I 2016 forlod irsk-franske Clionadh Martin Storbritannien for at tage til den danske robotklynge og arbejde i Blue Ocean Robotics.
Læs også: Stor nordisk iværksætterpris går til stifter af fynsk robotvirksomhed
Men to år senere ‘kedede hun sig.’ Hun havde været i for mange virksomhed, hvor altid var dem, der råbte højest, der blev hørt. Det gad hun ikke længere.
Derfor sagde hun jobbet op for at stifte Coalescent Mobile Robotics, der udvikler supermarkedsrobotter.
I 2021 rejste startuppet 11 mio DKK i finansiering og i dag har virksomheden store kunder som Salling Group og Bilka. Alt sammen bygget med et diverst team med ansatte, der kommer fra alle verdensdele.
Hvornår vidste du, at du ville være iværksætter?
Fra en meget ung alder havde jeg en følelse af at ville skabe noget sammen med andre. Jeg er en meget proaktiv person, der kan lide at skubbe til status quo, så jeg havde nok en fornemmelse af det fra en ung alder, men jeg vidste aldrig, hvad det var.
Da jeg endelig startede mine startups i 2018, fandt jeg ud af det. Det var det her. Det var det her, jeg skulle gøre. Jeg tror fuldt og fast på forandring, og at man ikke bare skal vente på, at tingene sker, men at man skal arbejde på at få dem til at ske.
I de første to år anede jeg ikke, hvad jeg lavede. Jeg var nødt til at ændre min tankegang fra at tænke i produktudvikling til at tænke i forretningsudvikling. Der var mange fiaskoer i de to år, men også meget vækst. Det er vanedannende at udvikle et startup, for hvert øjeblik er du på kanten af din komfortzone, og du bliver altid belønnet med ny viden og nye perspektiver.
Hvad har været det vildeste øjeblik på din iværksætterrejse?
Jeg startede oprindeligt Coalescent Mobile Robotics sammen med to medstiftere. Desværre sprang de fra inden for 8 måneder. Så jeg stod tilbage med beslutningen om, hvorvidt jeg skulle fortsætte eller ej. Det var en intens følelse af ensomhed, og jeg vil også sige en følelse af at blive forladt. Men man lærer, at der er mange af disse øjeblikke i løbet af opstartsrejsen.
En af de gode ting, jeg har lært om mig selv, er, at jeg kan træffe hurtige beslutninger. Generelt får jeg folk til at dokumentere alt deres arbejde, så da jeg tog beslutningen om at fortsætte og påtage mig deres roller, startede jeg ikke fra nul. Jeg startede op med mine egne penge og behøvede derfor ikke at rapportere til nogen. Mit hovedmål var at teste mig selv og se, hvor langt jeg kunne nå.
Jeg lærte at netværke og brugte to år på at integrere mig selv i det odenseanske samfund. Meget af det indebar, at jeg var en af de eneste kvinder i et hav af marineblå jakkesæt, så jeg følte mig ofte akavet og utilpas, men jeg blev ved, og det gav pote. Jeg lærte hele økosystemet for robotteknologi i Odense at kende og elske det. I sidste ende havde udholdenheden i ubehagelige situationer en effekt, og jeg opbyggede en masse tillid i miljøet, hvilket gjorde det lettere at rejse kapital i vores første investeringsrunde.
Betydningen af netværk blev meget tydeligere i den anden investeringsrunde, da jeg ikke havde brugt tid på at netværke med venturekapitalfonde uden for Danmark, så da vi forsøgte at finde eksterne investorer i den anden runde, var det meget sværere. Folk investerer i folk, og denne forbindelse er super vigtig, så du skal altid netværke.
Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv på rejsen?
Som enlig stifter har jeg lært, at det er supervigtigt at have medstiftere, der vokser sammen med dig under hele opstartsrejsen, så du har den støtte hele vejen igennem. Jeg har lært, at du skal elske dit budget, det er din forretningsplan, og du skal prøve at nå breakeven, før du drømmer om at vokse for hurtigt. Lad dig ikke fange af hypen, gå langsomt frem for at gå hurtigt frem.
På det personlige plan har jeg lært, at det er vigtigt at tilgive sig selv. Du kommer til at gøre mange ting forkert, og hvis du ikke gør det, så lærer du ikke noget. Du kommer til at arbejde med mange mennesker med forskellige kommunikationsstile og livsprioriteringer, og du kommer til at støde sammen med nogle. Det er normalt, lær af det, tilgiv dig selv og kom videre.
Hvor er du på din iværksætterrejse om fem år?
I fremtiden vil jeg gerne hjælpe andre stiftere mere, være en højre hånd for dem. Der er ikke mange, der taler åbent om deres erfaringer, og jeg mener, at det er en fejl i samfundet. Stiftere føler sig ofte isolerede og alene, og jeg tror, at hvis der var flere mennesker i bestyrelserne, som var helt på stifterens side, så ville man få mange flere succesfulde stiftere/startups.
Jeg er især tilhænger af kvindelige stiftere. Kvinder og mænd kommunikerer forskelligt, og jeg har hørt udtrykket tosproget blive brugt af folk, der forstår og har oplevet denne forskel i kommunikationsstil. Jeg tror også, at fordi verdenen er mandsdomineret, udvikler de kvinder, der klarer sig igennem, ofte maskuline egenskaber, og folk med feminine egenskaber har meget at give til dette samfund og bør ikke udelukkes.
Det er en verden, der er meget spændende, og jo flere, der kan være med, jo bedre.