You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Tommy Andersen: ”Mange investeringer bliver indgået til ugunst for founderen”

@jakob

Det har været et begivenhedsrigt efterår for byFounders, der lukkede sin første pengepulje af i alt tre. Dog med en smule malurt i bægeret, da investeringspartneren Danske Bank måtte udskyde deres investering i fonden kort inden lanceringen.

Nu er den første investering offentliggjort. Vi går tæt på fonden og kommer ind i maskinrummet med Tommy Andersen, der er en af frontmændene i byFounders.

Det har været et begivenhedsrigt efterår for byFounders, der lukkede sin første pengepulje af i alt tre. Dog med en smule malurt i bægeret, da investeringspartneren Danske Bank måtte udskyde deres investering i fonden kort inden lanceringen.

Nu er den første investering offentliggjort. Vi går tæt på fonden og kommer ind i maskinrummet med Tommy Andersen, der er en af frontmændene i byFounders.

I september trådte de to superengle Tommy Andersen og Eric Lagier ud på hovedscenen ved årets TechBBQ. Her annoncerede de, at en ny fond over ti år vil investere i skalerbare nordiske startup-virksomheder.

Med byFounders vil de tilbyde de skarpeste startupstiftere i Norden et nyt dogme for investeringer.

“Vi skubber til et marked, der har været låst af nogle bestemte strukturer og en bestemt måde at gøre tingene på. Der er blevet indgået mange aftaler, der er til ugunst for founderen i dag. Det kan ikke passe, at investorer starter ud med at spænde ben for forretningen, før den overhovedet er skabt,” siger Managing Partner i byFounders Tommy Andersen.

Lige siden har de to frontmænd været i både pressens og startup-stifternes søgelys.

Læs også: 30 tech-iværksættere vil modne Nordens økosystem hurtigere

Den første investering

Den 6. december annoncerede byFounders på mediet Medium, at de var klar til at “…investere i den næste generation af nordiske founders med globale ambitioner.” En udmelding der hurtigt fik politisk opbakning af erhvervsminister Brian Mikkelsen på Twitter.

Nu er de første investeringer på plads. Onsdag blev det offentlig kendt, at byFounders er med i Peergrades seed-runde på 1.5 millioner dollars.

Peergrade bliver én af 40 virksomheder, fonden skal investere i over ti år. Af den portefølje skal to startups skalere tungt globalt og udgøre en stor del af overskuddet i fonden. Seks startups skal give et moderat overskud på fondens investering i dem, mens tre af investeringerne forventes at tjene sig selv hjem. Men så er der også 28 investeringer af de 40, hvor byFounders forudser, at de taber deres investerede kapital.

Læs også: Peergrade lander investering fra danske og amerikanske investorer

Alt i alt skal det give fondens investorer et positivt årligt afkast på 20 procent på deres investering – eller svarende til pengene tre gange igen i fondens levetid.

Det er tallene. Råt for usødet.

Early-stage markedet manglede en ny spiller

Bag byFounders står mere end 30 iværksættere, som er fordelt over Norden, Baltikum og en mindre gruppe i USA, dog er Danmark bedst repræsenteret. byFounders er etableret som en nordisk fond, og ifølge Tommy Andersen, findes der ikke andre fonde på det marked, der opererer med samme vilkår.

“Det nordiske økosystem manglede en fond, der vil investere på founder-friendly vilkår. Derfor er byFounders etableret af tidligere iværksættere, der har levet og åndet for tech-iværksætteri,” siger Tommy Andersen.

Med i fonden er Heini Zachariassen, Vivino, David Helgason, Unity, Camilla Ley Valentin, Queue-it, og Lisa Dubost fra AirBnb. Fælles for alle investorerne er, at de har drevet en virksomhed fra idé til skalering og kan inspirere og formidle i øjenhøjde med iværksætterne.

“Som fond tager vi ikke for store ejerandele tidligt. Man kan ikke tage 40 procent for at investere en halv million kroner, for så har man allerede ødelagt selskabets cap table og medvirket til, at andre venturefonde ikke vil investere. Der er simpelthen ikke nok incitament tilbage til founders og til fremtidige investorer og fonde. Derfor tager vi maksimalt 20 procent ejerandel. Vi har heller ikke mærkelige og uigennemsigtige term sheets, men i stedet et term sheet der er lige til, gennemsigtigt og derfor giver motivation for at skabe vækst og skalering.”

Skal konkurrere med venturefonde

Venturefonde under ét giver i dag procentvis større afkast end både Nasdaq (11,4 procent) og Smallcap Index (12,8 procent). Det viser tal fra Nordic Venture Performance Index. Og ifølge samme indeks præsterer nordiske venturefonde i samme marked som byFounders i snit et årligt positivt afkast på cirka 13 procent. Men i byFounders vil de hæve barren.

“Vi investerer kun i teams med teknologier eller en unik IP, der har potentiale til at transformere en stor industri. Der er tradition for, at de nordiske fonde har tabt de fleste af deres investeringer i særligt biotech og cleantech. Så de områder undgår vi. Vi går heller ikke ind i pharma og kun dele af life-science, hvis der er en solid data-vinkel.”

Fonden vil fokusere på klassisk tech og IKT, men har endnu ikke udvalgt specifikke vertikaler, de vil stå i. Men hos byFounders er der en klar strategi om at lede majoriteten af investeringerne på seed- og serie A niveau.

“Derudover vil vi syndikere og følge med business angels, der investerer i pre-seed miljøet. Så vi kommer ikke til at lede deals, der er pre-seed. I serie B og fremefter beskytter vi vores investeringer. Vi investerer kun ca. 30 procent af vores kapital i nye virksomheder og vi reserverer 70 procent af kapitalen til opfølgende investeringer. Hvis du sidder med en Zendesk, Skype eller Unity på hånden, så skal du have penge til at følge med. Ellers bliver du bare vandet ud til en halv procent og så er det knap så sjovt at være aktionær”, siger Tommy Andersen og fortsætter.

“Vi er ikke en konkurrent til Nordic Makers eller andre syndikater af gode business angels. Tværtimod vil vi ofte co-investere med dem. Men vi kan være både en konkurrent og have tæt samarbejde med venturefonde i samme marked, såsom SEED, Sunstone og Creandum.”

Livet i medierne

Oprindeligt var det planen, at Danske Bank skulle være en af de stiftende investorer i fonden. Men grundet tidspres måtte banken udskyde beslutningen til en senere finansieringsrunde.

Det forsinkede selvsagt processen. Men hvorfor tog byFounders ikke bare deres egen medicin og lancerede fonden uden Danske Bank i stedet for at forsøge at få storbanken med til det allersidste?

“Vi tog i den grad vores egen medicin. Måden vi gik frem på i fællesskab gik desværre for langsomt, og vi mistede flere mulige investeringer i porteføljeselskaber, fordi vi ikke kunne lukke fonden,” siger Tommy Andersen og forklarer:

“Vi har stadig en god dialog med banken, og det er planen, at Danske Bank får mulighed for at være med i en senere finansieringsrunde. De ønsker at tilbyde deres private banking kunder muligheden for investere i fonden og det er der bedre mulighed for, når vi har tracking på aktiviteterne. Derfor vil vente til en senere runde. Der er intet odiøst over det,” siger Tommy Andersen.

Især Børsen lugtede blod. Og hurtigt landede byFounders i overskrifterne på de lyserøde sider.

“Det er rigtigt, at Børsen var hurtige ved tasterne, og nuancerne blev også glemt en smule i overskrifterne. Men det er the name of the game, og det er ikke uvant for os. Vi kigger jo bare på os selv og arbejder nu for at få så mange relevante investorer som muligt med i næste finansieringsrunde,” siger Tommy Andersen.

Politisk indflydelse

Sammen med Tommy Ahlers, der også er aktiv i byFounders, var Tommy Andersen en del af det Iværksætterpanel, der overleverede anbefalinger til erhvervsminister Brian Mikkelsen.

”Der er ikke nogen tvivl om, at der er et stort overlap her. I panelet har vi fokuseret på kapital, talent og kultur. Vi har skubbet til den politiske agenda, men vi har også haft respekt for, at der skal findes 90 mandater til det,” siger Tommy Andersen.

Han fremhæver også aktiesparekontoen, der giver menigmand i Danmark mulighed for at investere i noterede aktier i mindre og mellemstore virksomheder på en nem og gennemsigtig måde – som det allerede er tilfældet i Sverige. Men kampen for politisk indflydelse er ikke slut endnu.  

”Panelet fortsætter og vi bliver ved med at være et stående panel. Selvom det var Brian Mikkelsen og regeringen der nedsatte det, så vil vi gerne være apolitiske. Tommy Ahlers har været en fænomenal formand og har snakket med alle partier. Tager vi startup brillerne på, så føder det ned i vores agenda. Jeg bruger jo også min indflydelse til at fremme de forhold, der er gunstige for startups og dermed også gunstige for vores investeringer,” siger Tommy Andersen.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY