Til daglig smider europæerne cirka 1,5 million malerspande ud. Udover et kæmpe plastikspild betyder det, at cirka en million kilo CO2 ryger på den forkerte side af bundlinjen i det store klimaregnskab. Hver dag.
Det vil en gruppe af DTU-studerende gøre op med. For siden 2020 har Johan Vangstrup, Sofie Winge-Petersen og Victoria Søgaard arbejdet på at lave en bæredygtig løsning. I dag har de patenteret en ny type malerspand rettet mod en branche, der ellers er notorisk tung at ændre.
”Malerbranchen er en konservativ branche og derfor skal tingene fungere. Vi plejer at sige, at malerne er kvalitetsbevidste. Mange arbejder på akkord eller under pressede tidsrammer, så det nytter ikke at lave noget bøvlet, selvom det er bæredygtigt. Det skal først og fremmest fungere i hverdagen,” forklarer medstifter og COOCOO betyder Chief Operating Officer og er den øverste leder ansvarlig for virksomhedens daglige drift og operationelle effektivitet. COO’en sikrer, at virkso... More, Victoria Søgaard.
Praksis blandt malere har hidtil været at hælde malingen fra de store malerbøtte over i en malerbakke foret med en plasticpose. Derfor er Paint’rs ”spand” ikke en spand, men en papkasse, som rummer to klare åbn/luk-plastposer med hver fem liter maling, der kan føres direkte over i en bakke. Derfor går mindre maling til spilde og det sparer plastik og CO2, fortæller Victoria Søgaard.
”Det betyder, at vi reelt kan lave en CO2-besparelse på cirka 60 procent og 75 procent mindre brugt plastik. Samtidig betyder formen på emballagen, at der kan transporteres cirka 45 procent mere maling pr. palle, hvilket også gør en stor forskel i det store klimaregnskab.”
Timingen ser optimal ud. Fra 2025 stiller EU nemlig krav om, at producenter, der sælger produkter i engangsemballage, selv skal betale for at få det bortskaffet igen.
Hudløst ærlig feedback
For Paint’r har én ting været at udvikle en bæredygtig emballage, der på tegnebrættet skaber en stor CO2-reduktion. Noget andet er at få en hel branche til at tilpasse sig en ny løsning.
Derfor har iværksætterne bag DTU-startuppet brugt en stor del af arbejdstiden ude hos malerne, hos dem der rent faktisk skal bruge løsningen, for at få feedback – råt for usødet.
”Vi har brugt virkelig meget tid på at se maling tørre,” griner Victoria Søgaard. Hun fortsætter:
”I virkeligheden har det handlet om at stå og kigge på malerne arbejde. Når vi så observerede noget, begyndte vi at stille spørgsmål. Mange har en meget direkte jargon, de er hudløst ærlige. Og det er jo i virkeligheden guld værd at få så direkte feedback. Man får at vide, hvad der fungerer – og hvad der helt sikkert skal laves om!”
Vil være standarden i EU
Indtil videre har det DTU-startuppet levet på primært softfunding. Men i dag står de et sted, har Paint’r flere store pilotprojekter i gang – blandt andet med malingsleverandørere som Flügger og Beck & Jørgensen.
Forretningsmodellen er B2B-orienteret og så snart de første kunde er i hus, kommer det store udland til at kalde, afslører Victoria Søgaard.
”Vi har meget fokus på at få landet nogle kunder her over sommeren. Når vi har bevist, at vi fungerer på det danske marked, kan vi skalere ud i Europa. Vores mål er at være i butikkerne inden sommeren er omme.”
Særligt det tyske og hollandske marked er interessant for Paint’r, som dog ved lande som Spanien, hvor professionelle malere har en lidt anderledes arbejdsgang end de danske, vil skulle tilpasse sig det lokale marked. Det er dog ikke en udfordring, der kommer til at slå ambitionerne ned.
”Malerindustrien er domineret af mange store organisationer, så det handler virkelig om at få etableret nogle gode kontakter de rigtige steder. Vores store vision er at blive branchestandarden i Europa.”