Bitcoin er den ældste kryptovalutaKryptovaluta er en digital eller virtuel valuta, der sikres ved hjælp af kryptografi. Den er decentraliseret og fungerer uden behov for en central myndighed so... More og med en markedsværdi på næsten 10 billioner kroner den suverænt største. Men kryptoindustrien er ung: Faktisk er Bitcoin kun 15 år gammel, så hele industrien stadig er i sin start – ligesom aktiemarkedet engang var det.
Konkurser og manglende regulering gav i de spæde år branchen et blakket ry. Derfor var det også særligt vigtigt for kryptobørsen Firi at bringe større sikkerhed til sine brugere: “Firi” er et oldnordisk ord, der betyder “fyrtårn”, som skal symbolisere, at Firi er et sikkert sted i kryptoens til tider volatile og kryptiske verden.
“Vi vil være den foretrukne børs for investorer i de nordiske lande og give nordiske investorer en tryg mulighed for at eje og handle krypto og have vished for at regulering, etik og sikkerhed står øvert agendaen. Ingen kan garantere succes med at investere – uanset om det er kryptovaluta eller traditionelle aktier – men vi giver brugerne en ordenlig muligehd for at lave deres egen due diligence, før de investerer,” siger Karina Rothoff Brix, Country Manager for Firi i Danmark.
Om: Firi:
– Firi er med 260.000 brugere den største kryptobørs i Norden. En position de har opnået ved at fokusere på sikkerhed og ordenlighed.
– Børsen er i øjeblikket aktiv i Norge og Danmark og har planer om at åbne i Sverige inden for lang tid
Norge har den højeste kryptoadoption i Norden: 9.2% af nordmændene ejer krypto, ifølge en rapport fra EY og K33 – og normænd peger på Firi som deres foretrukne handelsplatform.
Ingen shit-coins på børsen
Firi blev i 2017 grundlagt af de norske tech og bitcoin entusiaster Thuc Tuan Hoang og Øyvind Kvanes, da de oplevede behovet for en lokal kryptobørs. Sammen med et stærkt team brugte de alle deres ledige timer fra 2018 til 2021 på at bygge, hvad der i dag er Nordens største kryptobørs med flere end 260.000 kunder. Og troværdighed har været afgørende for den hurtige vækst, mener Karina Rothoff Brix:
“For eksempel startede vi med først kun at tilbyde Bitcoin, og gik derefter videre til andre kryptovalutaer såsom Ether, Solana og ADA. I modsætning til andre børser undgår vi de såkaldte “shitcoins” – dvs tokens uden historik, iboende værdi og nytte. Shitcoins bruges nemlig ofte i cryptocurrency-svindel såsom “pump and dump”, hvor svindlere kunstigt hæver prisen på et token og derefter udbetaler til sig selv lige før prisen falder. Så det er vi særligt opmærksomme på, når vi lister kryptoer på platformen.”
Udover at have fokus på sikkerheden på selve platformen er Firi særligt optaget af at uddanne sine brugere. Det gør de ved dagligt at levere nyheder i sin app, udgive en ugentlig podcast om krypto, skrive artikler og lave informative videoer samt samarbejder med Finanssektorens uddannelsescenter, flere netværksgrupper og Female Invest om mere udbredelse.
Gør vanskelige regler enkle
Reguleringen af kryptovirksomheder som Firi kommer i stort omfang fra EU, og er langt hen ad vejen den samme som for resten af den finansielle branche.
Det gælder dog ikke på skatteområdet. Her har de nordiske lande hver sin lovgivning, og det er en af de største udfordringer for brugerne: Både skatterberegning og indberetning er komplekst.
Derfor gik Firi også tidligt igang med at udvikle en service, som hjælper den enkelte bruger med at beregne skatte, så de kan fokusere på at investere.
“Vi tager os af det helt automatisk. Brugerne kan derfor nemt finde deres helt egen skatterapport genereret inden i appen. Og der følger en vejledning med, som viser, hvor hos Skat man skal indskrive værdierne – så brugerne ikke skal bøvle med eller bekymre sig om det,” siger Karine Rothoff Brix.