You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

TechBBQ: Danske iværksættere er vejen til velstand – regeringen må på banen  

@Redaktionen

Det danske velfærdssamfund knirker i disse år og fundamentet af iværksættere, der netop skal sikre ny vækst og velstand, svigter vi. Det har alvorlige konsekvenser. Men i TechBBQ ved vi, at det kunne være anderledes.

Det danske velfærdssamfund knirker i disse år og fundamentet af iværksættere, der netop skal sikre ny vækst og velstand, svigter vi. Det har alvorlige konsekvenser. Men i TechBBQ ved vi, at det kunne være anderledes.

Af Avnit Singh, CEO for TechBBQ

Der er mange måder at måle et samfunds succes på. En af dem er evnen til at skabe nye vækstvirksomheder – eller giga-virksomheder. De såkaldte unicorns, der går fra små startups til en værdiansættelse på minimum 1 mia. dollar.

Her klarer Danmark sig relativt godt. Siden årtusindskiftet har vi fostret 13 af slagsen. Men…

Og her stopper glæden, for desværre har ni af dem allerede forladt landet. Det gælder bl.a. Unity, Tradeshift og JustEat. Og når enhjørningerne først er stukket af, kommer de aldrig tilbage.

I Sverige er situationen stik modsat. Her har man beholdt 91 pct. af landets 32 unicorns siden 2000. Det gør naturligvis ondt på vores nationale stolthed. Men det rammer også vores muligheder for ny vækst i Danmark.

Vi mister både kompetencer, værdiskabelse og arbejdspladser og dermed sikring af den velstand, som er så afgørende

Vi mister både kompetencer, værdiskabelse og arbejdspladser og dermed sikring af den velstand, som er så afgørende, hvis vi ellers vil opretholde vores velfærdssamfund. Den nedslående udvikling danner desværre et uhyre dystert bagtæppe, når cremen af iværksættere og internationale investorer om få måneder mødes i København til det årlige TechBBQ, Skandinaviens største topmøde for det samlede økosystem af entreprenører, fonde og toneangivende tech-selskaber.

De mere end 7.500 deltagere i konferencen – fra over 65 lande – er alle optaget af ny teknologi, udvikling og vækst. Med andre ord selve fundamentet for, at vores velfærdssamfund kan fornyes og opretholdes. I TechBBQ’s 12-årige historie er det da også lykkedes både at inspirere dem samt tiltrække kapital og talent til Danmark. TechBBQ er således blevet en afgørende del af tech-iværksætternes kritiske infrastruktur.

Samme forhindringer som i 2017

Vi indfrier slet ikke potentialet, for de afgørende rammevilkår for danske iværksættere er ikke nær så attraktive som i de lande, vi konkurrerer med.

Tag Sverige igen: Her er overlevelsesraten for nye virksomheder markant større. 63 pct. er fortsat aktive efter fem år. I Danmark er det blot 36 pct., ifølge Erhvervsministeriet. Helt utilfredsstillende. Og på vegne af hele økosystemet af tech-startups må vi anmode om, at regeringens iværksætterstrategi snart ser dagens lys.

Det tragiske er, at de kritiske barrierer for danske iværksættere har været kendte og til diskussion i endnu længere tid

Daværende erhvervsminister Simon Kollerup lovede allerede i august 2020 et udspil.

Det tragiske er, at de kritiske barrierer for danske iværksættere har været kendte og til diskussion i endnu længere tid. I 2017 kom Løkke-regeringens højtprofilerede Iværksætterpanel ledet af Tommy Ahlers med 13 anbefalinger til, hvordan man kunne sikre optimale rammevilkår. Her syv år senere er det stadig de samme forhindringer, som håbefulde danske iværksættere slås med.

I TechBBQ møder vi da også rigtig mange, der er frustrerede. Både i forhold til deres egne udviklingsmuligheder, men også i forhold til det danske samfunds ve og vel, som vi heldigvis i det her land grundlæggende kerer os om i fællesskab. Vi ved, at den nuværende velstand beror på generationer af virksomme handelsfolk, smarte hoveder og deres muligheder for at lykkes. Og at netop iværksættere er den vigtigste kilde til nye job.

I den sammenhæng er det værd at bemærke, at langt de fleste nye job i Norden netop er et resultat af succesfulde startups og scaleups. Hele 80 pct. af alle startup-jobs blev skabt af virksomheder med op til 500 ansatte, ifølge Danske Growth’s tal fra 2023.

Den digitale udvikling indebærer dog, at industriers levetid forkortes år for år og traditionelle virksomheder udkonkurreres i højt tempo, fordi de har svært ved at omstille sig. Derfor er det afgørende at sikre et stabilt økosystem med rammevilkår, der sikrer en tilførsel af nye virksomheder.

Vished om fremtidens vilkår

Til TechBBQ’s årlige topmøde i København møder vi hvert år præcis den slags spirende og håbefulde tech-virksomheder, der har potentiale til at skabe de næste væksteventyr, som Danmark har så hårdt brug for. Smarte kreative iværksættere, der har idéerne til fremtidens nybrud – hvad enten det er inden for AI, life science, den grønne omstilling eller kvanteteknologi. De har tillige allerede sikret sig uvurderlige internationale netværk via TechBBQ. Og da potentielle investorer og udviklingspartnere opererer frit af landegrænser og nationale tilhørsforhold, skal der ikke meget til, før de rykker teltpælene op.

Men Danmark har ikke råd til at miste vores bedste iværksættere eller se de gode idéer forsvinde, fordi vi nøler med at skabe de bedst tænkelige rammevilkår.

Men Danmark har ikke råd til at miste vores bedste iværksættere eller se de gode idéer forsvinde, fordi vi nøler med at skabe de bedst tænkelige rammevilkår. Det er hele vores samfund, der taber. Og man må spørge: Hvad venter vi på?

Der er i hvert fald ikke brug for flere iværksætterpaneler eller kommissioner før man får ændret lovgivningen. Vi har derimod brug for action. Og det ville gøre en verden til forskel, hvis danske iværksættere inden næste TechBBQ til september fik vished om fremtidens vilkår. Deres tro på danske muligheder risikerer at smuldre. Vi må og skal sikre den danske velstand.

Skulle vi få en reel forhandling i år om iværksætterstrategien, men uden at få fjernet alle benspænd, vil det være min opfordring, at man allerede nu aftaler et mere struktureret forløb med en ny runde af iværksætterforhandlinger i 2026, som så går i effekt i 2027. Ét iværksætterudspil er ikke nok.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY