You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: “Med en vinkelsliber eller en boltsaks er en elcykel de nemmeste 20.000 kroner, du nogensinde har tjent”

Startupet PentaLock vandt i 2019 Danish Tech Challenge med deres smart-lås, som skal revolutionere sikkerheden omkring elcykler. Nu er den internationale låsesucces klar til at ramme markedet med et brag: “Det er gennem first movers, at vi gerne vil nå de helt store producenter,” siger folkene bag.

Startupet PentaLock vandt i 2019 Danish Tech Challenge med deres smart-lås, som skal revolutionere sikkerheden omkring elcykler. Nu er den internationale låsesucces klar til at ramme markedet med et brag: “Det er gennem first movers, at vi gerne vil nå de helt store producenter,” siger folkene bag.

Jeg er så glad for min cykel, /
Jeg kommer hurtigt langt omkring, /
Og det fordi på en cykel /
Går det let som ingenting

Lyder det i Poul Kjøllers børnesang. Og barndomsordene kan godt stadig runge lidt i hovedet, når den trofaste følgesvend, cyklen, pludselig ikke står der, hvor man satte den. Den er væk, nogen har stjålet den.

Den følelse satte Emil Norup sammen med medstifter Thomas Martin Jessen i 2016 sig for at sætte en stopper for. Sammen har de grundlagt PentaLock; en teknologidrevet smart-elcykellås, som fødes med cyklen og bygges direkte ind i krankboksen. Ved ulovlig indtrængen låser pedalerne og motoren, display og lys deaktiverer. Cyklen bliver reelt ubrugelig.

”Måden man forebygger et tyveri, er at gøre cyklen værdiløs for tyven. Hvis han ikke kan bruge den, kan han heller ikke sælge den – og så er der ikke nogen grund til at stjæle den,” fortæller Emil Norup om tanken bag den sofistikerede cykellås.

Idéen til PentaLock startede i den virkelige verden. Emil fik stjålet sin cykel ugen før, de to iværksættere skulle vælge specialemne som ingeniørstuderende på Aalborg Universitet (AAU). At få stjålet sin cykel som studerende, er ”røvirriterende,” så det var ikke svært at finde ud af, hvad de skulle skrive om, fortæller direktøren.

Specialet fik titlen ”Fremtidens cykellås.” Og den akademiske tilgang til området har hjulpet dem med at forstå, hvad der er på spil, når kriminelle tyr til boltsakse og vinkelslibere.

”Vi talte med alt fra forsikringsselskaber til politi. Sågar også en tidligere professionel cykeltyv, som hjalp os med at forstå, at tyve jo ligesom så mange andre overordnet set arbejder med en konstant cost/benefit-analyse: Hvor lang tid tager det at afmontere eller ødelægge låsen, kontra hvor mange penge er der at hente?”

”Alle låse kan på en eller anden måde brydes op. Det er bare et spørgsmål om tid og ressourcer. Men det er ikke alle låse, der er det værd,” fortæller Emil Norup om specialeskrivningen.

Kan vi få den til e-bike?

Egentlig var det meningen, at PentaLock skulle være låsen over alle låse til konventionelle cykler. Det var først, da drengene fra AAU var langt i det indledende produktforløb, at elcykelbølgen trak dem med ud i det nye trendhav.

”Da vi nærmede os slutningen af den her designfase, havde producenterne vendt sig mod elcykelmarkedet. Så hver gang vi præsenterede PentaLock for nogen, sagde de: Jeres lås er vildt fed. Kan vi få den til e-bike?” Fortæller Norup med et smil.

I 2019 blev der i Europa solgt næsten fire millioner elcykler, og ifølge Forbes forventer eksperter, at tallet stiger til 17 millioner i 2030. Alene i Tyskland udgør e-bikes allerede 25 procent af den samlede beholdning.

”Det kommer til at vækste helt vildt,” siger Norup begejstret, når han fortæller om udviklingen. For at forstå, hvorfor det lige netop er nu, de eldrevne cykler boomer, skal man kigge på, hvor klimabevægelsen er på vej hen, mener han.

