You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Universitetssamarbejde øger væksten: Studiepraktikant kickstartede sikkerhedsvirksomheds rejse mod også at være en it-virksomhed

@sebastian
Der er et stort vækstpotentiale i at digitalisere små- og mellemstore virksomheder, som i forvejen har en sund forretning. For sikkerhedsvirksomheden Actas blev startskuddet et samarbejde med en studerende fra Aalborg Universitet – som i dag er chef for virksomhedens it-afdeling.

Alarmer, overvågning og låsesystemer. Actas voksede fra et lille startup til Nordjyllands førende sikringsvirksomhed på ti år. I 2016 var virksomheden blevet 60 medarbejdere, og der var stadig god gang i væksten i kerneforretningen. Men samtidig havde en af stifterne en god ide til et nyt forretningsben. Skulle den føres ud i livet, krævede det bare IT-kompetencer, som virksomheden endnu ikke havde.

”Vi havde en enkelt akademiker ansat som økonomichef, og så var der 59 medarbejdere, som ikke var akademikere. Så det var ikke noget, man havde erfaring med, og man havde slet ikke kigget ind i IT-delen. Grundlæggeren synes bare, det var spændende og havde nogle gode ideer,” fortæller Lea Drejer Raunslund, HR-chef og QA-ansvarlig i Actas.

Det første store skridt ud i it-udvikling var systemet ABA-info, som blev udviklet som en del af et samarbejde mellem Actas og en studiegruppe fra Aalborg Universitet. Det næste skridt blev gennem et praktikforløb, hvor en studerende fra Aalborg Universitet blev tilknyttet virksomheden. I dag er han chef for udviklingsafdelingen hos Actas, som tæller 7 medarbejdere. En afdeling der i dag står for et nyt, og væsentligt forretningsben i Actas – som i mellemtiden er vokset til 115 medarbejdere.

Samarbejde skaber vækst

I Nordjylland samarbejder 14 procent af virksomhederne med et dansk universitet, og det gør regionen til den førende i Danmark på universitetssamarbejder, viser tal fra Danmarks Statistik. Og en undersøgelse fra Aalborg Universitet (AAU) viser, at den slags samarbejder er en rigtig god ide for virksomhederne: 3 ud af 4 virksomheder, som AAU samarbejder med, vurderer, at samarbejdet fører til en øget omsætning, mens 60 procent forventer øget eksport.

Men samarbejderne er ikke kun for virksomhedernes skyld. Ifølge Morten Dahlgaard, konstitueret innovationsdirektør på AAU, er det også i de studerendes interesse.

“Der er mange gevinster for de studerende ved at gå ind i samarbejdet. For nogle studerende er det et spørgsmål om empiri og data til et projekt. For nogen kan samarbejdet bruges som del af et forskningsprojekt. Men for de fleste studerende er det et samarbejde med en potentiel arbejdsgiver og en mulighed for at teste de akademiske kompetencer af i praksis,” siger Morten Dahlgaard.

Samarbejdsmulighederne med erhvervslivet er allerede mange, og Morten Dahlsgaard ser partnerskaberne som en del af universitets mission.

“Vi har et mål om at levere viden for verden, og den bedste måde at gøre det på er via samarbejde. Vi vil være anerkendt som et missionsdrevet universitet, der er drevet af et meningsgivende formål, som rækker ud over universitetets egen organisation og bidrager til en bæredygtig udvikling af verden. Og det betyder for os, at vi må være endnu tættere på vores samarbejdspartnere,” siger Morten Dahlgaard.

Morten Dahlgaard, konstitueret innovationsdirektør på AAU. Foto: Kirstine Halgaard.

Fakat: Erhvervssamarbejder på Aalborg Universitet

  • AAU indgår årligt mellem 300-400 forskningsaftaler med private virksomheder.
  • AAU samarbejder årligt med mere end 10 procent af de innovationsaktive virksomheder i Region Midtjylland.
  • Halvdelen af AAUS samarbejdspartnere er små- og mellemstore virkosmheder med højest 50 ansatte.
  • 90 procent af virksomhederne vurdere, at samarbejde i nogen eller høj grad har ført til innovation.
  • 72 procent af virksomhederne vurderer, at samarbejdet vil føre til en øget omsætning, mens 60 procent forventer øget eksport.
  • Virksomheder, der samarbejder med AAU, oplever over otte år en produktivitetsvækst der er 12 procentpoint højere end dem, der ikke samarbejder med AAU.

Kilde: Iris Goup – “Fra viden til samfundsnytte”


Afgørende for væksten

Med sin egen afdeling til at udvikle it-løsninger har Actas i dag en række produkter på hylden, som giver dem en klar konkurrencefordel i branchen. Faktisk køber andre sikringsvirksomheder i dag it-løsningerne fra Actas.

”Vores web-access, som er udviklet af blandt andet Morten, der startede som praktikant, er et helt særligt produkt i branchen. Det gør det muligt at få de forskellige sikringssystemer til at tale sammen på tværs – og det er der ikke andre der kan. Det er jo skabt på grund af samarbejde med universiteterne, og dygtige akademikere, der har været med til at bygge det,” siger Lea Drejer Raunslund.

It-løsningerne er i dag blevet et betydeligt forretningsben for Actas, men det første skridt i den nye retning var alligevel stort. For forretningen var jo sund og i vækst, og man ville ikke satse hele butikken på at investere i et stort it-projekt. Derfor var samarbejdet med Aalborg Universitet også en rigtig god mulighed for at komme forsigtigt i gang, før it-satsningen for alvor blev skaleret op.

”Praktikerne har været helt afgørende. Det er dem, der får det til at ske; man kan afprøve noget nyt uden store konsekvenser, hvis det ikke lykkes. Vores it-produkter er noget af det, der vækster allermest lige nu – så Actas havde jo været en helt anden virksomhed i dag, hvis ikke vi var gået den vej,” siger Lea Drejer Raunslund.

FREE E-PAPER:
Get "From University to Unicorn"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY