Skal fremtidens fødevareproduktion være bæredygtig kræver det et væld af nye løsninger og teknologier. Derfor samler Agro Food Park hele industrien i Skejby nord for Aarhus, så de kan opfinde fremtiden sammen.
Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med Food & Bio Cluster Denmark og Agro Food Park.
Skal fremtidens fødevareproduktion være bæredygtig kræver det et væld af nye løsninger og teknologier. Derfor samler Agro Food Park hele industrien i Skejby nord for Aarhus, så de kan opfinde fremtiden sammen.
Pallen med lakridsdrikken kommer frisk fra tapperiet, så det er første gang den nye læskedrik skal stå prøven overfor potentielle kunder. Men det får ikke Omar Jarkas til at ryste på hånden: Han smiler og tilbyder selvsikkert de besøgende på Aarhus Townhall at smage på varerne.
”Tilbagemeldingerne har været super positive. De spørger, hvorfor ingen har tænkt på det før, og de fleste siger, at det er noget, de gerne vil købe. Og det var jo et godt tegn,” fortæller han.
To gange tidligere har han forsøgt sig som tech-iværksætter, men i starten af året sprang han ud som fødevareiværksætter for at udvikle en læskedrik med lakridssmag i virksomheden Liqofresh.
”Idéen kommer helt fra barndommen: Jeg elsker lakrids, og første gang jeg besøgte mine forældres hjemland opdagede jeg, at man i Syrien har en traditionel lakridsrodssaft, som man drikker. Og det overraskede mig: Hvordan kender man til det i Syrien? Jeg troede kun det var i Skandinavien, man var vild med lakrids,” siger Omar Jarkas.
Efter selv at have forelsket sig i drikken, tog han den med til Danmark, hvor han har drukket den i mange år. Og nu mener han altså, at det er tid til at introducere danskerne for en ny læskedrik i køledisken.
”Vi elsker jo lakrids i Danmark. Nu er det tid til, at vi ikke kun spiser lakrids, men også drikker lakrids,” siger han.
Et samlet økosystem i Skejby
Agro Food Park nord for Aarhus har ikke fået samme opmærksomhed som fintech i København eller robotter på Fyn. Men siden 2009 er miljøet vokset fra at være en mark i Skejby til et kraftcenter af et innovationsmiljø med over 80 virksomheder og 1.200 medarbejdere i en dansk styrkeposition med et kæmpe vækstpotentiale. Et miljø Omar Jarkas straks opsøgte efter at have stiftet Liqofresh.
”For iværksætterne er det utrolig værdifuldt at være i Agro Food Park. Det er et stærkt vidensmiljø, hvor der sker innovation både i de enkelte virksomheder og på tværs af de virksomheder, som har til huse her. Nærheden gør det nemt for de små virksomheder at komme i dialog med de større og etablerede virksomheder,” siger Anne-Marie Hansen, direktør i Agro Food Park.
Parken tæller allerede 50.000 kvadratmeter, og yderligere 8.000 er på vej – alt sammen dedikeret til arbejdet med at skabe nye, interessante fødevarer og finde løsninger på, hvordan vi skal producere mere bæredygtigt i fremtiden. Og med Food & Bio Cluster Denmark i miljøet er der ikke bare taget højde for de ydre rammer, men også fokus på at skabe det rigtige indhold for virksomhederne på adressen. Ikke mindst for de startup-virksomhederne i inkubatoren.
”Vi møder iværksætterne i deres behov. I vores 1:1 sparring med dem finder vi sammen de rette indsatser, der skal til for at de kan vokse. Det kan være alt fra at koble dem med vidensinstitutioner, finde fundingmuligheder, testfaciliteter, til udviklingen af forretningsplanen, finansiel planlægning og kobling til investorer,” forklarer Kathrine Lykke Kirk, Innovation Manager i Food & Bio Cluster Denmark.
Klyngen har mere end 360 medlemmer, og 40 medarbejdere sidder klar til at hjælpe med specifikt branchekendskab og et bredt netværk. På den måde faciliterer de en krydspodning af innovation mellem medlemmerne.
Fakta: Food & Bio Cluster Denmark
- Food & Bio Cluster Denmark er Danmarks nye landsdækkende klynge inden for fødevarer og bioressourcer. Klyngen er skabt for at styrke den vidensbaserede innovation og vidensamarbejdet på tværs af hele værdikæden – herhjemme og internationalt.
- Klyngen har over 360 medlemmer – fra unge startups som KlimaMad og DeliDrop over fremadstormende scaleups som AgroIntelli og Fieldsense til industrigiganter som Arla og Seges.
- Klyngen har sit hovedkontor i Agro Food Park i Skejby nord for Aarhus og driver her inkubatoren, hvor 20 startups pt er tilknyttet. Derudover har klyngen kontorer på yderligere ni lokationer over hele Danmark. Læs mere på www.foodbiocluster.dk.
Bæredygtighed til vands
Fødevareiværksætteri er mange ting. Nye læskedrikke fra Liqofresh eller Sparkly Drinks og selvkørende traktorer fra AgroIntelli. Vingummi lavet på rose fra Sweetkynd og en ny metode til bæredygtig dyrkning af tang på land.
Sidstnævnte er udviklet af startuppet Pure Algae. Fiskeopdræt på land vinder frem som svar på overfiskeri i havene, men der sker en ophobning af CO2 og næringsstoffer i vandet, hvor fiskene lever. Her har virksomheden set muligheden for at udnytte udledningen som en ressource til at dyrke tang i samme kredsløb som eksempelvis landbaserede fiskeopdræt.
”Vi skaber cirkulær produktion, hvor udledning bliver til indkomst. Vi har gjort det profitabelt for aquakulturen at indgå i den grønne omstilling. De skal ikke spørge sig selv, hvad det koster at blive bæredygtige. De skal spørge sig selv, hvad de kan tjene på det,” forklarer Esben Christiansen, stifter og CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More for Pure Algae.
I stedet for at filtrere CO2 og næringsstoffer fra vandet for derefter at udlede det, fører startuppet vandet over i en bioreaktor, hvor næringsstofferne bruges til at dyrke tang. Takket være startuppets patenterede system kan de sikre stabil og skalerbar dyrkning af tangen, som derefter kan bruges til fødevarer eller dyrefoder – og dermed udgøre en stabil ekstra-forretning.
”Vi vil revolutionere den traditionelle måde at tænke fødevareproduktion. I stedet for at kigge på, hvor mange ressourcer en produktion koster, ønsker vi at kigge på, hvor meget man kan regenerere gennem produktionen. Blandt andet ved at bruge de tabte ressourcer fra fiskeopdræt og omsætte dem til fødevarer i form af tang,” siger Esben Christiansen.