”Mange af de store byer som Paris og Rom lukker vejbaner og laver dem til cykelstier, opretter bilfri zoner og nedbringer antallet af parkeringspladser. Bilerne bliver mange steder skubbet ud af byen. Noget skal udfylde det behov og tomrum – og der er elcyklen en naturlig arvtager.”

”Det er en del af den såkaldte last mile-bølge, som sætter mere fokus på mobilitet i byerne. Mange begynder at se elcyklen som et alternativ til bilen. Det er også derfor, at man i bilindustrien kigger mod det her marked. De ved, at elbiler ikke bliver løsningen på klimakrisen,” forklarer direktøren.

Bilens naturlige arvtager

Sammenlignet med en bil lyder de 10.000-18.000, som en elcykel typisk koster, jo ikke dyrt. Og det er sådan, man skal betragte det nye transportfænomen, mener PentaLock-stifteren.

Værdien gør også, at mange potentielle kunder er bekymrede for tyveri. Og tallene afspejler da også elcyklens ankomst: Antallet af cykeltyverier i Skandinavien er steget støt mellem 2015-2020, mens købsbeløbene er eksploderede, viser flere undersøgelser

Det er et tegn på, at man endnu ikke har fundet ud af, hvordan man skal sikre elcyklen. Også i dette tilfælde peger Norup mod bilen som referencepunkt.

”Det er jo en dyr investering, du lader stå ude på gaden. Med en vinkelsliber eller en boltsaks er en elcykel de nemmeste 20.000 kroner, du nogensinde har tjent. Du lader heller ikke din Gucci-taske stå udenfor. For så er den altså væk – også selvom du har en kædelås på den.”

”Ligesom man førhen brugte en ratlås til biler, er det nu et centralsystem, der forbinder det hele; låser alle dørene, ruller vinduerne op og spærrer motoren automatisk. Derfor er antallet af biltyverier bare faldet og faldet. Den samme udvikling gennemgår elcyklen nu med PentaLock, håber vi,” siger iværksætteren.

Ambitionerne

Selvom Emil Norup og Thomas Martin Jessen var de eneste ansatte i PentaLock, da de startede op i 2016, fangede projektet hurtigt interesse udefra. I 2017 gik den første engleinvestor ind i virksomheden. Og det viste sig blot at være investeringsstartskuddet.

I 2019 vandt PentaLock Danish Tech Challenge, og udover præmiepengene fulgte naturligvis en masse interesse. Det betød flere engleinvestorer og investeringer fra blandt andet Vækstfonden og Innovationsfonden.

Siden den spæde opstartsfase, har AAU-startupet rejst cirka 12 millioner kroner, og er på nuværende tidspunkt i gang med næste fundingrunde.

”Vi fokuserer på de innovative brands, for de er som regel mere agile og hurtigere til at dreje produktionen i en ny retning. Så det er gennem first movers, at vi vil nå de helt store producenter,” siger PentaLock-stifteren om strategien.

I dag er de i alt 12 ansatte, og startupet er netop vendt sejrsrigt hjem tyske Eurobike, Verdens største B2B-begivenhed, hvor de femdoblede deres mål for messen. Hvis udviklingen fortsætter, vil PentaLock komme 1-2 år foran de budgetterede salgstal.

Alligevel skorter det ikke på ambitionerne. Iværksætterne vil længere ud i verden.

”Vi har en ambition om at blive til mere end bare end lås. Vi vil være hjernen i cyklen. Den essentielle komponent, der sikrer, at alle dele spiller sammen. Vi vil gerne kunne tilbyde brugeren andre ydelser, som gør cykeloplevelsen mere komplet. Hvis du får stjålet din cykel eller hvis den går i stykker, skal du på sigt kunne løse det via appen med ét klik,” fortæller Norup om fremtiden.

PentaLock lander på cykelstierne hos udvalgte cykelbrands i Danmark, Sverige og Holland i 2022.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY