You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup: Under radaren er Superb blevet et af Danmarks store startup-håb

Zaedo Musa, CEO og stifter af Superb.

Danske Superb vil gøre restauranter datadrevne. Og uden at gøre meget væsen af sig, har de allerede spredt løsningen til 100 byer i 35 lande.

Danske Superb vil gøre restauranter datadrevne. Og uden at gøre meget væsen af sig, har de allerede spredt løsningen til 100 byer i 35 lande.

For nyligt udgav tech-mediet The Next Web sin årlige liste over de 5 mest lovende virksomheder fra hvert Europæisk land. For Danmark var de udvalgte Dixa, Donkey Republic, LuggageHero og Tonsser – alle sammen virksomheder de fleste tech-interesserede kender, og som vi flere gange har skrevet om på TechSavvy.

Læs også: VC’s og angels investerer 30 millioner i Donkey Republics delecykler

Og så var der det femte – og yngste – navn blandt de udvalgte, der er et mere ubeskrevet blad, som man skal gøre sig umage for at finde en artikel om: Superb.

”Jeg tror, vi er ukendte for de fleste, og jeg ville ønske, jeg kunne sige dig hvorfor. Jeg tror, at vi har været lidt under radaren udenfor vores egen branche, fordi vi egentlig bare har været fokuserede på at løse et problem for restauranterne,” siger Zaedo Musa, som er stifter og CEO af Superb.

Zaedo Musa, stifter og CEO i Superb.
Zaedo Musa stifter og CEO i Superb

Virksomheden vandt allerede i 2016 ’Årets Vovehals’ under Ivækstprisen, og stifteren kom på Berlingskes ’Talent 100’-liste sidste år. Og med et etableret produkt og en betydelig omsætning burde Superb nok i virkeligheden hedde ’Ugens Scaleup’ i stedet for ’Ugens Startup’. Men af en eller anden grund, har Superb ikke fået meget rampelys siden starten.

Men med fokus på problemet er det på få år lykkedes virksomheden at bygge en alt-i-én-platform, hvor restauranter kan få alle de værktøjer de har brug for i hverdagen – blandt andet håndtering af bookinger, gavekort, events og billetter samt kassesystem.

“Målet er at give dem én platform til at samle data, så vi på den måde kan hjælpe dem til at give gæsterne en bedre oplevelse, spare tid og tjene flere penge. Og med den platform, har vi på kort tid formået at bygge en bæredygtig forretning, som i dag er i 100 byer i 35 lande rundt omkring i verden,” siger Zaedo Musa.

Kinesiske hackere og ‘Joe and The Juice’

Selve ideen til at gøre restauration mere digital og datadrevet opstod, da Zaedo Musa var ansat i ’Joe and The Juice’.

”Essensen for mig var at optimere alt fra lønprocent til belægning til performance. Som chef kendte jeg kunderne og forretning, og vidste hvilken data, der var vigtigt. Og jeg fandt ud af, at der var brug for, at den viden jeg havde oppe i hovedet, blev samlet i et digitalt system, som kunne hjælpe både mig og alle de andre medarbejdere til at være klogere,” siger Zaedo Musa, som indefra så forretningen vokse fra 10 til 150 butikker.

“Jeg fandt ud af, at der var brug for, at den viden jeg havde oppe i hovedet, blev samlet i et digitalt system.”

Før han kunne gøre ideen fra juicekæden til produktet Superb, manglede han dog stadig en vigtig komponent: Kapital. Og den lykkedes han med at rejse på en noget alternativ måde. Ved at starte TrustingAli.com – en pendant til Trustpilot målrettet den kinesiske gigant Alibaba.

Selvom siden fik meget trafik, var det egentlig ikke nogen forretning i sig selv. Men efter at være blevet hacket fem gange – alle gange fra Kina – fik han et stort købstilbud på domænet, som han takkede ja til, hvorefter sitet blev lukket ned. Og de penge er så brugt til at starte Superb.

Platformen TrustingAli kom til at finansiere opstarten af Superb Sådan så platformen ud i 2015 Foto Wayback Machine

‘Alt-i-en’-platform til et forældet marked

Den oprindelige ide til Superb var, at Zaedo Musa bare ville bygge et dashboard, som kunne samle data fra de platforme, som restauranterne allerede bruger.

”Men jeg mødte modstand på at dele data og integrere, og jeg mødte blokader i forhold til, at mange af de eksisterende systemer ikke engang kunne integreres, for softwaren er så gammel, at de ikke har API’er, der kan integreres op imod,” fortæller Zaedo Musa.

“Jeg mødte blokader i forhold til, at mange af de eksisterende systemer ikke engang kunne integreres.”

Det blev derfor et nødvendigt onde at udvikle de forskellige systemer fra bunden selv. Og det betyder, at Superb-platformen i dag tilbyder restauranterne kassesystem, reservation, billetløsning, gavekort og gruppebooking – en alt-i-en-løsning der gør det muligt at indsamle data på tværs af hele gæsteoplevelsen.

”I dag har restauranterne et fragmenteret system, hvor de måske bruger et reservationssystem fra én leverandør og et kassesystem fra en anden. Og dataen bliver i hver platform. Det prøver vi at forklare dem, og det virker til, at markedet er klar til en ny løsning,” siger Zaedo Musa.

Læs også: Ugens startup: Markedspladsen Odendo bygger sin forretning på gode formål

Ved at få de mange systemer til at dele den samme data, begynder restauranterne at få samme overblik over kundernes rejse gennem købet, som webshops har haft i årevis: Hvilken digital markedsføring har ført til hvilke salg, hvor mange penge bruger en kunde i gennemsnit, og kender vi nogle af deres præferencer på forhånd, så vi kan tilbyde dem noget, der passer til det?

”Det gør, at vi kan se en øget omsætning på 11 procent hos vores kunder, fordi vi er de eneste, der kan tracke på den måde,” siger Zaedo Musa.

Mere end bare data

For restauratørerne er førsteprioriteten at lave god mad og give gæsterne en god oplevelse. Og det skal Superb understøtte på en måde, som samtidig kan skabe mere omsætning.

”De ånder ånder for gæsteoplevelsen, men problemet er bare, at de arbejder fra morgen til nat og ikke får særlig meget profit ud af det. Og det er fordi, deres systemer ikke hjælper dem med at optimere og vise dem, hvor de kan gøre en forskel for at øge omsætning,” siger Zaedo Musa.

Derfor skal dataen heller ikke bare indsamles for dataens skyld, men bruges til at give restauratørerne et overblik, de kan handle ud fra.

“Hvis du spørger en restauratør i dag, ved han ikke, hvordan hans forretning går.”

”Hvis du spørger en restauratør i dag, ved han ikke, hvordan hans forretning går. Og det er egentlig lige meget, hvor stor den er – det er samme mønster. Vi skal give dem mulighed for ændre status quo på baggrund af den nye indsigt, de får gennem platformen,” siger Zaedo Musa.

Ambitionerne er globale

Selvom Superb ikke har gjort meget væsen af sig i mediebilledet, er det lykkes at sprede løsningen til mange restauranter i lande over hele verden meget hurtigt, fordi det er en branche, hvor anbefalinger fra kolleger er en vigtigt parameter.

”Vi ser massiv inbound vækst. Vi har kunder i Asien, Sydamerika, USA – og de kommer alle sammen selv til os. Det vi kan se virker er, at vi har lavet et viralt produkt-loop. Når produktet bliver implementeret på en restaurants website, så er der andre restauratører der ser det, og de forelsker sig i det,” siger Zaedo Musa.

Og den hurtige vækst, siden produktet lancerede, betyder da også, at ambitionerne for Superb er store.

”Vi vil sgu gerne være en kæmpe virksomhed.”

”Vi vil gerne være en kæmpe virksomhed. Min drøm er at bygge en global virksomhed. Ikke en som nødvendigvis disrupter noget, men som skaber en masse værdi i markedet, som kunderne også kan se. Det er ligesom det mindset, vi har,” siger Zaedo Musa.

Virksomheden er bootstrapped det meste af vejen, og er i dag næsten break-even med den omsætning, de har. Alligevel arbejder Superb mod en større Serie A-runde senere på året, så de for alvor kan blive markedsledende i Europa.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY