Hver dag investerer venture capital-fonde millioner i startups på baggrund af grundige analyser af forretningsplaner, markedspotentiale og finansielle prognoser. Men ét kritisk element bliver ofte negligeret i investeringsprocessen: menneskene bag idéen.
“Vi investerer i mennesker, ikke bare idéer” – er et kendt mantra i VC-verdenen. De fleste investorer er rørende enige i, at det menneskelige element er altafgørende for en virksomheds succes. Alligevel baseres det menneskelige fundament i startup-investeringer sig typisk på mavefornemmelser og antagelser frem for grundig analyse. Hvorfor følger handlingen ikke med intentionen?
Jeg har haft utallige samtaler med investorer, der har oplevet konsekvenserne af at investere i de forkerte mennesker:
- Et lovende projekt, der kollapser pga. interne konflikter blandt founders
- Et founder-team, der ikke kan omstille sig, når markedet ændrer sig
- En enkelt founder, der underminerer hele teamets præstation.
Konsekvenserne af manglende People Due Diligence kan være fatale – både for investorer og founders.
Givet hvor ofte dette sker, kan det overraske, at mange fonde stadig ikke har en formel people due diligence-proces på plads.
I bund og grund mangler mange fonde en struktureret tilgang til at vurdere det menneskelige potentiale og de risici, der følger med et founder-team.
Hvad er People Due Diligence?
People Due Diligence (eller Human Due Diligence) er en systematisk proces med fokus på at evaluere de menneskelige faktorer i en potentiel investering. Det handler om at gå bag om CV’er og pitch-decks og at afdække de individuelle personligheder, interne dynamikker, teamets tilpasningsevne og udviklingspotentiale for fremtiden.
En integreret del af due diligence processen
People Due Diligence bør aldrig stå alene, men bør opfattes som en komplementerende indsats til resten af due diligence-processen, der i bund og grund skal gøre investorerne klogere på, hvorvidt en investeringscase er attraktiv eller ej.
Udover at bekræfte eller afkræfte en mavefornemmelse omkring individerne bag en potentiel investering, skaber en People Due Diligence process følgende værdi for investorerne:
- Risikominimering: Identificér potentielle konflikter eller svagheder i teamet, før de bliver kritiske problemer.
- Vurdering af vækstpotentiale: Forstå founder-teamets evne til at skalere og tilpasse sig, efterhånden som virksomheden vokser.
- Værdier og kultur: Vurdér, om founder-teamets værdier og arbejdsmetoder matcher fondens egne værdier og portefølje.
- Langsigtet bæredygtighed: Evaluer teamets potentiale til at skabe vedvarende værdi og impact.
- Beslutningssikkerhed: Få et solidt og datadrevet grundlag for investeringsbeslutninger, der supplerer de finansielle og tekniske analyser.
En People Due Diligence process er ikke kun værdifuld for investoren, der skal træffe informerede beslutninger; det har også potentiale for at skabe værdi for det founder-team, der bliver evalueret i processen.
Teamet kan få en unik indsigt i hinandens forskellige personligheder og adfærdsmønstre og bliver bevidste om, hvad der kan stå i vejen for deres fortsatte succes og udvikling.
En målrettet og holistisk human due diligence process kan frembringe konkrete råd til, hvordan teamet kan højne deres performance og optimere det interne samarbejde. Det er derfor en ren win-win situation for både investorer og startups, som dermed står stærkere på næste trin i deres udvikling.
Diversitet som markør for succes
Mens mange fonde har fået fokus på at logge diversitets-metrikker i deres portefølje, er kognitiv diversitet et lidt overset område. Her spiller People Due Diligence en afgørende rolle i at afdække teamets kognitive diversitet – dvs. komplementerende evner og færdigheder.
Et team med en høj grad af kognitiv diversitet vil træffe bedre beslutninger og besidde evner til at løse udfordringer ud fra flere perspektiver og fremgangsmåder. Alt i alt til en høj kvalitet.
Det er en balancegang, hvor man på den ene side har brug for en vis sammenhængskraft og ligheder, mens det er afgørende, at teamet kan udfordre hinandens beslutninger ved den øgede kognitive kapacitet. (Reference: Harvard Business Review: “Teams Solve Problems Faster When They’re More Cognitively Diverse”)
Byg stærkere porteføljer gennem People Due Diligence
De investorer, der mestrer People Due Diligence, vil ikke bare minimere risici – de vil maksimere potentialet i hver investering.
Derfor bør vi give det menneskelige aspekt af startup-investeringer den opmærksomhed, det fortjener.
Ved at integrere en People Due Diligence proces i deres investeringsstrategi kan fondene ikke blot minimere risici, men også maksimere potentialet i deres investeringer. Det handler om at skabe en positiv spiral, hvor stærkere teams fører til bedre resultater, hvilket igen tiltrækker endnu flere talentfulde founder-teams til fonden.
For startups betyder dette en mulighed for at arbejde med investorer, der virkelig forstår og værdsætter deres menneskelige potentiale og kan tilpasse deres rådgivning til founder-teamets unikke komposition og konkrete behov. Det skaber grundlag for mere meningsfulde partnerskaber og bedre muligheder for langsigtet succes.
People Due Diligence er ikke bare endnu et trin i investeringsprocessen – det er nøglen til at låse op for det fulde potentiale i hver investering. Det er på tide, at vi giver det den opmærksomhed, det fortjener.
Om forfatteren: Karen Rafael er ekspert i People Due Diligence og rådgiver venture capital-fonde og private investorer i at afdække og udvikle potentialet i founder-teams. Med sin erfaring i talentudvikling og ledelsesrådgivning bygger hun bro mellem det finansielle og det menneskelige aspekt af investeringer.
Som ekstern rådgiver og konsulent understøtter jeg VC-fonde og private investorer i deres People Due Diligence processer. Min tilgang er nuanceret og holistisk med en forståelse for teamet som et økosystem.
I min proces kombinerer jeg avancerede talent-profileringsværktøjer med års erfaring i at vurdere high-performance teams. Dette giver investorerne mulighed for at:
• Validere deres intuition med håndgribelige data
• Forudse team-dynamikker under pres
• Identificere teamets potentiale og udviklingsområder
• Vurdere teamets forventede adfærd og resiliens i modgang og turbulens