You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Innovationspulje støtter AI-indtog i sundhedssektoren

VITESTRO blodprøvetagningsrobot – Foto: VITESTRO

AI-diagnoser, AI-søgning i journaler og robotter til blodprøvetagning er blandt de fem projekter, som Region Syddanmarks innovationspulje booster med tre mio. kr.

AI-diagnoser, AI-søgning i journaler og robotter til blodprøvetagning er blandt de fem projekter, som Region Syddanmarks innovationspulje booster med tre mio. kr.

Kunstig intelligens er godt i gang med at ændre vores samfund på et utal af måder, inklusiv hvordan vi arbejder. Det har man også øje for i Region Syddanmark, hvis innovationspulje har tildelt støtte til fem innovative projekter, hvoraf tre er AI-baseret. 

3.255.000 kr. har et enigt Regionsråd tildelt de fem projekter, der skal være med til at aflaste medarbejdere og skabe et stærkere sundhedsvæsen, fortæller de i rådet. 

“Vores sundhedsvæsen er flere steder udfordret på kapacitet og administrative opgaver, der kræver rigtig meget tid af medarbejderne. Derfor er det helt nødvendigt at tænke i innovative løsninger, der kan aflaste personalet og frigive mere tid til patienterne. Projekterne tager nu de første skridt, der forhåbentlig kan være med til at minimere fejl, effektivisere arbejdsgange, forbedre patientsikkerheden og hjælpe personalet med bedre redskaber til at træffe beslutninger i fremtiden,” fortæller Regionsrådsformand Bo Libergren (V), ifølge Region Syddanmark.

De fem projekter: 

  • Robotter til blodprøvetagning (AutoFeed), OUH
    Projektet udvikler robotteknologi til at aflaste personale og optimere brugen af VITESTRO-blodprøvetagningsrobotter. AutoFeed-robotten kan bl.a. transportere prøverør direkte til relevante afdelinger.
    Støttebeløb: 255.000 kr.
  • AI-sprogmodeller til søgning i patientjournaler (AI-SHIP), OUH
    Med fem millioner opslag i journaler om måneden i denne region alene, så skal implementering af AI-sprogmodeller effektivisere søgninger i patientjournaler, reducere fejl og øge patientsikkerheden ved at sikre hurtig adgang til klinisk information. Projektet fungerer også som et beslutningsstøtteværktøj for personalet.
    Støttebeløb: 900.000 kr.
  • Selvtest for klamydia og gonorré, OUH og Esbjerg Sygehus
    Projektet udvikler selvtestteknologi, så borgere kan teste sig uden tidsbestilling. Fokus er på digitalisering, tests målrettet mænd, der har sex med mænd, og automatisering af negative svar.
    Støttebeløb: 550.000 kr.
  • AI-journaloptag til videosamtaler, Psykiatrien
    Automatiseret journalføring ved hjælp af AI skal effektivisere arbejdsprocesser og forbedre sundhedspersonalets beslutningsgrundlag under og efter videosamtaler.
    Støttebeløb: 825.000 kr.
  • Kunstig intelligens til diagnostik, Sygehus Lillebælt
    Projektet undersøger brugen af kliniske støttealgoritmer baseret på maskinlæring i akutafdelinger og deres effekt på behandlingen af 16.000 patienter årligt.
    Støttebeløb: 725.000 kr.

Hos Digitaliserings- og Innovationsudvalget gør man opmærksom på vigtigheden af at styrke nytænkning gennem tiltag som Innovationspuljen.

“Vi har nogle stærke innovationsmiljøer, der tør gå forrest i kampen for det digitale mindset, høj kvalitet i behandlingerne og gode patientforløb. Med Innovationspuljen videreudvikler og styrker vi det attraktive miljø for nytænkning og innovative idéer,” fortæller Anja Lund (V), formand for Digitaliserings- og Innovationsudvalget, og fortsætter:

“Vi prioriterer innovative tiltag, der på sigt kan gøre en forskel i vores sundhedsvæsen, og som rækker ud og samarbejder på tværs af sygehuse og med virksomheder. Det skaber et stærkt grundlag for, at løsningerne kan udbredes til flere sygehuse eller landsdele. Jeg er spændt på at følge de lovende projekter og den forskel, de potentielt kan gøre for patienterne og personalet på den lange bane”. 

Læs også: Danske forskere udvikler algoritme til at forudsige sygdom.

UGENS STARTUP: