Startuppet FundBricks vil med deres crowdlending-platform formidle byggefinansiering til mindre byggeprojekter. Samtidig vil de give danskerne mulighed for at øge deres formue – uanset størrelsen. 

Thomas Rolin har 20 års erfaring i ejendomsbranchen. Gennem sin karriere har han været vidne til, at adskillige spændende, og økonomisk lovende, projekter ikke blev realiseret. Stopklodsen har været manglende byggefinansiering til at opføre projekterne. 

“Jeg har set flere boligprojekter, til omkring 20 millioner, der ikke bliver opført, fordi banken kun vil låne 50 procent. Det betyder ikke, at det er dårlige ideer. Men det betyder, at finansieringsmulighederne er utilstrækkelige,” siger Thomas Rolin. 

Læs også: Startup vil købe din bolig kontant på fem dage

Derfor har han med sine tre partnere Anders Holm-Jensen, Thomas Sonne-Schmidt og Thor Mønsted stiftet virksomheden FundBricks, som blev lanceret i sommeren 2019.

Formålet er at bringe crowdlending til Danmark og give danskerne mulighed for at udlåne til ejendomsprojekter, og samtidig give mindre ejendomsudviklere plads til at realisere projekterne. 

“Det er en helt ny måde, at tænke finansiering i Danmark og vil uden tvivl blive større og større i hele verden,” siger Thomas Rolin.

Giver renten tilbage til danskerne

For at undgå at mangel på byggefinansiering koster mindre byggeprojekter livet i fremtiden, giver FundBricks investorer muligheden for at udlåne deres private formue i mindre ejendomsudviklere. 

På FundBricks-platformen matches byggeprojekter med potentielle privatinvestorer, der ønsker at låne penge til et byggeprojekt. Platformen huser alt fra byggeprojekter med minimumsindskud på 10.000 kroner til 100.000 kroner. 

Pengene finansierer et byggeprojektet, og 12-15 måneder efter at ejendommen er solgt, får investoren sine penge tilbage – plus 8-10 procent. 

”Platformen skaber nye muligheder i et investormarked, der kræver, at man som minimum har 750.000 kroner på lommen. Det er et fåtal af danskerne, der har så stor en formue til rådighed. Derfor vil vi gerne gøre det muligt for flere danskere at forvalte deres formue – uanset størrelsen,” siger Thomas Rolin og fortsætter:

“Danskerne har i dag omkring 900 milliarder kroner stående i banken til enten nul eller negativ rente. Vi vil give renten tilbage til danskerne,” siger Thomas Rolin.

De fire stiftere Anders Holm Jensen Thor Mønsted Thomas Rolin og Thomas Sonne Schmidt

Same same, but different

FundBricks bygger på tankegangen om, at mange bække små gør en stor å. Og den å skal være med til at realisere byggeprojekterne.

Fænomenet crowdfunding har eksisteret længe, og mange kender det især fra kampagner på Kickstarter og IndieGoGo. Men det nye skud på stammen er crowdlending, hvor projekter eller produkter finansieres gennem lån i stedet for bidrag.

Mens alle, uden de store besværligheder, kan blive långivere, bliver alle byggeprojekter screenet, før de kan blive godkendt til platformen. Derfor bruger FundBricks både revisorer, to mæglervurderinger – der begge skal ligge 20 procent over omkostninger. Derudover skal byggeudviklerne selv have 5-10 procent egenkapital, så de har “hånden på kogepladen”. 

Som långiver bør man selvfølgelig være opmærksom på, at ingenting er risikofrit. Thomas Rolin, mener dog at risici er begrænset. 

“Risikoen er reduceret, da ejendommen skal falde med 16 procent indenfor 12 måneder, før det påvirker vores investorer.”

Ejendomsinvestering er populært

Der er de seneste år kommet flere startup-bud på, hvordan man kan demokratisere ejendomsmarkedet. FundBricks skriver sig altså ind i et momentum i tiden, hvor ejendomsinvesteringer bliver tilgængelig for flere og flere danskere.

Vi har haft fokus på, at give renten tilbage til alle danskerne. Vi har ramt alle investorsegmenter fra 10.000 kr og op til kapitalforvaltere, VSO-midler og firmaer.”

Læs også: Brickshare får millioninvestering til at bygge børsplatform for ejendomsinvesteringer

Investeringen er blevet populær blandt danskerne. Siden lanceringen i september, har FundBricks rejst små 25 millioner. Og de første seks måneder i 2020, vil de firdoble det tal.

“Vi regner med at rejse finansiering for godt og vel 100 millioner i dette halvår. Målet for hele 2020 er at have rejst 250-300 millioner til byggeprojekter, og i 2021 skal vi så erobre det store udland,” siger Thomas Rolin.

Nu kan du støtte danske startups ved at støtte Techsavvy

Techsavvy er et selvstændig niche-medie, som hverken får mediestøtte, fondsmidler eller har tunge investorer i ryggen. Men modsat mange andre medier ønsker vi ikke at gemme vores historier væk bag en betalingsmur. Vores historier skal være tilgængelige for dig. Uagtet om du er studerende, startupsstifter i en kælder, seniorudvikler eller CEO i en af Danmarks største virksomheder.

Der er flere, der læser Techsavvy end nogensinde før. Derfor føler vi også, at tiden er inde til at prøve noget nyt: Vi vil skabe et community omkring sitet. Både fordi vi har brug for din støtte og fordi iværksættermiljøet har brug for at flere skriver om de helt spæde startups, der vil spire og forme fremtiden.

Du kan støtte finansielt og deltage i community omkring vores Ugens Startup historier. Det er i første omgang et forsøg, men også et forsøg vi håber kan blive bæredygtigt, så serien kan drives og finansieres af communitiet frem for én sponsor.

Støt Techsavvy