøger kunne blive kastet ind i en blindgyde og måtte starte forfra, kan eleverne skrive under på, har givet dem noget nyt med i bagagen.

”Jeg var meget genert til at starte med, men nu tør jeg godt bare række hånden op og sige alt muligt. Man får sådan en tro på, at man dur faktisk til noget. Man er ikke bare en dreng der sidder ovre i et hjørne og tier stille. Det tror jeg helt bestemt er noget, at jeg kan tage med over i de andre fag,” siger Nikolaj Thomsen, der går i 8. klasse på Englystskolen.

Han bakkes op af kammeraten Frederik. Han går i 9. klasse, og inden forløbet kendte han ikke Nikolaj så godt. Men undervejs i projektet har han ikke bare lært noget om sig selv, men også om klassekammeraterne.

”Da vi sad under designprocessen og skulle finde på alle de her ting, der fik man et lidt andet forhold til de mennesker, man var i gruppe med. Vi blev alle sammen udfordret på hver vores måde, og vi vidste så fra det punkt, hvordan de forskellige personer reagerer under stress og sådan noget. Det tror jeg godt kan give noget, når man skal ud på en rigtig arbejdsplads,” siger Frederik Holm, der går i 9. klasse på Englystskolen.

Støttet af Fonden for Entreprenørskab

Eleverne har over en bred kam har været begejstrede for at få lov at leje virksomhed, men et projekt som det, de har stablet på benene på Egelystskolen, kommer dog ikke af sig selv: Det koster både tid og penge at finde og hyre en iværksætter ind til et undervisningforløb, ligesom det ikke er gratis at få produceret 100 par sko i Portugal.

Til at løse den udfordring, har skolen – takket været læreren Henriette Heilmann – fået støtte fra både Fonden for Entreprenørskab og det lokale iværksættermiljø.

Læs også: Skoleelever starter egen mini-forretning som valgfag

”Jeg så, at man ved Fonden for Entreprenørskab kunne søge støtte til et projekt i grundskolen, hvor man arbejdede innovativt og med entreprenørskab. Derfor skrev jeg til Spinderihallerne for at høre, om det var noget, de var interesseret i at samarbejde omkring, og det var de heldigvis,” fortæller Henriette Heilmann.

Sanne Moth blev kontaktet gennem det kreative iværksættermiljø i Vejle, og sammen med hende blev rammerne for samarbejdet arbejdet på plads, inden en ansøgning blev skrevet – som endte med at give 25.000 kroner og dermed finansiere halvdelen af projektet.

”Det er faktisk noget, man kan leve af”

I første omgang har projektet lært eleverne nogle nye færdigheder, de ikke nødvendigvis får i skolens andre fag. Men for nogle af eleverne kan forløbet også bliver et skub til selv at blive selvstændig i fremtiden.

”Vi var jo inde i Spinderihallerne i en uge, og der gjorde det indtryk på mig at finde ud af, at man kan godt leve af det her. Og folk arbejder sammen. Man har sit eget firma, men folk fra andre firmaer hjælper med at få udviklet en ide. Jeg tænkte jo, at det er noget man bare drømmer om, men man kan virkelig godt leve af det,” siger Rebekka Bang Madsen fra 8.b.

Det afsluttende modeshow afholdes i Spinderihallerne den 6. februar kl. 19-21.00, hvor eleverne fortæller om deres oplevelser med projektet – og hvad det har betydet for dem. Ud over modeshowet vil der være workshop med Karl Kicks, som viser og fortæller om, hvordan man kan customize sine sko og eleverne sælger deres designede sneakers.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY