You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Stress stoppede serieiværksætter: “Da min søn fyldte to, følte jeg, at han lige var blevet født”

Jakob Neua Nørregaard

Da serieiværksætteren Jakob Neua Nørregaard for anden gang ramte muren, trak han stikket og sagde op i den virksomhed, han selv havde stiftet. Alligevel er han vendt tilbage til iværksætter-livet – men denne gang med mere fokus på ikke at brænde ud.

Da serieiværksætteren Jakob Neua Nørregaard for anden gang ramte muren, trak han stikket og sagde op i den virksomhed, han selv havde stiftet. Alligevel er han vendt tilbage til iværksætter-livet – men denne gang med mere fokus på ikke at brænde ud.

I 2007 var Jakob Neua Nørgaard i fuld gang med tusinde ting på én gang. En af de ting var startuppet Connery.dk, der med tiden endte med at fylde alt og lidt til. En arbejdsbyrde der betød, at han til sidst ramte hovedet mod muren, og gik ned med stress.

“Jeg lå ned i tre måneder og stirrede decideret i en mur. Jeg stod op, spillede Playstation, gik til psykolog og så tilbage i sengen,” fortæller han.

Efter at have været igennem et langt og helvedes sejt træk, kom Jakob Neua Nørregaard tilbage på benene og var klar på endnu et iværksættereventyr. Eventyret hed Penneo, og det blev hurtigt en succes, efter han startede det i 2012.

Spørger man Jakob Neua Nørregaard, er det til dags dato et af de projekter, han er allermest stolt af. Men efter fem år på farten med et hovedkontor i København, familien i Aalborg og månedlige rejser til udlandet kom stressen snigende – igen. Pludselig lå nøglerne i fryseren, evnen til at multitaske var væk, lyskryds blev ignoreret, og familien blev tilsidesat.

“Da min søn fyldte to, og jeg følte, at han lige var blevet født, og min datter i mellemtiden også pludselig var to år ældre, gik det op for mig, at jeg havde gravet mig for meget ned i arbejdet. Pludselig var det, der jo betød allermest for mig, ikke mit primære fokus, så jeg blev nødt til at ændre retning,” fortæller han.

Panden var ikke nået helt hen til muren i 2017, istedet mærkede han nærmere en begyndende forstrækning. Derfor indså Jakob Neua Nørregaard også, at han var nødt til at omprioritere og opstillede tre muligheder i sit hoved; enten skulle han flytte familien fra Aalborg til hovedkontoret i København, fortsætte og blive en fraværende far, eller sige op og forlade virksomheden.

Det blev tredje mulighed, der vandt, og i 2017 forlod Jakob Neua Nørgaard driften af den virksomhed, han selv havde bygget og startede som konsulent på en almindelig 37 timers arbejdsuge.

“Hvis det nu er et almindeligt job, så kan du jo bare trække stikket, men det kan du ikke på samme måde, når det er dit firma, og da jeg sagde op, sagde de: Det kan du ikke, det er jo dit firma. Selvom jeg gjorde det sikkert og kontrolleret, vil jeg jo nok altid have en følelse af, at jeg har svigtet,” siger han.

Få hjælp – inden det går galt

Jakob Neua Nørregaard rådgiver i dag andre iværksættere i hvordan man undgår at løbe ind i muren. For han ser en generel tendens i iværksætter-samfundet: Man skal kunne det hele og lidt til.

“Jeg møder mange iværksættere, der går nedenom og hjem eller bliver skilt. Det råd, jeg forsøger at give, er, at de skal få hjælp tidligt, inden det går galt. Få nogle redskaber, tal med en psykolog eller en coach inden alt begynder at skride. Det skal ikke være et tabu. Hvis det går skidt derhjemme, så tag konen med. Det behøver ikke være parterapi, blot et sted, hvor man lige kan få luftet tankerne,” siger han.

Problematikken er ifølge Jakob Neua Nørgaard, at iværksætteren ofte står som lus mellem to negle. På den ene side med en masse mennesker på arbejdsfronten, som iværksætteren har været med til at bygge noget op sammen med, og som forventer meget af dem. På den anden side en familie, der også forventer noget af dem. Og iværksætteren står et eller andet sted i midten og vil være god begge steder.

“Det er en svær situation, og kan kun lykkes, hvis man accepterer, at man ikke er supermand, og giver sig selv tid og plads begge steder,” siger han.

Vær til stede – også i Fårup Sommerland

Jakob Neua Nørgaard har i dag lært af sine tidligere oplevelser. Da han i 2017 trak sig fra Penneo, var det på baggrund af hans erfaringer fra 2007, og den måde han lever og vejleder sit team på i dag er på baggrund af de ting han lærte i 2017.

Jakob Neua Nørgaard er i dag passiv partner i Penneo, og er i fuld gang med en ny tech startup. Men hvorfor bliver han ved, når han før har været ved at knække nakken på det?

“Det kan være, jeg er lidt crazy! Men jeg elsker startups. Den frihed, der ligger i at bygge startups, er helt fantastisk – det er sjovt, fedt og givende at bygge sin egen virksomhed. Problemet er bare, at mange glemmer at lægge det fra sig, og have et liv ved siden af,” siger han.

I hans nye startup, Estaldo.com, er linjen klar men tilgangen er anderledes fra hvordan han tidligere har gjort tingene. Han arbejder hårdt, ikke kun for firmaets drift og for teamets velbefindende, men han har i dag også fokus på, at telefonen bliver slukket, når han er hjemme.

“Det er de små ting. Man skal tage sin familie med i Fårup Sommerland og være til stede. Ikke kun fysisk, men også mentalt.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY