Hvis du har en lille lomme-gamer i maven, er der stor chance for, at du har udfoldet dig som graffitimaler/trainsurfer i spillet ”Subway Surfers”. Mobilspillet, som er udviklet i et samarbejde mellem de danske spilstudier Sybo og Kiloo, er med over 2,5 milliarder downloads det mobilspil, som har været installeret på flest smartphones på verdensplan.
Otte år, efter spillet kom på markedet, er det stadig en kæmpesucces for Sybo. 100 mio. spiller stadig med hver måned, og spillet får mere end én mio. nye downloads hver dag.
”Det er uden tvivl det, der fylder mest hos os. Vi er i gang med nye spil og i gang med at folde universerne ud, men det er Subway Surfers, der er vores primære produkt, og der vi bruger flest kræfter på at holde spillet friskt og lækkert, så fansene forbliver glade,” fortæller Mathias Gredal Nørvig, som er CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More i Sybo.
Men sideløbende med at Subway Surfers konstant opdateres, investerer virksomheden også i nye spil – også fra andre producenter. Senest har Sybo investeret i det svenske spilstudie Hiber. Og i en verden der domineres af nogle få giganter, kan sådan et rygstød være afgørende for nye spillere på markedet.
Skal ikke udvikle alt selv
Der i øjeblikket 385,551 mobilspil tilgængelige på app-butikken Google Play ifølge Statista.com er. Konkurrencen om mobilspillerne er med andre ord benhård, og selvom Sybo var firstmover med Subway Surfers, var det langt fra en selvfølge, at spillet ville blive så enormt stort, som det gjorde. Men ambitionerne har aldrig fejlet noget.
”Fra begyndelsen har stifterne af Sybo haft store ambitioner på egne og selskabets vegne, men fra begyndelsen har vi også haft en ambitiøs strategi om at enable vækstlaget og de små spiludviklere, som enten mangler introduktionen, gennembruddet eller finansieringen. Vi bruger vores frie midler på at investere – først og fremmest i egne produktioner, men ind imellem kommer der en mulighed forbi, som er så interessant, at vi også laver direkte investeringer,” fortæller Mathias Gredal Nørvig.
Indtil nu har selskabet investeret indirekte gennem to spilfokuserede fonde og direkte i seks spil og studier – senest i svenske Hiber, som fik en investering på 4 mio. kroner i en investeringsrunde, hvor Bumble Ventures også investerede.
Hiber har udviklet et spil, hvor brugerne selv kan tilføje nye baner og spil til universet. I virkeligheden er det altså lige så meget et værktøj til at udvikle spil, og det er også en del af forklaringen på, hvorfor Sybo ikke investerer pengene i selv at udvikle spillet i stedet.
”Det er slet ikke vores fokus. Vi har en klar strategi, som handler om at lave spil i retning af det, hvor vores traction har været, og hvor vores kompetencer er. Og det at lave en brugergenereret platform er et helt andet skill set. Men vi tror meget på, at der er plads til platforme, som tillader spillerne at lave spiloplevelser selv. Man kan se globalt, at Roblox og Minecraft er meget efterspurgte, og det bliver ved med at give skabere og spillere gode oplevelser. Det marked er slet ikke mættet,” siger Mathias Gredal Nørvig.
Go big or go home
Spilbranchen er i høj grad besat at spiludviklere, som enten knapt tjener penge, eller er blevet én af nogle få store spillere. Og fordi Sybo er nået op i kategorien af de tunge drenge, kan de nu bruge sit gode navn og solide indtjening på at investere i andre og hjælpe dem til selv at få en prominent position. Både for at fremme nye spiltalenter og for at sikre virksomhedens egen position.
”Der findes selvfølgelig indie-udviklere, som helst vil forblive små. Som bare gerne vil producere noget skævt med vilje – noget lidt mere kunstnerisk. Men det er et big player game. Det er blevet sværere at blive opdaget, og det er den store udfordring for nye spillere: At blive fundet,” siger Mathias Gredal Nørvig.
I musikbranchen har Spotify samlet millioner af brugere og milliarder af kroner. Penge der i høj grad flyder hen til Taylor Swift’erne på platformen – kunstnerne der allerede ér store. Det er dem der bliver fremhævet af algoritmerne, og på den måde styrker platformen dem, der i forvejen er stærke.
Det samme gør sig gældende i spilbranchen, hvor distributionen på samme måde er styret af nogle få store platforme. Og mens det giver udfordringer for nye spillere, giver det omvendt Sybo en dominerende plads, som de kan udnytte til at få nye spillere frem.
”Vi nyder godt af, at platformene godt kan lide vores spil, men mange er ikke kommet forbi den hurdle. Derfor har vores investeringsfilosofi været – både gennem partnere og direkte investering – at prøve at hjælpe folk ud og blive fundet og blive større. For når først du har flyvehøjde, er det en branche, der har uendelige muligheder,” siger Mathias Gredal Nørvig.