Robotter i gadebilledet og offentlige steder som lufthavne er ikke længere reserveret til sci-fi, og det er også noget, man netop har testet i Københavns Lufthavn til større tilfredshed for mange passagerer.
I flere måneder har avancerede, firhjulede skærmrobotter fra fynske Autonomous Units kørt rundt i Finger F i lufthavnen. Her er de både i stand til at vise vej til eksempelvis paskontrollen, til at bestille mad eller til underholdning, imens man venter.
Underholdningen inkluderer et spil, hvor passagererne kan scanne en QR-kode og styre et Pong-lignende spil med deres telefon – noget som har været populært i testperioden, fortæller de i lufthavnen.
“Vi har set en utrolig effekt på passagertilfredsheden, og robotten har vist sig at være en game-changer i CPH. Passagererne spiller i gennemsnit 175 spil om dagen i Finger F, og hvert spil varer i gennemsnit 53 sekunder. Disse små oplevelser gør en stor forskel i vores passagerers rejseoplevelse,” udtaler Jonathan Vincentz, projektansvarlig i Københavns Lufthavn, og fortsætter omkring robottens andre muligheder.
“Vi ser et stort perspektiv i at bruge robotten til at skabe endnu mere værdi. Vi kan integrere kommercielle logoer i spillene, vise reklamer før og efter spillet, og på brugerens telefon kan vi efter spillet tilbyde alt fra en voucher til et link til en relevant hjemmeside eller et kort spørgeskema. Det giver os en unik mulighed for at engagere passagererne.”
Tilfredse passagerer
Testen af robotterne fra Autonomous Units er gået så godt, at underholdningsværdien fra dem forventes at have en positiv indflydelse på Københavns Lufthavns score i den såkaldte ASQ-rapport (Airport Service Quality), der årligt vurderer passagertilfredshed i hele verdens lufthavne.
Resultaterne fra testen viser desuden, at tilfredsheden med lufthavnens underholdningsværdi er 15 % højere for de passagerer, der har interageret med robotten, imens hele 90 % af passagererne lægger mærke til robotten.
Netop sidstnævnte resultat er noget, man ser som lovende for robottens kommercielle muligheder i den fynske producent bag robotten.
“Vi har ramt et hul i markedet ved at skabe lokal interaktion med den selvkørende robot. Vi kalder det en lokal salgstragt, fordi 90% af passagererne, der passerer robotten, bemærker den – og det er starten på kunderejsen,” siger Flemming Thinggaard, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More for Autonomous Units.
Fakta om robotten fra Autonomous Units:
- Kører 1 km/t
- Kører mellem 8-9 timer på en opladning. Opladning tager 3 timer
- Kan tale. Eks. om forsinkelse eller ændring af gates.
- Kan interagere med elevator og døre
- Vejer 130 kg
- Er 2 meter høj