You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ugens Startup vil booste læringen i folkeskolen med computerspil

@sebastian
Computerspil har potentialet til at blive et indgroet værktøj i danske skoler, som forbedrer indlæringen. Men det kræver en særlig opskrift, som et nyt spilstudio fra Aarhus er godt i gang med at finde.

Computerspil er blevet en fritidsaktivitet på højde med fodbold og badminton, men Counter-Strike, Minecraft og Fifa kan også gøre undervisningen i skolen bedre. Det viste forskningsprojektet ’Sæt skolen i spil’, som skulle undersøge effekten af kommercielle spil og gamification som omdrejningspunkt for undervisning.

”Vi har stærke resultater fra projektet, der viser, hvad spil kan i undervisning – særligt overfor de elever, der normalt ikke deltager aktivt i skolen. Og det gælder på tværs af køn, alder og niveau,” siger Tore Neergaard Kjellow, som står bag projektet og derudover har en baggrund som spiludvikler og socialpædagog.

Projektet viste dog også, at det trods potentialet var svært for lærerne at bruge de kommercielle spil direkte i undervisningen. Og for at løse den udfordring er Tore Neergaard Kjellow blevet medstifter af spilvirksomheden Ugly Duckling Games, der skal lave spiloplevelser der både er sjove og nemme at bruge til at drive undervisning.

”Det er svært for lærerne at bruge og forstå kommercielle spil godtnok til at bruge dem i undervisningen – trods de muligheder der er. Så udfordringen i metoden er i virkeligheden et skaleringsspørgsmål, som vi har sat os for at løse med vores spil,” siger Tore Neergaard Kjellow.

En dybere indlevelse

For at skabe den nye spiloplevelse slog Tore Neergaard Kjellow sig sammen med Pelle Sølvkjær Christensen, der blandt andet har arbejdet med et Hr. Skæg spil for DR, og Lars Kroll Kristensen, der er Unity-ekspert med en baggrund som CTO i Unity Studios (nu SynergyXR).

Sammen har de udgivet spillet Drama Studio, som er et virtuelt teater, hvor eleverne i fællesskab kan skabe 3D-animerede fortællinger – en såkaldt multiplayer storytelling sandbox.

”Det skaber et motiverende og engagerende univers, hvor eleverne har lyst til at dygtiggøre sig og har brug for de kompetencer og den viden, vi gerne vil de skal tilegne sig. Vi forsøger ikke at erstatte læreren med Drama Studio. Vi forsøger at understøtte deres arbejde og give dem et værktøj, så de får mere tid til det de er skide dygtige til: At undervise,” siger Tore Neergaard Kjellow.

Teater-spillet kan lærerne hurtigt sætte i kontekst af undervisningen. Selvom spilstudiet har nogle eksempelopgaver med til lærerne, er de hurtige til at finde på deres egne måder at bruge det i undervisningen – hvilket for udviklerne er et kvalitetsstempel på, hvor tilgængeligt værktøjet er.

Fx har en lærer brugt det virtuelle teater som led i en bog-analyse. Her fik eleverne en række replikker foræret i spillet, og skulle herfra udfylde de tomme pladser baseret på, hvad de havde læst: Hvordan er scenen, hvad med lyssætningen, hvordan skal intonationen i replikkerne være, og hvordan reagerer de forskellige karakterer?

”Læreren oplevede, at eleverne fik en dybere forståelse af karaktererne end ved almindeligt analysearbejde. De blev konfronteret med detaljerne: Hvad betyder det, når en karakter i bogen siger, at ”du har din mors øjne”, og hvad er intentionen?” siger Tore Neergaard Kjellow og fortsætter:

”Selvom eleverne arbejdede på hver deres projekt, så skete der en masse vidensdeling, for de sad i et spillignende værktøj og udforskede på egen hånd, hvordan det her kunne fungere – og hver gang de fandt en ny måde at gøre tingene på, løb de rundt og delte det med hinanden. At eleverne ender med et produkt, de selv synes er fedt, giver også en anden vedholdenhed og lyst til at blive ved med at tage imod feedback og forfine produktet.”

Mere end bare et skole-spil

Typisk har træningsspil i en skolekontekst været meget fokuserede omkring konkrete færdigheder som regnestykker eller grammatik.

”De kan være rigtig fine til træning, men der er ikke meget forskning, som tyder på, at de er bedre end almindelige træningsopgaver. Når eleverne vælger dem, er det typisk bare det mindre af to onder. De er sjældent så godt konstrueret, at eleverne spiller det af egen fri vilje, fordi de har lyst,” siger Tore Neergaard Kjellow.

Netop med Drama Studio var det vigtigt for udviklerne, at det også var et godt spil i sin egen ret. Ud over at det skal fungere i et skolemiljø med Chromebooks og tvivlsomme netforbindelser, skal eleverne grundlæggende synes det er så sjovt, at de vil bruge deres fritid på det.

”Og det fik vi blandt andet bevist på BETT – som er det største tradeshow for edtech – hvor børnene, der besøgte standen, spurgte, hvor de kan købe det til sig selv – og det er jo den største ros” siger Tore Neergaard Kjellow.

På sine første fire måneder efter udgivelsen har spillet solgt mere end 30.000 licenser og desuden landet en investering fra spiludvikleren Ghost Ship Games, der selv har udgivet en internationalt spilsucces.

Drama Studio er da også selv godt på vej ud over landets grænser – konkret i Sverige, Norge og Storbritannien. Og det unge startups ser da også en stor fremtid for deres tilgang til at bruge computerspil i undervisning.

”Når man traditionelt laver sådan nogle spil til undervisning, så laver man fx. matematikspil som adresserer en bestemt færdighed i et bestemt fag i et bestemt klassetrin. Det er sjældent relevant mere end to uger i et helt skoleliv. Modsat er Drama Studio relevant hele vejen gennem skolegangen, fordi det er et kreativt, kollaborativt værktøj. Og så bruges det selvfølgelig til noget andet i børnehaveklassen end i gymnasiet,” siger Tore Neergaard Kjellow.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY