You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Timing er afgørende: Turisme-startuppet StoryHunt vokser trods pandemi og rejseforbud

@sebastian

Med turister som målgruppe blev det unge startup StoryHunt i dén grad ramt, da landet blev lukket ned. Men de har formået at finde det positive og vendt timingen til deres fordel.

Med turister som målgruppe blev det unge startup StoryHunt i dén grad ramt, da landet blev lukket ned. Men de har formået at finde det positive og vendt timingen til deres fordel.

I tre år har stifterne bag startuppet StoryHunt knoklet for at opbygge et nyt underholdningsformat, som skulle gøre oplevelsen som turist i blandt andet København federe. En slags interaktiv podcast baseret på smartphonens GPS-signal, hvor man først får adgang til næste del af den guidede tur, når man fysisk er i nærheden.

Og så ramte corona.

”Det er klart, at vi havde kunder, der gik i panik. Der var fede projekter, vi havde søsat, som blev revet væk under os. Men det er nok også meget sundt at gå lidt i panik i sådan en situation og tænke: Hvad gør vi så?,” siger Yassin Achiban, CMO hos StoryHunt.

Med ét slag var turisterne – startuppets primære målgruppe – ikke længere i landet, og StoryHunt måtte sadle om. Løsningen blev at tilpasse produktet, så det i højere grad taler til de lokale.

”Vi frygtede, at vores brugertal ville styrtdykke, men vi fik faktisk 25.000 nye bruger på i København, hvor 80 procent var lokale. Der er sindssygt mange, som gerne vil udforske deres egen baghave, og hvis vi laver et produkt, der resonerer med de lokale, så er det nemt at oversætte til også at fungere for turister. De vil nemlig gerne have den lokale, autentiske vibe,” fortæller Yassin Achiban.

Retningsskiftet har ikke bare lokket en ny skare af brugere til. Det har også fået virksomheden til at vokse fra tre til otte ansatte, og så har de under pandemien landet en millioninvestering fra blandt andet Freetrailer-stifteren Allan Sønderskov Darré og Søren Jørgensen, så de kan komme ud og bevise, at den nye underholdningskategori også kan blive en god forretning.

De tre stiftere af StoryHunt (fra venstre): Louis Amhild, Mathias Mølgaard og Yassin Achiban.

Indtjening var afgørende

Kombinationen af historiefortælling og geo-lokation er langt fra nogen ny blanding i startupland. Mange har forsøgt at gøre den gode idé til en god forretning, men ingen har for alvor formået at gøre mixet til et kommercielt hit.

StoryHunt har da også mærket netop dén udfordring på egen krop, for brugerne vil godt nok gerne have de spændende, guidede ture. Men indtil videre har det været destinationsselskaber som Copenhagen Visitor Service og Visit Aalborg, der har betalt for udvikling af turene og promoveret appen, som turisterne får stillet gratis til rådighed.

Trods udfordringen med at få brugeren til at betale betød modellen med destinationsselskaberne, at StoryHunt havde en lille men afgørende indtjening, da corona-krisen ramte.

”Vi manglede lidt på traction og konceptet. Men under corona overlevede vi, hvor mange andre traveltechs havde det meget, meget svært. Så jeg tror, det har været vores held, at vi har bygget en forretning med omsætning fra start, som gjorde at vi havde penge at overleve for,” siger Yassin Achiban.

Med en smule indtjening kunne startuppet nemlig klare sig gennem krisen – og lande en investering til nye forretningsben, som indebærer direkte salg til lokale brugere. Blandt andet lykkedes det i december at sælge guidede ture direkte til slutbrugeren for knap 50.000 kroner ved at pakke en tur i Hillerød sammen med en frokostoplevelse.

Corona blev en fordel

Som startup er timing afgørende, men en pludselig corona-nedlukning er svær at forudse. Til gengæld så StoryHunt to andre bølger i kølvandet på krisen, som kunne skubbe dem frem.

For det første opdagede danskerne sidste sommer, at man godt kan rejse lokalt i Danmark, hvilket skabte et helt nyt marked, som StoryHunt hurtigt fik fat på. For det andet fortsatte tendensen om at få særlige rejseoplevelser, hvilket StoryHunt forsøger at målrette sig mod ved at gå udenom de største og mest kendte attraktioner.

”Corona er faktisk endt med at være en fordel for os. Det har tvunget os ned i en retning, som virkelig har innoveret vores produkt. Det har fået os til at teste nye ting af, som har fået traction og overbevist nogle investorer. Og de penge vi har fået ind gør en kæmpe forskel for os. Vi behøver ikke nøjes med hele tiden kun at tænke to måneder frem, hvor vi løber tør for penge, men kan faktisk lave langsigtede projekter,” siger Yassin Achiban.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY