You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Start op med ligesindede mennesker (Co-working Spaces + Science, Technology & Dev. Parks)

@Redaktionen
I nogle tilfælde kan dine forældres garage være et godt sted at starte din virksomhed. I hvert fald ifølge startup-fortællingen. I de fleste tilfælde er et co-working space nok en bedre løsning.

Apple startede i en garage. Det samme gjorde Amazon, Google og Microsoft. Startup-garagen er blevet en integreret del af den mytiske rockstar-stifter. Tiderne har dog ændret sig, og i dag begynder de fleste stjerneskud deres rejse i en eller anden form for co-working space.

Co-working spaces er fælles kontorlokaler, hvor freelancere, iværksættere og startup lejer et skrivebord eller et privat kontor på fleksible vilkår. Det er et fleksibelt, omkostningseffektivt og samarbejdsorienteret alternativ til traditionelle kontorlokaler, hvilket gør det til et perfekt sted at starte for virksomheder med begrænsede ressourcer.
Co-working spaces bliver mere og mere populære, og de findes over hele Danmark. Fra de større byer som København, Aarhus, Odense og Aalborg til de mindste surferbyer på den danske vestkyst.

En række faciliteter som internet, kaffe og mødelokale er ofte inkluderet, og endnu vigtigere: Adgang til et fællesskab af ligesindede fagfolk. Nogle co-working spaces tilbyder også yderligere tjenester som f.eks. arrangementer, netværksmuligheder og mentorprogrammer.

Hvorfor co-work?

En af de vigtigste fordele ved co-working spaces er den fleksibilitet, de giver. Brugerne kan leje et skrivebord eller et kontor på daglig, ugentlig eller månedlig basis, så faciliteterne hele tiden kan tilpases behovet. Det er især en fordel for nystartede virksomheder, som måske ikke har ressourcerne til at binde sig til en langtidsleje – og som ikke ved, om de har brug for plads til 5 eller 50 medarbejdere i det kommende år.

Den største fordel er dog ofte den følelse af fællesskab og samarbejde, som stederne giver. Co-working spaces bringer en forskelligartet gruppe af fagfolk med forskellig baggrund og branche sammen, hvilket giver mulighed for netværk, idéudveksling og samarbejde. Dette kan være godt for motivationen, da der er en energi af produktivitet i luften, når man befinder sig på et kontor fuld af mennesker med drive.

Derudover kan co-working spaces give en følelse af professionalisme og legitimitet, især for freelancere, hjemmebaserede virksomheder og nystartede virksomheder. At have et dedikeret kontorlokale, selv om det er delt, kan være med til at adskille arbejdsliv og privatliv, øge produktiviteten og gøre et bedre indtryk på kunder og samarbejdspartnere.

Specialiserede hubs

I de seneste årtier er der sket en stigning i antallet af specialiserede videnskabs-, teknologi- og udviklingsparker. De ligner co-working spaces med hensyn til delte kontorlokaler eller private kontorer på fleksible vilkår. Men samtidig har de et stort fokus på forskning, innovation og udvikling typisk inden for en specifik sektor, f.eks. teknologi, fødevarer, cleantech, lyd, bæredygtighed og sundhedsteknologi. Et par eksempler er TechStation, Ecopark og Sound Hub Denmark.

Mange af videnskabs-, teknologi- og udviklingsparkerne ligger tæt på universiteterne eller andre højere uddannelsesinstitutioner og giver også adgang til laboratoriefaciliteter, værktøjer, værksteder, lagerfaciliteter osv., da de er designet til at støtte forskning, innovation og udvikling.

Dette kan især være nyttigt for iværksættere og nystartede virksomheder med begrænsede ressourcer, som måske aldrig ville have haft adgang til den form for udstyr andre steder – samtidig med at de får mulighed for at blande sig med et fællesskab af brancheeksperter, der allerede kender og opererer i deres branche.


Hvorfor co-working eller videnskabs-, teknologi- og udviklingsparker?

  • Bedre kontorlokaler til en lavere pris
  • Mød ligesindede iværksættere – med mulighed for at arbejde i branchespecifikke arbejdsfællesskaber.
  • Specialiserede faciliteter: Laboratorier, 3D-printere, værksteder, lagerfaciliteter osv.
  • Særlige netværk: Investorer, branchefolk, potentielle kunder osv.

Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY