Tang er ved at gøre sit store indtog i Vesten. I dag hyldes det af mange eksperter som både et næringsmæssigt vidunder og en kritisk klimakomponent for CO2-optag og biodiversitet.
Det er bare ikke alle sorter, der kan høstes uden at gøre skade. Naturen kan ganske enkelt ikke følge med.
Det har det danske startup Oceanwide Seaweed siden juli 2022 forsøgt at lave om på. Virksomheden står bag en ny teknologi særligt rettet mod bæredygtig dyrkning af den rødlige søl (’palmaria palmata’) – tangtypen, der også bliver kaldt ’havets bacon’ for dens særprægede umamikarakter, betragtes af mange som værende et af de bedste alternativer til kød.
”Vi har udviklet en innovativ og bæredygtig tangdyrkningsmetode, som gør det muligt at dyrke rødalgen i stor skala og på en rentabel måde. Søl er ellers meget besværlig at dyrke, da den normalt er i fare for biofouling (andre mikroorganismers fastgørelse), som dræber planterne, samtidig med, at den har brug for at vokse på klippe- eller stenformationer,” fortæller Finn Holm, medstifter og CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More.
Tangsorten har en række forskellige anvendelser – bl.a. til fødevarer, proteinpulver, kostsupplementer og kosmetik. Og det blev afgørende, da Oceanwide Seaweed af Innovation Centre Denmark blev udvalgt til at deltage i SDG Landing Pad-projekt. Dermed fik virksomheden mulighed for at komme at tage til USA og komme i dialog med et hav af forskellige typer interessenter.
”USA er meget interessant for os, fordi mange forskellige dele af markedet lige nu efterspørger tang. Særligt startupøkosystemerne langs østkysten er relevante pga. kundedemografien. Så både på mellemlang og lang sigt ser vi masser af muligheder for at ekspandere derover. Heldigvis er vi allerede i dag kommet i kontakt med accceleratorer, finansieringsprogrammer og store corporates med hjælp fra ICDK,” suppler Jeppe Bach Sloth, medstifter og CFOCFO betyder Chief Financial Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds økonomi og finansielle strategier. CFO’en spiller en central rolle i vir... More i startuppet.
SDG Landing Pad
- SDG Landing Pad er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
- Formålet med SDG Landing Pad-projektet er – med afsæt i dansk innovation og bæredygtighed – at matche danske virksomheder med internationale samarbejder med henblik på at udvikle løsninger for at imødekomme en global efterspørgsel inden for FN’s Verdensmål
- Gennem projektet har udvalgte virksomheder fået adgang til et skræddersyet internationaliseringsforløb med ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering, samt et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløbProjektet er fokuseret omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv og Shanghai.
- Samarbejdet mellem erhvervsklyngerne og innovationscentrene har resulteret i 10 internationaliseringsforløb for danske virksomheder, hvor de er blevet matchet med internationale corporates, universiteter og/eller accelerationsprogrammer
Partnerskab med tekstilgigant
Oceanwide Seaweed fik særligt øjnene op for det amerikanske marked, da de kom i kontakt med den amerikanske tekstilgigant Gore.
Kontakten er i dag blevet til et partnerskab og sammen har de udviklet og testet et helt nyt materiale, der gør sølen mere modstandsdygtig, samtidig med at den forhindrer biofouling og kan mime det klippemiljø, tangtypen vokser bedst i.
Samtidig har samarbejdet givet blod på tanden ift. at komme i kontakt med flere amerikanske aktører. Det kunne ICDK heldigvis facilitere gennem SDG Landing Pad-projektet.
”ICDK hjalp os med at netværke og komme ud i det amerikanske marked – bl.a. til forskellige konferencer inden for vores område. Det åbnede en masse døre og de forskellige interessenter gav os en masse inputs til, hvordan vi skulle præsentere vores tang og vores virksomhed i en amerikansk sammenhæng,” siger Finn Holm.
Oceanwide Seaweed er i dag stadig i udvklingsfasen og i gang med afsøge mange forskellige typer partnerskaber. Men der er ingen tvivl om, at samarbejdet med Gore og de nu interesserede aktører i USA har skabt en solid indgangsvinkel til det amerikanske marked.
”Lige nu udvikler vi stadig for at finde vores kernemarked. Så vi starter sandsynligvis i Europa. Men når vi springer over til Nordamerika, føler jeg nu, at vi er langt mere klar til det,” fortæller Jeppe Bach Sloth og fortsætter:
”Hvis vi vil have et blomstrende havmiljø, skal vi sætte gang i udviklingen nu.”
Se mere om Oceanwide Seaweeds amerikanske oplevelser i videoen.