You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Yourpay: Dom i logosag går ud over forbrugere og små erhvervsdrivende

@sebastian

Betalingsstartuppet Yourpay har netop tabt en retssag til Nets. Startuppet mener, at dommen går ud over forbrugere og erhvervsdrivende – mens Nets modsat mener, den er til forbrugernes fordel.

Betalingsvirksomheden Yourpay har netop tabt en retssag til Nets. Nets stævnede Yourpay for overtrædelse af varemærkeloven, da betalingsløsningen har brugt en kombination af Visa- og Dankort-logoet for at illustrere over for sine kunder, at Yourpay fungerer som indløser på Visa-delen af et Visa/Dankort.

Sagen drejer sig om dette her lille kombinationslogo. Yourpay mener, det gavner forbrugere med et Visa/Dankort. Nets mener, det forvirrer, og at forbrugerne bedre kan gennemskue det, hvis der kun står ”Visa”.

Dommen betyder, at Nets nu har Sø- og Handelsrettens ord for, at ingen virksomheder må anvende kombinationslogoet, hvis de kun modtager Visa-delen af Visa/Dankortet. Og det mener Yourpay kommer til at gå ud over de forretningsdrivende.

”Det er et stort nederlag. Ikke bare for Yourpay, men for alle virksomheder, der tager imod kreditkort. Dommen betyder, at kun virksomheder, der har en indløsningsaftale med Nets kan informere om, at de tager imod Visa/Dankort, og det afspejler overhovedet ikke virkeligheden. Vi har aldrig påstået, at vi tager imod Dankort. Vi har brugt logoet til retmæssigt at informere om, at vi tager imod Visa/Dankort. Ligesom mange andre har gjort før os,” siger Mathias Gajhede, CEO i Yourpay.

Problemet er at ifølge Yourpay, at Dankortet er et langt større brand i Danmark end Visa – og derfor bliver det nu sværere at gennemskue, hvorvidt man kan bruge sit betalingskort i en given webshop eller ej.

”Dankort er som brand langt større end Visa på det danske marked. Hvis vi spørger dig om, hvilket kort du har, vil du formentlig svare ”Dankort”, selvom du nok har et Visa/Dankort. Netop derfor kan forbrugere komme i en situation, hvor de bliver usikre på, om de kan benytte deres Visa/Dankort, da kortlogoet ikke stemmer overens med den brand identitet kunden møder,” siger Mathias Gajhede.

Nets: Forbrugerne skal ikke vildledes

Dankortet er uden diskussion et stærkere brand end Visa i Danmark, men modsat Yourpay mener Nets, at dommen er til fordel for forbrugerne.

”YourPay har udviklet et kombinationslogo, der delvist gør brug af logoet for Dankort, hvilket er et beskyttet varemærke. Dankort er et varemærke med en høj kendskabsgrad hos danskerne. Det er afgørende for Nets, at forbrugerne kan have tillid til, at brug af Dankort-logo ikke sker uretmæssigt og vildleder forbrugerne til at tro, at de kan betale med Dankort, hvor dette ikke er tilfældet,” siger Søren Winge, Head of Press Relations i Nets.

Selvom man rent praktisk kan betale med Visa/Dankortet, fordi Visa-delen virker, mener Nets at det er vigtigt, at det er helt tydeligt overfor forbrugerne, hvilken del af kortet, en given butik modtager.

”Ved at vise et kombinationslogo, så tror forbrugerne, og i nogle tilfælde forretningerne, at det er Dankort man betaler med, når man anvender sit Visa/Dankort herhjemme. Det er ikke tilfældet, og det ønsker vi ikke der skal være tvivl om,” siger Søren Winge.

Kommer til at koste små virksomheder omsætning

Ifølge Yourpay er brugen af kombinationslogoet en almen praksis for et stort antal webshops. Virksomheden frygter, at kunder nu kommer til at gå uden over de webshops, fordi kunderne ikke længere er helt sikre på, om de kan bruge deres Visa/Dankort.

”Dommen rammer små erhvervsdrivende hårdt. At miste retten til at bruge kombinationslogoet betyder tabt omsætning for mange små webshops. Det er katastrofalt for deres forretning, at de nu ikke kan illustrere, at de tager imod Visa/Dankort. Simpelthen fordi det er forvirrende for forbrugeren,” siger Mathias Gajhede.

Yourpay overvejer om dommen skal ankes, da de mener mange mindre erhvervsdrivende – deres kunder – nu stilles i en svær situation for at formidle hvilke kort, der modtages.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY