You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Uni-startup vil løse flaskehals, der ofte står i vejen for ny medicin

@Redaktionen

Som kroniker har Johan Lauritsen selv mærket, hvor svært det er at få lov at deltage i kliniske studier. Nu har han taget sagen i egen hånd med startuppet Probe, der potentielt kan løse problemet på tværs af Europa.

Som kroniker har Johan Lauritsen selv mærket, hvor svært det er at få lov at deltage i kliniske studier. Nu har han taget sagen i egen hånd med startuppet Probe, der potentielt kan løse problemet på tværs af Europa.

This post is also available in: English

Det er en lang og kompliceret rejse for patienter med kroniske sygdomme at få lov til at deltage kliniske forsøg med nye behandlingsmetoder. Bunker af papirarbejde, medicinsk dokumentation og bureaukrati gør, at de fleste patienter giver op, inden de overhovedet er kommet i gang. 

Men det skal være anderledes i fremtiden, mener iværksætter og molekulær biomedicinstuderende, Johan Lauritsen. Sammen med Huda Kufaishi, Nikolaj Povlsen og Anders Berenth stiftede han i 2022 Probe; en matchmakingplatform til at danne bro mellem patienter, læger og sundhedspersonale og gøre det lettere at deltage i kliniske forsøg.

”Rekruttering og fastholdelse af forsøgsdeltagere er to af de største flaskehalse, når det gælder kliniske forsøg. Det er ofte en af hovedårsagerne bag forsinkelser og er afgørende for, hvor hurtigt ny medicin eller behandling kan udvikles,” forklarer Johan Lauritsen, stifter og CEO i probe.


Fakta: Om Probe

  • Probe er en matchmakingplatform til at danne bro mellem patienter, læger og sundhedspersonale og gøre det lettere at deltage i kliniske forsøg.
  • Probe er tilknyttet både Københavns Universitet, hvor startuppet også har vundet iværksætterkonkurrencen ‘Copenhagen Health Innovators’ for deres idé.

Et håb for mange

Platformen bygger på to hovedkomponenter: en AI-profilering af patienten og en anbefalingsmotor, der effektivt matcher kroniske patienter og kliniske forsøg og sikrer, at patienten er ajour med den seneste udvikling på området.

”Den mest tidskrævende post, når man skal teste ny medicin eller behandlingsmetode, er det at finde forsøgsdeltagere og lægerne bruger uhensigtsmæssigt meget tid på at screene dem, der endelig melder sig,” forklarer Johan Lauritsen, stifter og CEO i Probe.

Johan lider selv af den sjældne kroniske sygdom, spinal muskelatrofi. Derfor fæstner han sin lid til, at Probe i fremtiden kan gøre en forskel.

”Kliniske studier er en generator for håb,”  forklarer iværksætteren og fortsætter: 

”Det ville være fantastisk, hvis jeg kan få Probe til at lykkes og samtidig gøre sådan, at jeg selv fik bedre chancer for at deltage i kliniske studier med min egen sygdom.”


Fakta: Mød Probe – og 7 andre, lovende startups på Digital Tech Summit:

De otte universiteter har hver udvalgt ét startup, som inviteret til at pitche deres løsning på årets Digital Tech Summit d.8.-9. November. Probe er udvalgt som repræsentant for Københavns Universitet.


UGENS STARTUP: