Ugens Startup: En professor i fysik og to iværksættere har udviklet en algoritme, der skal slå børsen

Teamet bag Stockmate. Fra venstre: Alexander Lissalde (Creative Producer & medejer), Kasper Wickzén (Head of Commercial & medstifter), Henning Hammar (Head of Investments & medejer) og Anders Nygaard (Head of Product & Marketing, medstifter).
Med data og algoritmer vil den danske platform, StockMate, hjælpe privatinvestorer med at vinde over børsen. Bag foretagendet står en umage trio, der tror på, at løsningen på sigt kan skaleres til Norden og rest af Europa.

Der er krig i Ukraine. Inflationen buldrer. Og aktiemarkederne er nede med 25 procent. Det er krisetider.

Også for privatinvestorerne, som investerer mindre, end de plejer. En ny rundspørge blandt 10.000 privatinvestorer fra 13 lande heriblandt Danmark fra analyseinstituttet Appinio viser, at 46 procent af privatinvestorer har kontanter i beholdningen på sidelinjen i tredje kvartal 2022. Og det er næsten en fordobling fra sidste år (26 procent).

Men måske mangler de bare at få den rette vejledning. I hvert fald, hvis det står til det danske startup Stockmate; en tjeneste, der vil hjælpe private investorer med at slå børsen vh.a. en særligt udviklet algoritme til anbefaling af aktier. Bag foretagendet står iværksætterbrødrene Anders Nygaard og Kasper Wickzén, der er gået sammen med den svenske professor i fysik, Henning Hammar – en ledende ekspert inden for databaserede investeringsstrategier i Sverige.

”Det kræver enormt meget arbejde at analysere en samling af aktier selv. Derfor håber vi at gøre avancerede databaserede investeringsmetoder mere tilgængelige for privatpersoner. Vi tager følelserne ud af det at handle med aktier og lader data bestemme, hvad der skal investeres i,” fortæller Anders Nygaard, medstifter af Stockmate.

Fra venstre: Anders Nygaard og Kasper Wickzén, stiftere af Stockmate.

Stockmates investeringsalgoritme er udviklet af Henning Hammar og tilpasset til danske forhold og regler. Algoritmen bygger på de mest effektive investeringsmetoder fra professorens forskning – altså hvad der historisk har fungeret bedst på de nordiske børser.

”Den bagvedliggende algoritme analyserer kæmpe store datasæt; alt fra historiske aktiekurser til finansielle nøgletal. Derfra laver den topliste ud fra de mange forskellige parametre med et output, der er meget let tilgængeligt og pædagogisk. Vi vil gerne have, at vores platform tager investoren i hånden,” siger Nygaard.

Med Stockmate får danskerne muligheden for at følge Hammers nordiske aktieportefølje, der de seneste 3,5 år (siden starten) har haft et totalt afkast på 151,2%. Til sammenligning har det nordiske aktieindeks (OMX Nordic GI) i samme periode haft et afkast på 49,6%.

Startede i Sverige

En af de største discipliner inden for databaseret aktiehandel er ’value’-strategien, hvor investorer aktivt søger aktier, der er undervurderet af markedet eller handles til en lavere pris end virksomhedens indre tal tilsiger. ’Momentum’, en anden populær tilgang, sigter mod at købe aktier med en opadgående kurs eller at sælge dem, der har toppet.

Begge tilgange har Henning Hammar de seneste år haft stor succes med at dele sine erfaringer med andre private investorer gennem virksomheden, Börslabbet, i Sverige. Det var den, der fangede de to danske brødre opmærksomhed, fortæller Anders Nygaard.

”Vi foreslog Henning Hammar at udbrede den her viden og tilgang til Danmark, hvor vi ikke kunne finde en lignende tjeneste. Vores ambition er også at gøre avanceret, databaseret investering tilgængelig for danskerne.”

I december 2022 stiftede de Stockmate med Henning Hammer i rollen som investeringsansvarlig og i marts 2023 gik tjenesten i luften.

“Private investorer har faktisk en fordel her ift. databaseret investering. Store investeringsforeninger og fonde har ikke mulighed at opnå samme afkast.”

“Private investorer har faktisk en fordel her ift. databaseret investering. Store investeringsforeninger og fonde har ikke mulighed at opnå samme afkast, fordi de kan ikke investere i lige så små aktier, da de har for meget kapital bag til at handle de små aktier til den aktuelle kurs. De har samtidig svært ved at have samme tålmodighed og være lige så langsigtede, da de er afhængige af, at den indskudte kapital bliver i fonden,” forklarer iværksætteren.

Hver måned modtager Stockmates brugere et nyhedsbrev om tilstanden på det overordnede marked og hver tredje måned får de en opdatering på anbefalinger omkring porteføljen.

Din go-to ’aktieven’

Stockmate har indtil videre klaret sig med indskud fra stifterne selv. Derfor ligger det ikke i kortene lige nu, at de skal rejse kapital. Lige nu handler det i stedet om at få bygget en bæredygtig forretning.

“Fordelen ved at være en abonnementstjeneste er det løbende cashflow. Målet er, at vi bruger de penge, der kommer ind, til markedsføring. Men på sigt kan det sagtens være, at vi skal rejse investeringer til at gå til nye markeder,” spår Nygaard.

I skrivende stund har tjenesten cirka 50 medlemmer i Danmark og 1000 i Sverige. Men ambitionen for 2023 er at tidoble det tal herhjemme. Derefter kan været, udlandet kommer på tale, fortæller Anders Nygaard.

“Der er allerede en udvikling i gang i Danmark, hvor flere og flere er gået i gang med at investere. Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at vi har hjulpet en masse mennesker med at tage kontrol over deres økonomi. At vi kan være med til at uddanne og inspirere folk til at investere penge selv,” siger han og fortsætter:

”Om 10 år vil vi gerne være et rigtig godt alternativ til investeringsforeninger. Din go-to “aktieven” i hele Norden og på tværs af Europa.”

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY