You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

‘+Impact-acceleratoren kombinerer bæredygtighed med bundlinje

Ni nordiske impact-startups har gjort København til deres hjem i tre måneder. +Impact-acceleratoren fokuserer på at forbedre de samfundsbevidste iværksætteres forretningsforståelse, og det virker, mener to af deltagerne.

Ni nordiske impact-startups har gjort København til deres hjem i tre måneder. +Impact-acceleratoren fokuserer på at forbedre de samfundsbevidste iværksætteres forretningsforståelse, og det virker, mener to af deltagerne.

Gode ideer – med endnu bedre intentioner – fylder Singularity University Nordics lokaler til bristepunktet i disse dage til den første version af +impact acceleratoren. 170 nordiske ansøgere, der alle adresserer et eller flere af FN’s 17 verdensmål, er nemlig blevet kogt ind til ni deltagende startups.

Indholdet i forløbet er skabt i et samarbejde mellem Danske Banks initiativ for impact-økosystemet, +impact, og den norske accelerator, Katapult. Og selvom deltagerne kun er halvvejs, så har de allerede nu opnået vigtige læringer, mener Johanna Swartling, COO i det svenske startup Checheza, der gamificerer læring i den tredje verden.

“Programmet fokuserer på forretningssiden af at være et impact-startup, og det har vi alle sammen haft brug for, og så er der en ret unik samhørighed på holdet, hvor deltagerne virkelig hjælper hinanden,” siger Johanna Swartling.

Forretningsfokus i fællesskab

Checheza var oprindeligt en NGO. Men hurtigt besluttede stifterne at omstrukturere startuppet, så det blev en ordinær virksomhed på markedsvilkår, og acceleratorforløbet har gjort Johanna Swartling langt mere opmærksom på, hvor vigtigt det er at holde kunden i fokus.

“Vi har fokuseret på at tjene penge. Det kan lyde banalt, men vi har zoomet endnu mere ind på vores kernemarked. Mere end vi har gjort før. Det har betydet, at vi har været nødt til at gentænke vores design, udvikling, prissætning, og hvordan vi får vores produkt i hænderne på kunderne,” siger Johanna Swartling.

Netop kundernes hænder er også fokus for startuppet SignLab. En app forældre og søskende til døve kan lære tegnsprog ved at bruge. Stifter Endre Olsvik Elvestad mener, at deltagelsen i +impact har givet virksomheden et vigtigt skub.

“Vi lancerede vores åbne beta, kort tid før forløbet begyndte. Under forløbet er vi blevet presset til at være endnu mere ambitiøse omkring de tal, vi skal nå, og vores ambitioner. Og vi har fordoblet vores antal brugere i løbet af de sidste fire uger – fra uge til uge,” siger Endre Olsvik Elvestad.

I løbet af de tre måneder bor de ni deltagere i gåafstand til Singularity Nordics lokaler, de spiser frokost sammen, sidder på samme kontor, tager på dagsrejser og udover at skabe et tæt sammenhold, så lærer og sparrer deltagerne af og med hinanden.

“Den samhørighed, der er i gruppen, har hjulpet med at tackle op- og nedture. Ved at arbejde ved siden af folk, der er skarpe til marketing, salg og historiefortælling, har jeg set den store værdi, der er i de evner. Det havde jeg en vis forståelse af, før jeg kom, men jeg er blevet meget klogere på, hvad det kræver at gøre godt,” siger Endre Olsvik Elvestad.

“Det er ikke konsulenter, der stifter impact-startups”

Det er et ikke et tilfælde, at forløbet fokuserer på det at drive en forretning, for profitten halter ofte efter de gode intentioner for nordiske impact-startups. I en rundspørge blandt sociale iværksættere i Norden svarede 74 procent, at de tabte penge i 2016, viser en rapport fra Danske Bank.

Forløbet er struktureret efter MIT’s 24-trinsprogram, og indholdet er skræddersyet i samarbejde mellem den norske impact-accelerator Katapult og Danske Banks +impact, der støtter op om det nordiske impact-økosystem.

“Det er sjældent tidligere management konsulenter, der stifter den her type virksomheder. Så impact-startups udfordringer – og styrker – er grundlæggende anderledes end deres rene kommercielle modstykker. Derfor har vi fokuseret på at styrke deltagernes forretningsmæssige forståelse,” siger Maria Grabowska, der er Senior Impact Business Consultant i Danske Bank og projektleder ved +impact-acceleratoren.

Maria Grabowska har en uddannelsesbaggrund inden for socialt entreprenørskab og hun har arbejdet indenfor impact området ved et startup i San Francisco

Der er stor mulighed for at lave en bæredygtig forretning indenfor et eller flere af de 17 verdensmål, der tilsammen udgør forretningsmuligheder for 12 billioner kroner. Derfor er det muligt for de ni deltagere at have en hybrid-forretningsmodel, hvor både samfundet og bundlinjen er med i årsregnskabet.

“De ser, at et overskud giver dem friheden til at handle i overensstemmelse med deres værdier. Jeg tror virkelig på, at den måde, deltagerne arbejder på, er den rigtige måde at drive forretning. Hvor man fra start tænker impact ind i den daglige drift – så det ikke bare bliver CSR-initiativer,” siger Maria Grabowska.

De ni startups i acceleratoren er:

Arctos fremmer bæredygtige rejser på deres platform, hvor man kan finde, booke og hoste de bedste, bæredygtige nature oplevelser på planeten.

Checheza vil  hjælpe de mere end 300 millioner børn på verdensplan, der ikke lærer basale matematik-, læse- og skrivefærdigheder med deres læringsplatform.

Provement, udvikler en B2B-løsning for at hjælpe doktorer og patienter i kampen mod børnefedme.

Crey Science, udvikler kreative værktøjer, der demokratiserer læring ved at gøre alle i stand til at skabe indhold.

Drowzee, anvender den seneste forskning indenfor neurofeedback i deres B2C-løsning, der skal afhjælpe søvnløshed.

New Movements, laver komfortable sneakers, der er lavet med genbrugsmaterialer, mens de samtidig renser havene for plastikaffald, hver gang de sælger et par sko.

SignLab, bygger en international læringsplatform, hvor søskende og forældre til millionvis af døve børn verden over kan lære tegnsprog.

Useless, bygger en impact-investeringsplatform, der skal få mennesker til at forbruge mindre og investerer det de sparer.

Lulu Lab, udvikler spil, der fokuserer på tabuemner, så det bliver lettere at snakke om selv svære emner.

UGENS STARTUP: