You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Sponseret – Boost-forløb: Iværksættere møder hinanden på tværs af uddannelser

Rasmus Skovdal fra Relion (til venstre) og Lars Kjær fra Backpackerlife var begge en del af Boost-forløbet med deres startups.

10 startup-stiftere mødtes på tværs af en række midtjyske uddannelse under Boost-forløbet. Godt for både den enkelte virksomhed og netværket, mener to af deltagerne.

10 startup-stiftere mødtes på tværs af en række midtjyske uddannelse under Boost-forløbet. Godt for både den enkelte virksomhed og netværket, mener to af deltagerne.

For startuppet Relion handler den hektiske hverdag i bund og grund om at skabe en mindre hektisk hverdag for andre.

Det aarhusianske startups har udviklet software, der automatisk kan lægge vagtplaner og tjekke den med medarbejderne. Lige nu er det en manuel opgave, der både involverer meget pusle-arbejde, tilfældige forudsigelser om hvor meget mandskab der reelt bliver brug for på en given dag og efterfølgende afstemning med medarbejdere.

”Vi forsøger at løse det med algoritmer. Med det nye forecasting-produkt, vi har på vej, kommer vi også til at inkludere data om vejret, begivenheder og tidligere salgsdata. Ved man, at der om to uger er Thomas Helmig-koncert i nærheden, og det tyder på sol, kan vores kunder få en prognose for den fremtidige omsætning – og hvor mange medarbejdere det kræver at realisere den,” forklarer Rasmus Skovdal, founder og CEO i Relion.

Virksomheden har været i gang i lidt over to år. Den har kunder på platformen og er vokset, så der i dag er fem mand i ejerkredsen, to ansatte og fem praktikanter tilknyttet. Derfor er det også sjældent, at Relion for alvor kommer ud af sin egen hektiske hverdag og op i helikopteren. Så da muligheden bød sig for at komme med på startup-forløbet ‘Boost din Business’, greb de den.

Relion har kontor hos Studentervæksthuset i Aarhus og har det seneste år ansat så mange at teamet nu fordeler sig over to lokaler i huset I hjørnet med ryggen til vinduet sidder Rasmus Skovdal

Vækstklare startups skal boostes

Boost-forløbet er opstået i et samarbejde mellem Erhvervsakademi Aarhus, Erhvervsakademi Dania, Erhvervsakademi MidtVest, VIA University College og Aarhus Universitet. Under forløbet inviteres startups på tværs af uddannelsesinstitutionerne til en fælles bootcamp, og det eneste krav: De skal være klar til at vækste.

”Hvad det så vil sige at vækste, er et stort begreb. Vi deler det derfor op i fire: Økonomisk vækst, konceptuel vækst, markedsvækst og netværks- og ressourcevækst.”

”Vi deler vækst-begrebet op i fire: Økonomisk vækst, konceptuel vækst, markedsvækst og netværks- og ressourcevækst. De overlapper hinanden, så de er lidt kunstige, men det gør det mere håndgribeligt for iværksætterne,” forklarer Vegar Lein Ausrød, der er startup-rådgiver ved Studentervæksthus Aarhus og medarrangør af Boost-forløb.

Læs også: Trods høj jobsikkerhed: Lærere og socialrådgivere skal også være iværksættere

Deltagerne spænder fra ide-stadiet til at nærme sig produkt/market-fit til faktisk allerede at have kunder på sin løsning. Og det er helt bevidst.

”Så længe man er forbi det første stadie, kan man godt have gavn af hinanden til trods for, at man er på forskellige stadier. Er man engageret og forbi de første hurdles, er der masser at lære af hinanden,” siger Vegar Lein Ausrød.

På den første del af bootcamp-forløbet bliver deltagerne skarpe på de forskellige vækstbegreber, og sætter sig konkrete mål, som virksomheden efterfølgende skal føre ud i livet inden de 10 startups igen mødes til en workshop.

”Man sætter sig nogle mål på de fire vækstområder, som man så skal rykke på frem til næste gang. Og det er konkrete mål. Det kan være, at man skal have snakket med 20 potentielle kunder inden næste gang. Og så bliver det en refleksionsrunde på workshoppen om, hvordan det er gået,” siger Vegar Lein Ausrød.

Førte til fordobling af kunder

Til Boost-forløbet var Relion en af de mere erfarne og etablerede virksomheden. Alligevel er stifteren ikke i tvivl om, at de 24 intensive timer på workshoppen – hvor også grønnere iværksættere var med – gav perspektiv.

”Når man kommer i strategi-mode og sætter nogle ord på de mål, man gerne vil nå, giver det en anledning til at få rykket mere intensivt på det,” siger Rasmus Skovdal.

Konkret var målet for Relion at fordoble antallet af kunder inden workshoppen, som lå bare en måned efter den indledende bootcamp. Og det nåede de.

“Man får fokus på nogle enkelte ting, som så man så virkelig kæmper for.”

“Man får fokus på nogle enkelte ting, som så man så virkelig kæmper for. Det er tid, vi har midst af, men vi fik lagt mailboksen væk og fokuseret 100 procent på målet,” siger Rasmus Skovdal og tilføjer, at én af kunderne faktisk var kommet på takket være én af de andre iværksættere til forløbet.

Op i helikopteren

Blandt deltagerne på forløbet var også Backpackerlife, som blev stiftet i pauserne mellem forelæsningerne på Aarhus Universitet, og som over halvandet år har vokset en investering på én SU pr. stifter til en millionomsætning.

Virksomheden beskæftiger sig med e-handel, men forsøger at være mere end bare en webshop til backpackere ved også at udgive artikler, e-bøger og videoer. Missionen er nemlig at overskueliggøre hele planlægnings- og købsprocessen, når man skal på en længere tur. Men i hverdagen kan procesoptimering, SEO-hacks og pakker på vej ud af døren godt stå i vejen for det store perspektiv.

”Man går hurtigt i drift, så det med at arbejde oppe fra helikopteren med nogle større udfordringer der giver værdi, kan godt blive glemt. Boost-forløbet var en kærkommen mulighed til både at få sparring på vores eget koncept, men også at hjælpe andre. Begge dele giver nogle nye vinkler, som man ikke havde tænkt på,” siger Lars Kjær, medstifter af Backpackerlife.

Lars Kjær så det heller ikke som et problem, at virksomhederne i forløbet var i forskellige brancher og på forskellige stadier, for han kunne sagtens spejle sin virksomhed i de andre:

“Det er altid godt at sparre med andre – og på den måde kan man dele op og nedture, og samtidig vidensdele erfaringer imens.”

I takt med at Backpackerlife er vokset mod millionomsætningen er kontoret også i højere og højere grad kommet til at være lager for virksomhedens produkter

Nye bekendtskaber på tværs

Mens de fleste uddannelser har fokus på iværksætteri i en eller anden grad, er Boost et af de få steder, hvor indsatserne overlapper. Og netop manglen på samarbejde på tværs af de forskellige, mindre miljøer blev da også italesat som en af Aarhus’ problemer under ‘Iværksætterfestivalen’ i år.

Læs også: ”Det, der mangler i Aarhus, er, at iværksætterne rykker tættere sammen”

Derfor Boost en kærkommen anledning for iværksætterne til at mødes på tværs af skolerne.

”Det gode ved netværket er, at vi hører hinandens problemstillinger og vi kan hjælpe hinanden med det, der nu engang er svært i de forskellige faser. Man er ikke længere væk, end at man kan se sig selv i de andre i forløbet,” siger Lars Kjær fra Backpackerlife.

Og Rasmus Skovdal fra Relion er helt enig:

”Boost går på tværs, og det var spændende at møde nogle iværksættere, vi ellers ikke havde mødt. Det faciliterer netværksdelen i hele Aarhus-miljøet, og der er en masse fede virksomheder.”

FAKTA: Om Boost-forløbet

Forløbet hedder formelt “Boost din business” og er arrangeret af projektet ‘Entreprenørskab i Uddannelserne’. Projektet er støttet af Den Europæiske Socialfond, Region Midtjylland samt Herning-, Holstebro-, Horsens-, Randers-, Silkeborg-, Viborg- og Aarhus Kommune.

Partnere i projektet er Erhvervsakademi Aarhus, Erhvervsakademi Dania, Erhvervsakademi MidtVest, VIA University College og Aarhus Universitet,

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY