Samarbejde mellem startup og koncern bringer rent drikkevand til områder uden energiforsyning

Alpha-E’s patenterede solenergianlæg.
Den danske startup Alpha-E og den svenske Alfa Laval-koncern har i samarbejde skabt en ny teknologi, der nemt og billigt kan give fjerntbeliggende områder adgang til rent drikkevand.

Verden over har millioner af mennesker ikke adgang til rent drikkevand. Men det vil den danske startup Alpha-E lave om på.

I samarbejde med Alfa Laval, en svensk koncern der blandt andet leverer vandforsyningsløsninger, har Alpha-E skabt en teknologi, der løser problemet: Et vandanlæg, der kombinerer Alpha-E’s eget, patenterede solenergianlæg og Alfa Laval-koncernens destillationsanlæg. Vandanlægget drives af solenergi, der skaber termisk energi til rensning og destillering af grundvandet.

“Vores anlæg gør det muligt at skaffe rent drikkevand til befolkningen i fjerntbeliggende områder, hvor det i øjeblikket er dyrt, besværligt og nogle steder umuligt, især fordi de nuværende anlæg er afhængige af strøm og skal vedligeholdes jævnligt,” siger Kim Nichum, grundlægger af Alpha-E.

Han forklarer, at anlægget er enkelt at opstille og holde ved lige.

“Hvis vi skal sikre rent drikkevand på en økonomisk og bæredygtig måde i områder, som normalt er afskåret fra adgangen til rent vand, skal energikilden være lokal, og det skal være muligt at bygge og vedligeholde solpanelerne lokalt,” siger Kim Nichum og uddyber:

“Vores anlæg kører på solskin, og det er nemt at opstille og transportere. Anlægget sendes i trækasser, der kan være bag på en lastbil, og det kan samles på stedet og kræver så lidt knowhow, at 85 procent af konstruktionen kan produceres af en lokal smedevirksomhed.”

EU-projekt førte startup og koncern sammen

Samarbejdet mellem Alpha-E og Alfa Laval har set dagens lys takket være EU-projektet Smart Energy2Market. Projektet drives af Green Tech Center i Vejle og har hjulpet en række energiteknologivirksomheder med at udvikle systemløsninger i tæt dialog med kunderne.

Det var også EU-projektet, der førte Alpha-E og Alfa Laval sammen.

Oprindeligt havde Alpha-E udviklet spejle til termisk energi til brug i blandt andet fødevarebranchen under sydlige himmelstrøg. Men projektleder i Smart Energy2Market, Dorthe Bramsen Clausen, så en mulighed for en kobling med Alfa Laval, der blandt andet producerer anlæg til vandrensning til store skibe. Teknologien kan dog også bruges på landjorden, hvis der kan skabes damp, og det komponent kunne Alpha-E levere.

Efter nogle måneders samarbejde havde Alpha-E justeret hele sit anlæg, så det passede til Alfa Lavals vandrensning. Ifølge John Ivar Johannessen, Market Area Manager, Separation & Systems i Alfa Lavals Energy Division, var det et spændende samarbejde mellem de to virksomheder.

“Alfa Lavals gennemprøvede ferskvandsgeneratorteknologi tilfører anlægget den robusthed og enkelhed, som er nøglen, når man skal installere og betjene anlæg i fjernt beliggende områder. Og brugen af solenergi er en god og bæredygtig måde at producere ferskvand på,” siger John Ivar Johannessen.

Der er allerede nu stor interesse for projektet internationalt. Arabian Industries ser potentiale i teknologien til deres borerigge, hvor 5.000 medarbejdere dagligt har deres gang og derfor skal have adgang til rent drikkevand.

Alpha-E har også fået forespørgsler fra en olievirksomhed i Oman, ferieresorts i Maldiverne samt mejerier og bryggerier i Canada og USA.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY