You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Udenlandseventyr: Nyt SDG-projekt hjælper danske startups ud over den internationale rampe

@Redaktionen
Det nye pilotprojekt SDG Landing Pad vil gennem partnerskaber i udlandet matche danske virksomheders teknologier og løsninger med globale organisationers konkrete udfordringer inden for FN’s Verdensmål. Tiltaget skal sikre, at flere danske virksomheder i fremtiden prøver kræfter med internationalisering.

Artiklen er udgivet i samarbejde med Innovation Centre Denmark.


Klima. Sundhed. Vand. Udfordringerne vokser mange steder i verden, og det samme gør efterspørgslen efter konkrete løsninger på dem. Det betyder et stort forretningspotentiale for de danske virksomheder, der er klar til at skalere deres teknologi til udlandet.

Derfor er blandt andre Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Innovation Centre Denmark, de nationale erhvervsklynger og Industriens Fond gået sammen om pilotprojektet SDG Landing Pad. Her får udvalgte virksomheder mulighed for at arbejde med en konkret udfordring stillet af en global samarbejdspartner gennem innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv eller Shanghai.

“I Danmark internationaliserer og validerer vi generelt for langsomt sammenlignet med resten af verden.”

Lasse Vinther Grønning leder af Innovation Centre Denmark i Israel

“I Danmark internationaliserer og validerer vi generelt for langsomt sammenlignet med resten af verden. Gennem projektet skal vi derfor udvikle nye modeller for, hvordan danske virksomheder kan skalere hurtigere i samarbejde med globale partnere, som efterspørger løsninger inden for mange af de ting, vi er stærke i,” forklarer Lasse Vinther-Grønning, leder af Innovation Centre Denmark i Israel.

“Med ministerierne i ryggen har innovationscentrene en unik position, da vi har lettere eller direkte adgang til både videninstitutioner og myndigheder på det lokale marked. Denne adgang kan hjælpe danske virksomheder, når de skal have valideret eller videreudviklet på deres løsninger sammen med de internationale partnere, og virkelig sætte fart på internationaliseringen,” uddyber han.

Den fælles løftestang for udfordringerne er FN’s Verdensmål (særligt sundhed, vand, og ansvarligt forbrug). Det giver de udvalgte virksomheder muligheden for bæredygtig udvikling og at teste eller validere løsninger på nye markeder. På sigt skal det modne modellen for, hvordan flere danske virksomheder kan internationalisere.

“Mange danske iværksættere er ikke helt bevidste om den benhårde globale konkurrence, de befinder sig i. I manges tilfælde er man i Singapore, USA eller Tyskland ved at udvikle en løsning, der ligner den danske. Derfor handler det ofte om at komme først ud på markedet, og hastighed bliver i stigende grad et afgørende parameter for erhvervseventyrene,” fortæller Lasse Vinther-Grønning.


Fakta – Om SDG Landing Pad

  • Pilotprojektet er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
  • De udvalgt virksomheder får adgang til ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering og et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløb
  • Indledningsvis koncentreres projektet omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv eller Shanghai.

En bedre forbindelse

Samtidigt skal projektet styrke samarbejdet mellem de nationale erhvervsklynger og innovationscentrene.

“Tanken er, at mens klyngerne har dyb indsigt i de danske økosystemer, har innovationscentrene en lokal forankring i de internationale miljøer og dermed en unik føling med, hvad der bliver efterspurgt i fx Israel, Kina eller USA. Den kobling skal vi styrke og på den måde få flere danske løsninger ud at leve i verden,” forklarer Ulrik Hoffman, Senior Innovation Manager i nationalklyngen DigitalLead.

Det nordjyske startup Inspection Team er en af de udvalgte virksomheder til projektet

En af de udvalgte virksomheder er nordjyske Inspection Team, der har udviklet en termografisk drone til at kortlægge rør- og ledningsnetværk, finde lækager og afsløre varmetab. Og den løsning har den israelske landbrugsgigant Netafim, der oplever udfordringer med vandingssystemerne i landbruget, fået øjnene op for.

Og det potentielle samarbejde ville ikke have været muligt uden projektet, mener folkene bag startuppet.

“Hvis man som dansk virksomhed tror, at det bare lige handler om at hoppe på et fly, får man sig en forskrækkelse,” siger Luis Hollins, direktør i Inspection Team og fortsætter:

“Der er en masse ting at forholde sig til kommunikativt, juridisk og erhvervsmæssigt og de konsulenter og ressourcer, der har hjulpet os i denne her proces i alt lige fra den lokale arbejdskultur til, hvordan man skruer en NDA-aftale (Non Disclosure Agreement, red.) sammen, har ganske enkelt været guld værd.”

UGENS STARTUP: