You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

SDU etablerer forskningscenter: Ny solcelleteknologi skal sætte skub i den grønne omstilling

Morten Madsen, har som professor på SDU i årevis været frontmand for solcellegruppen på universitetet. Nu skal han være leder for det spritnye forskningscenter, CAPE, der skal levere banebrydende forskning inden for organiske solceller ved hjælp af tyndfilmteknologi.
Solenergi skal spille en større rolle i den grønne omstilling. Det mener SDU, der netop har etableret forskningscenteret CAPE med speciale i såkaldt tyndsfilmsteknologi, som kan gøre solceller ultratynde, fleksible og billigere.

Solceller har længe været på bæredygtighedsagendaen. Men den aftrykstunge produktion betyder, at solenergi i dag blot udgør fire procent af verdens samlede strømproduktion. Det skal det nye forskningscenter, CAPE, nu lave om på med mere forskning i tyndfilmsteknologi, der er nøglen til udviklingen af organiske solceller.

”Tyndfilmteknologi kommer ikke til at bremse klimakrisen alene, men den er en vigtig del af den grønne omstilling.”

Sådan lyder det fra professor Morten Madsen, som nu kan tilføje titlen centerleder til sit visitkort. I årevis har den 42-årige professor som frontmand for solcellegruppen ved SDU i Sønderborg været med til at levere banebrydende forskning inden for organiske solceller ved hjælp af tyndfilmteknologi.

“Vi har opbygget stor erfaring og ekspertise inden for området i forbindelse med udvikling af organiske solceller. Den ekspertise skal ikke blot skærpes yderligere, men også bredes ud til andre nye, teknologiske områder, så vi kan udfase fossil energi som kul, gas og olie.”

Og tyndfilm er vigtig i forbindelse med fremstillingen af fremtidens solceller. For selvom solenergi er ét af de hurtigst voksende markeder inden for den grønne omstilling, så udgør den blot fire procent af verdens samlede strømproduktion. Vi er stadig langt fra at overkomme klimakrisens udfordringer.

SDU CAPE står for Centre for Advanced Photovoltaics and Thin-film Energy Devices.

Nye anvendelsesmuligheder for solenergi

Selvom gængse solcellepaneler er de både begrænsede ift. installationsmuligheder, materialer og produktion er CO2-tung og enhedsprisen afholder pt. mange virksomheder og privatpersoner fra at investere i teknologien.

Men organiske solceller kan designes efter farve og fleksibilitet og kan opskaleres vha. rulle-til-rulle processer, som er meget omkostningseffektive. Det er netop de egenskaber, CAPE-centeret har fokus på for at udbrede teknologien. I takt med at de organiske solcellerne forbedres yderligere gennem forskning og udvikling, er håbet, at virksomheder investerer i teknologien.

”I den sammenhæng håber vi også på større synlighed i forbindelse med etableringen af CAPE. Det er nødvendigt at skærpe identiteten og give erhvervslivet og samarbejdspartnere en entydig kontaktflade, så vi kan få flere til at investere i teknologien,” siger leder af NanoSYD og Mads Clausen Instituttet, professor Horst-Günter Rubahn og fortsætter:

”Samtidig er gruppen med udgangspunkt i deres banebrydende forskning inden for tyndfilmteknologi kommet med i flere og flere nationale og internationale netværk og forsknings- og udviklingsprojekter, hvilket igen har ført til nye anvendelsesområder.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY