You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Grønnere frynsegoder: Iværksættere tilbyder “fri cykel” i stedet for “fri bil”

En god el-ladcykel kan koste op mod 75.000 kroner. Startuppet Jooll vil gøre det muligt at lease cyklen som en del af lønpakken – ligesom det er tilfældet med “fri bil” i dag.

Startuppet ‘Jooll’ vil gøre det muligt for danske virksomheder at tilbyde fri cykel til deres medarbejdere på en ordning, der svarer til ordningen for fri bil.

Startuppet ‘Jooll’ vil gøre det muligt for danske virksomheder at tilbyde fri cykel til deres medarbejdere på en ordning, der svarer til ordningen for fri bil.

Det skal i fremtiden være “fri cykel” i stedet for “fri bil,” som er den ekstra frynsegode der forhandles ind i kontrakten. I hvert fald hvis det står til iværksætterduoen Anders Westergård og Anders Torp, som med den nystiftede virksomhed ‘Jooll’ vil tilbyde et grønnere og bredde alternativ i form af fri cykel.

“Det kan være ganske bekosteligt for en børnefamilie at investere i en eksempelvis ladcykel med elmotor eller en flot og bekvemmelig normal elektrisk cykel. Nu giver vi mulighed for, at virksomheden kan lease en Jooll for en relativt beskeden månedlig ydelse og tilbyde den som et personalegode, som medarbejderen bliver beskattet af – et meget beskedent beløb,” siger Anders Torp.

Gennem Jooll kan virksomheder lease cykler – hovedsageligt eksklusive flotte el-cykler – med det formål at lade dem indgå i de lønpakker, som virksomhederne tilbyder deres medarbejdere. Virksomhederne betaler leasingen af cyklen, mens medarbejderne bliver beskattet af værdien – præcis som det er tilfældet med fri bil i dag.

Ifølge Anders Torp skal det gøre de eksklusive cykler tilgængelige for et bredere publikum, uden det slider på likviditeten hos hverken virksomhed eller medarbejder.

Anders Torp, medstifter af Jooll.
Anders Torp medstifter af Jooll

Manglede ikke en bil

Idéen til Jooll opstod, da Anders Westergård vendte hjem til Danmark med familien efter et længere udenlandsophold. Her blev han tilbudt et job i København, hvor en del af lønpakken var en fri bil. Men Anders Westergård havde ikke brug for en bil. Han havde meget mere brug for en god el-cykel til at klare familiens daglige, logistiske udfordringer i den københavnske myldretidstrafik.

Til hans store overraskelse var der ikke nogen dansk virksomhed, der kunne tilbyde sådan en løsning for ham og hans arbejdsgiver.

“Jeg rådførte mig hos Anders Torp, der selv har en fortid som arbejdsgiver, og idéen til virksomheden tog form. Vi tror på, at der er et kæmpe potentiale for virksomheder, der ønsker at sende et signal til nuværende og kommende medarbejdere om, at de rent faktisk tager et samfundsmæssigt ansvar – både i forhold til medarbejdernes sundhed, men også i forhold til klima- og miljø,” siger Anders Westergård.

I en lukket testperiode har 35 cykler været på gaden, og 14 dage efter softlaunchen har 60 virksomheder henvendt sig – både, små lokale virksomheder og flere C20-virksomheder.

Anders Westergård, medstifter af Jooll.

Nemme og grønne alternativer til bilen

I sidste måned lancerede løbehjulsudlejeren Voi et alternativt til firma-taxaen med “Voi for Business”, og nu tilbyder Jooll et alternativ til bilen i lønpakken.

Jooll-stifterne har dog ingen intention om, at deres cykler skal konkurrere med ordningerne for fri bil. Men de tror på at det kan blive et grønt supplement, som er tilgængeligt for en markant bredere målgruppe.

“Jooll er naturligvis et markant billigere personalegode end fri bil – både for virksomhed og medarbejder. Derfor har vi også en forventning om, at langt flere personalegrupper vil få mulighed for at vælge fri cykel som en del af deres lønpakke i fremtiden,” siger Anders Torp.

UGENS STARTUP: