You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

De små nordjyske armbevægelser må gerne blive lidt større: Aalborg er Danmarks bedst bevarede hemmelighed

Foto: Lasse Rindsborg / Unsplash

Under overfladen bobler et spændende og mangfoldigt økosystem af iværksættere med enormt potentiale. Der er dog brug for flere investeringer i tidlige startups, for at Aalborg kan tage det næste skridt og for alvor komme på Danmarkskortet.

Under overfladen bobler et spændende og mangfoldigt økosystem af iværksættere med enormt potentiale. Der er dog brug for flere investeringer i tidlige startups, for at Aalborg kan tage det næste skridt og for alvor komme på Danmarkskortet.

This post is also available in: English

Vandet sniger sig ind gennem byen og under den ikoniske Limfjordsbro, der forbinder Aalborg med Nørresundby og Vendsyssel. Langs fjorden dominerer den traditionelle, tunge industri, der har været en del af byens DNA i århundreder – cementproduktion, skibsværfter og ikke mindst spiritus- og tobaksfabrikkerne. Dele af den gamle industri er for længst lukket, og mens bygningerne blandt andet nu bruges af Aalborg Universitet, hænger en del af produktionsmentaliteten stadig ved.

“Der er en enorm stor iværksætterlyst i Aalborg og Nordjylland, men tankegangen er ret traditionel – vi skal producere et håndgribeligt produkt. Det er ofte en dyr måde at starte virksomhed på, da der skal anskaffes maskiner og hyres ansatte til produktionen. Når det lykkes, giver det flere arbejdspladser, men jeg tror Aalborg i højere grad vil transformere sig mod vidensbaseret iværksætteri,” siger Mads Bang, Innovationsdirektør for AAU Innovation på Aalborg Universitet.

Mads Bang Innovationsdirektør for AAU Innovation på Aalborg Universitet

Mads Bang oplever en stor virkelyst hos de studerende. De fleste studerende på Aalborg Universitet kommer fra Aalborg og oplandet i Nord- og Vestjylland, hvor det ikke er unormalt at have selvstændige i sit netværk. Der er derfor masser af gåpåmod, så selvom Aalborg Universitet målt på antal studerende langt fra er størst i Danmark, forsøger man at vende sin størrelse til en fordel.

“Der er nogle unikke muligheder for at matche studerende med forskellige baggrund og kompetencer. Vi har alt fra humanister og ingeniører til erhvervsøkonomi og læger under samme tag. Det giver nogle gode muligheder for at få sammensat nogle stærke startups,” siger Mads Bang.

Enormt potetiale for investeringer i tidlige startups

Men der er plads til forbedringer i det lokale økosystem, så flere Aalborg-startups kan komme ud over rampen. Der kan være langt imellem den risikovillige kapital hos lokale investorer, som helst går efter etablerede virksomheder med godt gang i butikken allerede.

“Vi har mange startups i Aalborg, men får statistisk set ikke den andel af investeringerne, som vi burde. Der er brug for flere investeringer i dem, der lige er startet og skal til at bygge op. Det er her, vi har et kæmpestort potentiale – især for investorer, der vil tidligt ind og sælge fra igen på vej op,” siger innovationsdirektør Mads Bang.

Mads Bang har selv en baggrund som co-founder af flere energi-startups siden 2005, så han kender udfordringerne for nystartere ved at hente investeringer. De små nordjyske armbevægelser må derfor gerne blive lidt større, så der kan tiltrækkes nogle flere investerings-kroner.

“Vi skal klæde startups bedre på til at søge investeringerne og gøre sig interessante for investorer. Jeg har selv prøvet stå i New York og skulle pitche for en investering, og det er et helt nyt sprog, som startups skal lære. Vi skal blive bedre til at tro på os selv, så vi kan tage det næste skridt. Der er så meget uudnyttet startup-potentiale i Aalborg,” siger Mads Bang.

UGENS STARTUP: