You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Tidligere deltagere har fået 80 millioner kroner: Nu offentliggøres dette års finalister i velfærdskonkurrence

@rasmus

En håndholdt symaskiner eller en lampe til ammende og demente. Det er bare nogle af de teknologier, der kan blive en del af velfærdsstaten 2.0. CareWare-Next konkurrencen sætter – igen i år – fokus på, hvordan velfærdsteknologi kan forbedre både bundlinje og serviceniveau. Tidligere års finalister har efter deltagelsen tiltrukket sig 80 millioner i investeringer.

En håndholdt symaskiner eller en lampe til ammende og demente. Det er bare nogle af de teknologier, der kan blive en del af velfærdsstaten 2.0. CareWare-Next konkurrencen sætter – igen i år – fokus på, hvordan velfærdsteknologi kan forbedre både bundlinje og serviceniveau. Tidligere års finalister har efter deltagelsen tiltrukket sig 80 millioner i investeringer.

Mange børn af 68’erne har set deres forældre gå på skattefinansieret efterløn som 60-62-årige og så videre på folkepension som 65-årige. Børnene selv kan derimod se frem til et arbejdsliv, der strækker sig længere end nogensinde før. Det er ikke for sjov, at den aldrende generation er blevet døbt græshoppegenerationen, fordi nogle mener, at de fortærer alt på deres vej – uden at dele.
Men teknologien kan være det, der sikrer velfærden for efterkommerne, generation X, Y og Z og de sidsttilkomne millennials. Velfærdsstaten 2.0 skal kombinere varme hænder med kunstig intelligens og robotteknologi, så de rester den navnkundige græshoppegeneration efterlod rækker.

“Allerede i dag er vi ca. 1.1 million danskere over 65 år – og både antallet og de samlede udgifter er voksende. Samtidig går meget plejepersonale på pension i disse år. De varme hænder bliver altså færre, mens behovet for dem bliver større. Derfor er vi nødt til at nytænke velfærd, således vi gør mennesker i stand til at få hjælp i hjemmet – fremfor på plejehjem” fortæller Sussi Bianco, projektleder og co-founder CareWare-Next konkurrencen, og fortsætter:

“Velfærdsteknologi har tidligere klinget koldt i den offentlige debat. Men de borgere, der har behov for hjælp, oplever at flere af de nye teknologier kan give dem mere frihed. Velfærdsteknologierne kan give dem mulighed for at få individuel tilpasset støtte, på de tidspunkter hvor de har brug for det. Mens de i højere grad skal tilpasse deres behov efter, hvornår der er plejepersonale i deres private hjem.”

Der er altså et betragteligt behov for dygtige velfærdsiværksættere. Det er netop målet med CareWare-Next konkurrencen at sætte fokus på fremtidens velfærdsteknologier- og iværksættere. Det gør arrangørerne for syvende år i træk, og de har netop offentliggjort finalisterne. Feltet består af alt lige fra en app, der letter kommunikationen mellem døve og ikke-døve til en lampe, der sikrer natteravne deres søvn.

En alvorlig affyringsrampe for velfærdsteknologi

CareWare-Next konkurrencen bliver i år afholdt på Dokk1 på Aarhus havnefront. Selvsamme by har i år implementeret en række nye velfærdsteknologiske løsninger, der skal sikre en bedre service og over tid levere en årlig effektiviseringsgevinst på 33 millioner kroner.

“Vi skal fokusere på forebyggelse og rehabilitering i fremtiden, og vi skal bruge nogle teknologier, som skaber værdi for borgerne. Det gør vi ved fortsat at styrke den tætte kontakt, der er mellem borgere, terapeuter, kommuner, hospitaler og udviklere af velfærdsteknologier,” siger Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune, og fortsætter:
“De nominerede teknologier i CareWare-Next tager hensyn til borgernes behov, og det prioriterer vi højt i konkurrencen,” siger Ivan Kjær Lauridsen, der også er medlem af dommerpanelet.
De netop implementerede velfærdsteknologier består da også af en række tidligere CareWare-Next finalister. Men deltagelsen åbner ikke kun det offentliges døre. Ud af de 46 startups, der tidligere har deltaget, har 18 af dem tilsammen fået investeringer på hele 80 millioner. 

Dette års nominerede er…

Nomineringen giver deltagerne adgang til et intensivt acceleratorprogram op til finalen, hvor de får skærpet deres service eller produkt. Men de bliver også klogere på, hvordan man samarbejder med det offentlige.
En af de røde tråde, der løber gennem nogle af de nominerede, er, at patienter bliver i stand til at varetage deres eget helbred i højere grad, end det er muligt med de nuværende tilbud. “Feltet af nominerede i CareWare-Next 2018 afspejler fornemt de tendenser der kommer til at tegne fremtidens velfærd,” siger Sussi Bianco.
Nominerede til CareWare-Next Ideprisen:

  • Sign2Me: En applikation, der kan lette kommunikationen mellem døve og ikke-døve. App’en kan i real time ved brug af fx en smartphone oversætte til og fra tegnsprog.
  • StutterTech: En applikation baseret på AI og et tilhørende headset, der kan hjælpe personer, der stammer, til en bedre udtale og et bedre talemønster.
  • The Stitcher: En håndholdt og mekanisk symaskine, der kan effektivisere den nuværende måde at lukke sår med sutur. Til brug for sundhedspersonale samt på det veterinære område.
  • FlowToGo: En mobil flowmåler til patienter med urinvejslidelser, som gør det muligt at foretage målingerne i eget hjem, og som kan lette og effektivisere diagnosticering og behandling af urinvejssygdomme.

Nominerede til CareWare-Next Iværksætterprisen:

  • RUN: Et socialpædagogisk værktøj, der kan bane vej for bedre trivsel og udvikling for anbragte børn og unge. Løsningen er til brug for den unge selv samt til sagsbehandlere og pædagoger omkring det anbragte barn.
  • TubusOne: Et hjælpemiddel til mennesker med nedsat eller ingen bevægelsesfunktion i arme og hænder, der gør dem i stand til selv at betjene smartphones og tablets. Løsningen er et avanceret pusterør med touch-funktion.
  • GLØD: En let og flytbar designlampe, hvis lys ikke hæmmer det naturlige søvnhormon melatonin/forringer nattesøvnen. Til mennesker, der af forskellige årsager har brug foraf at have lys tændt om natten. For eksempel ammende mødre og demente.
  • MAHOUT: En applikation, der hjælper mennesker med at udvikle gode vaner og dermed lægge grunden for en bedre trivsel og mental sundhed med særlig fokus på forebyggelse af negativ stress.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY