This post is also available in: English
Da Matias Bøgvad Appel blev færdig på handelsgymnasiet overvejede han at læse videre – det skulle være statskundskab eller noget inden for samfundsøkonomi. Først skulle der dog lige holdes et sabbatår, og han fik et job i startuppet To Good To Go. Det blev en definerende tid for Matias Bøgvad Appel, da han kom ind i et dynamisk arbejdsmiljø og blev tiltrukket af det fællesskab og den målrettethed, han oplevede i startup-verdenen.
Den første spæde idé til hans egen virksomhed kom under en påskeferie i 2019, da han besøgte et familiemedlem. Hun stod midt i en vanskelig proces med at søge nyt arbejde efter at have haft det samme job i mange år. Matias observerede, hvordan det offentlige system kunne være vanskeligt for jobsøgende at navigere i og dyrt for kommunen. Det inspirerede ham til at skabe en digital løsning, der kunne tilbyde støtte til jobsøgning på en mere effektiv måde.
Ideen udviklede sig og i starten af 2020 gik Candeno i luften. I dag er platformen ikke kun en succes i Danmark, men har også ekspanderet til Norge og forventes snart at lancere i Sverige.
Hvornår vidste du, at du ville være iværksætter?
Mine forældre er begge fysioterapeuter, så tanken om at blive iværksætter var aldrig noget, jeg overvejede seriøst. Min moster, derimod, har en stor IT-virksomhed. Det fascinerede mig altid at høre om hendes travle hverdag og de udfordringer, hun stod overfor, men det var stadig ikke noget, der føltes som et naturligt karriereskridt.
Det var først, da jeg begyndte at arbejde hos Too Good To Go, at jeg indså, hvor hurtigt man kunne få ansvar i en mindre virksomhed. Det gik op for mig, hvilken forskel man faktisk kunne gøre ved selv at skabe noget nyt. Personligt handler det for mig om at gå på arbejde og føle, at jeg gør en forskel. Jeg besluttede mig for, at jeg ville arbejde med noget, der havde et formål – et projekt, der kunne skabe real impact. Jeg ønskede at være en del af noget større og samtidig have friheden til at forme det. Selvom det endte med at blive min egen virksomhed, kunne det lige så godt have været i en anden startup.
Hvad har været det vildeste øjeblik på din iværksætterrejse?
Den vildeste oplevelse, jeg har haft på min iværksætterrejse, er nok at få min første fuldtidsansatte. Det var en helt særlig følelse at kunne betale løn til en anden person. Det føltes faktisk endnu vildere end at give mig selv min egen løn. Den følelse af ansvar, der følger med, når man ved, at hvis vi gik konkurs, ville der være en anden person, der pludselig stod uden job, var også ret overvældende.
Det var også et stort øjeblik, da vi fik vores første kunde- Det var en vild følelse at se, at vores produkt rent faktisk var noget, en kommune ville investere i. Selvfølgelig har der også været andre milepæle, som at runde en million i omsætning og senere 10 millioner. Jeg er sikker på, at det bliver lige så stort, når vi når 100 millioner. Men selvom de tal er imponerende, har de første skridt og de oplevelser med at skabe en arbejdsplads og få den første kunde fyldt mest.
Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv?
Jeg har altid været en dårlig taber og ekstremt konkurrenceminded. Som barn kunne jeg være sur i en uge, hvis jeg tabte en fodboldkamp. Jeg har lært, at det ikke nytter at være frustreret over modgang. Det vigtigste er at finde ud af, hvad der gik galt i processen, og så komme videre derfra. I starten kæmpede jeg meget med at lade frustrationer fylde, især fordi iværksætteri handler om at bruge en stor del af sin tid på at løse problemer og håndtere udfordringer. Det har jeg måtte tilpasse mig, så det ikke bliver en drænende oplevelse.
Jeg har også lært at håndtere usikkerhed. Jeg er typen, der altid vil være den bedste og vinde, og det kan føre til usikkerhed. Tidligere kunne det betyde, at jeg undgik at spørge om hjælp eller være helt ærlig om mine udfordringer. Men med tiden har jeg lært, at det er okay at være usikker og at række ud efter hjælp. Den åbenhed har været vigtig for mig, både i forhold til mine medarbejdere og til min egen udvikling.
Hvor er du på din iværksætterrejse om fem år?
Om fem år ser jeg mig selv stadig være en del af Candeno. Selvom jeg godt kunne forestille mig at starte en anden virksomhed en dag, er det vores nuværende vision, der driver mig, og som jeg elsker. Så længe jeg er glad for at være her, og så længe jeg synes, at opgaverne er spændende, og vi skaber værdi for både vores brugere og kollegaer, vil jeg fortsætte. Jeg vil være her, så længe det ikke handler om at maksimere profit for ejernes skyld alene, men om at gøre en reel forskel.
Mine metrikker handler om, hvordan vi kan hjælpe flest mulige mennesker og sikre, at vores medarbejdere trives. Jeg tror på, at hvis vi holder fast i denne vision og fortsat vokser i takt med de værdier, vi har i dag, vil vi være en succes. Om fem år håber jeg, at vi stadig præsterer lige så godt på disse parametre og fortsætter med at vokse, hjælpe folk og skabe en arbejdsplads, som alle er stolte af. Hvis vi gør det, vil jeg føle, at vi har opnået noget virkelig meningsfuldt.