You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Små virksomheder udgør volumen, men deres behov og potentiale for grøn omstilling er meget forskellige

Photo: Joshua Rodriguez/Unsplash
99 procent af alle danske virksomheder er SMV’er. Derfor er det også vigtigt, at de mindste virksomheder kommer med på den grønne bølge.

Det er de færreste frisørsaloner og selvstændig tømrer, der ansætter en ekspert i grøn omstilling. Alligevel oplever brancheorganisationen SMV Danmark, at mange af de små virksomheder faktisk prioriterer det grønne i en travl hverdag som selvstændig.

”SMV’erne er allerede rigtig godt med på den grønne dagsorden. Det er jo klokkeklart for enhver virksomhed, der opererer i Danmark, at man er nødt til at tænke bæredygtigt for at have en bæredygtig virksomhed – også i økonomisk forstand. Vindene blæser i den retning,” siger Jacob Stendevad, politisk konsulent for SMV Danmark.

Jacob Stendevad, politisk konsulent for SMV Danmark

Både nu og i de kommende år skal virksomhederne træffe de grønne valg, som fremtidssikrer kerneforretningen. De gør det på meget forskellige måder, for medlemmerne i SMV Danmark er meget forskelligartede. Men den grønne dagsorden er klar, og flere har også vist, at man faktisk kan flytte noget selvom man er en lille fisk.

”Så sent som i forgårs snakkede jeg med en af vores medlemmer, der ejer en kæde af pølsevogne, som selv har været med til at presse deres leverandør til at lave mere bæredygtig emballage – fordi de ikke synes, at den de fik leveret til deres pølser var bæredygtig nok,” fortæller Jacob Stendevad.

Løfter gerne i flok

For mange af medlemmerne i SMV Danmark er der stadig meget grøn omstilling at hente i lavpraktisk forbedringer; energieffektivisering af lys og varme, isolering af produktionshaller, genbrugspolitik og grøn transport, når det er muligt.

”Vores indsats bærer præg af, at mange af vores medlemmer er mindre virksomheder. De har måske under 10 medarbejdere, og der skal du selvfølgelig tænke bæredygtigt, men det er nogle andre værktøjer, end det er i Novozymes og Mærsk,” siger Jacob Stendevad.

Han er ikke i tvivl om, at den rivende teknologiske udvikling også kommer til at gavne de små virksomheder på mange forskellige måder. Han peger dog særligt på én silverbullet til at sikre omstillingen i SMV’er: En fair CO2-afgift, som rammer alle brancher ens og dermed giver et meget direkte, forretningsmæssigt incitament til at omstille.

”Vi skubber selvfølgelig på overfor lovgivere og det politiske Danmark for at få den bedste klimapolitik. Vi mener, at en bred og ensartet CO2-afgift – som forhåbentlig kommer inden alt for længe – er det bedste værktøj til at tilskynde virksomheder til at træffe mere bæredygtige valg. Er der en økonomisk gevinst ved at være bæredygtig, så kommer man automatisk til at tænke i de baner. Men det er vigtigt, at afgiften indføres med så få undtagelser som muligt, så det ikke er de små virksomheder, der skal bære byrden for nogle store udledere, der er blevet undtaget,” siger Jacob Stendevad.


Teknologi vs. adoption

Der findes et hav at nye, grønne teknologier og løsninger, som kan flytte erhvervslivet i en mere bæredygtig retning – og mange flere er på vej. Men det kræver, at virksomhederne faktisk implementerer de nye løsninger i stor stil. Hvordan sikrer vi det i praksis?


GRATIS MAGASIN:
"Tech for the Planet 2022"

…du bliver samtidig skrevet op til vores ugentlige nyhedsbrev med de seneste historier fra det danske startup-økosystem.

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY