At skalere virksomheder er ikke nemt. At skalere deep tech-virksomheder, med tung teknologi og lang vej til markedet, er noget af det sværeste.
Derfor har man i DTU Science Park sat sig for at blive klogere på det fundament, der giver startups det bedste grundlag for en succesfuld skalering. I DTU Science Park forsker ph.d.-studerende Mads Rømer Svendsen nemlig i, hvilke faktorer der understøtter, at startupvirksomheder vokser sig til scaleups.
”En af de største udfordringer er, når startups forveksler det, at have udviklet et produkt, som løser et problem, med at have product-market fit. Det kan sagtens være, at man kan sælge 10 enheder og nogle pilotprojekter, men det betyder ikke nødvendigvis, at man kan vækste sit salg og har opnået penetrering af ens marked. For at være klar til at skalere, skal virksomheden have fundet det rette forhold mellem produkt, pris og markedets behov,” forklarer Mads Rømer Svendsen, der selv er tidligere iværksætter.
Med ph.d.-projektet “From start-up to scale-up: Examining the factors that enable scalable deep-tech ventures” håber han på at kunne kaste lys over skaleringens mange udfordringer og dermed hjælpe med at udklække endnu flere spirende scaleups i fremtiden.
For har man ikke styr på fundamentet, kan det i værste fald betyde, at startuppet begynder skaleringen for tidligt, fortæller Mads Rømer Svendsen, som også til daglig rådgiver virksomheder i DTU Science Park ved siden af sin forskning.
”Vi ser desværre for mange virksomheder, der rejser penge og etablerer salgsafdelinger uden rigtigt at få hul på markedet. Men der kan være alle mulige aspekter på markedet og hos de potentielle kunder, som man ikke har overvejet. Derfor gør vi meget for, at startupsene udviklet et indgående kendskab til deres industri.”
DTU Science Park
- DTU Science Park er et af Europas mest fremtrædende og førende fællesskaber for deep tech-virksomheder, der huser nogle af de største og mindste virksomheder inden for blandt andet life science, biotek, medtech og robotteknologi.
- Fællesskabet inkluderer internationalt anerkendt vækstprogrammer for startups og tilbyder virksomheder faciliteter og services, der skaber optimale betingelser for vækst.
- Deep tech-fællesskabet tilbyder de bedste omgivelser og faciliteter for ambitiøse deep tech-virksomheder, både danske og internationale.
- Over 300 virksomheder holder til i DTU Science Park.
Byg et stærkt fundament
Forholdet mellem produkt, marked og kunder er ikke den eneste udfordring i skaleringsfasen. For også på organisatorisk plan skal mange startups forberede sig godt og grundigt, inden de begynder at vækste.
”Forskningen viser, at en af de ting, der går igen blandt startups i skaleringsfasen er, at stifterne bliver flaskehalse. Mange founders har svært ved at give ansvaret fra sig i takt med, at forretningen vokser med salg og traction,” forklarer Mads Rømer Svendsen.
Netop derfor har man i DTU Science Park allieret sig med organisationsekspert- og rådgiver, Thea Bramming.
Med henblik på etableringen af henholdsvis hardware-, medtech- og klimaforløbene Danish Tech Challenge, MedTech Growth og GreenUp Accelerator har hun hjulpet med at udvikle indholdet og rådgive startupsene omkring de mange organisatoriske perspektiver på vækstrejsen.
”Stifterne skal spørge sig selv: Hvilken organisationskultur har vi? Har vi for eksempel en flad struktur, holder vi møder på en særlig måde, eller vægter vi fleksibilitet højt? Hvad er vores formål, og hvad er det, der driver os? Det er vigtigt med en tidlig dialog omkring de her ting. Ellers ender mange med at bygge en virksomhed, de ikke selv kunne tænke sig at arbejde for,” fortæller Thea Bramming.
Thea Bramming har været gennem adskillige sprints og forløb med danske startups omkring Danish Tech Challenge og GreenUP Accelerator for at blotlægge alt fra uskrevne regler til de kompetencer, stifterne allerede besidder – og dem, virksomheden mangler.
Det er nemlig en af nøglerne i en god skalering.
”Nogle af de startups, som har haft mest succes, er dem, der har været bevidste om, hvad de gerne vil stå for og være i verden. Det betyder, at de formår at ansætte kandidater, der passer ind i kulturen, at de får de rette investorer med ombord – og generelt at de undgår en lang række dyre og ødelæggende konflikter længere nede ad vejen,” siger Thea Bramming og fortsætter:
”Med andre ord: Et organisatorisk fundament, der er så stærkt, at det ikke vakler, når virksomheden vokser.”