”Den her brug-og-smid-væk kultur er bare ikke skide smart.”
“Word!”, lyder det fra salen.
Isabella har netop præsenteret sin foldbare kaffekop, Cup2Go, for en tætpakket sal og en jury med repræsentanter fra Carlsberg Fonden, FN og Rådet for Samfundsansvar. I løbet af sit sabbatår efter gymnasiet har hun udviklet en kop, der skal reducere det store forbrug af engangskopper, der flyder i gadebilledet og naturen i Danmark og Europa.
Hun er én af seks talenter, fra tre forskellige projekter, der vil løse fremtidens samfundsudfordringer. Udover Cup2Go pitcher også Plastas, der vil bygge et drivhus af plastikflasker, og fire elever fra syvende klasse der vil skabe selvforsynende byer i ulande ved hjælp af vandkraft. De tre projekter dyster i kategorien ”Ungt Talent” ved Impact Challenge, som også rummer mere modne projekter som de tre startup-virksomheder GoGetty, Solar Sack og KiteBorne Energy i ”Startup”-kategorien.
Projekterne og virksomhederne udfordres af Dansk Iværksætterforening, der afholder Impact Challengen som kulmination på Iværksætterugen, der fandt sted i midten november og havde fokus på FN’s 17 verdensmål.
”Vi har brugt ti år på at gøre politikerne og befolkningen overbeviste om, at vi har brug for iværksættere. Nu står vi i en situation, hvor de iværksættere, der kan skabe forandring, har motivationen til at tackle fremtidens udfordringer. Her og nu,” siger Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætterforening.
– Man skal turde gå hen, hvor det er mørkt
Til Impact-konkurrence som blev afholdt fredag, var der også besøg af Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, som fra scenen slog et slag for, at vi både har brug for forskere, unge talenter og iværksættere, hvis vi skal løse fremtidens udfordringer.
”Når vi vil tage hånd om de her store udfordringer, så skal man også turde gå hen, hvor der er mørkt. Der kommer en tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre. Og derefter skal man have nogen til at købe det. Så det er den tekniske risiko og den kommercielle risiko,” sagde han fra scenen under sit oplæg.
Derfor opfordrede han også til at hylde finale-deltagerne, som forsøger at gøre en forskel i verden gennem iværksætteri.
”Jeg har altid skulle forklare folk, at man ikke bliver iværksætter for at tjene penge, men man bliver iværksætter for at ændre noget. Man kan kun gå igennem alle de udfordringer og nedture man møder, hvis man har et formål, med det man gør. Vi bliver inspireret af jeres energi, men i skal også turde slå jer,” sagde Tommy Ahlers.
Vinderne af Impact Challenge:
”Ungt Talent”: Vandkraft S.W.E.B.
“Startups”: GoGetty
Finalister i kategorien ”Startups”:
Solar Sack: 2.1 milliard mennesker har ikke adgang til rent vand. Ved hjælp af en pasteuriseringsteknik renses fire liter vand i en Solar Sack – en pose der kan bruges i et halvt år til 150 cyklusser og rense i omegnen af 600 liter vand.
GoGetty: Abonnementsbaseret employer branding platform, der skal tackle skævvridningen i diversitet i mange ledelseslag.
KiteBorne Energy: Skal genere billig energi ved hjælp af droneteknologi. Det er en off-grid løsning, der gør det særligt interessant i udviklingslande.
Finalister i kategorien ”Ungt Talent”:
Cup2Go: En foldbar kaffekop, der skal nedsætte forbruget af engangskopper.
Plastas: Vil bygge et drivhus af plastikflasker.
Vandkraft S.W.E.B: Fire elever fra syvende klasse, der vil skabe selvforsynende byer i ulande ved hjælp af vandkraft.