You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Iværksætter er træt af tingenes tilstand: Videnskab skal være en legeplads for alle

Foto: The Kitchen

Shaeema Zamans to visionære startups, baner vejen for en ny spændende og inkluderende tilgang til videnskabsundervisning.

Shaeema Zamans to visionære startups, baner vejen for en ny spændende og inkluderende tilgang til videnskabsundervisning.

This post is also available in: English

Videnskabsundervisningen kan ofte føles tør og uengagerende for mange studerende, men i en tid, hvor vi hele tiden er vidner til nye teknologiske kvantespring, har vi brug for at flere børn og unge interesserer sig for STEM-fagene (STEM er en samlebetegnelse for uddannelser inden for Science, Technology, Engineering og Mathematics). Derfor har tidligere forsker fra Aarhus Universitet sat sig for at ændre på billedet. Shaeema Zaman, er kvantefysiker og iværksætter. Hun er initiativtager af ikke bare én, men to innovative startups: Science Melting Pot og QASE Tech.

Science Melting Pot

Science Melting Pot er blevet grundlagt med en vision om at gøre videnskab mere inkluderende og spændende ved at tilbyde en bred vifte af kommunikationstjenester. Fra at lære forskere at formidle deres resultater bedre til at skabe interaktive infografikker og spil. Og satser på at startuppen kan gøre kompleks videnskab tilgængelig for alle gennem fortælling.

“Som navnet antyder, sigter vi mod at være en smeltedigel af tjenester inden for videnskabskommunikation med et skarpt fokus på at gøre det komplekse relaterbart og tilgængeligt gennem fortælling,” siger Shaeema Zaman, som også er tilknyttet The Kitchen på Aarhus Universitet.

Det er endt ud i også at omfatte videnspredning for afdelinger på Aarhus Universitet og DTU, hvor der blandt andet har været et samarbejde om en hjemmeside, der har fulgt Andreas Mogensens mission til Den Internationale Rumstation.

QASE Tech

Men det stopper ikke her. Sammen med Elham Amiri, astrofysiker, har hun etableret QASE Tech, som tilbyder en legende tilgang til klasseundervisning. Ved hjælp af QASEs – gør-det-selv-samlesæt – ønsker de at vække gymnasieelevers interesse for astrofysik og kvantefysik. Fra at bygge en radio til at kommunikere med satellitter til at følge en dansk astronaut på hans rejse til Den Internationale Rumstation, er disse sæt designet til at gøre komplekse koncepter håndgribelige og spændende.

Læs også: Gin & Tech: 7 lovende startups fra Aarhus – TechSavvy

“Jeg har altid følt, at jeg manglede det legende element i skolen. Som et resultat spurgte vi flere lærere, om de ville innovere deres undervisningsmetoder. De sagde alle ja, men mange af dem havde ikke tid,” forklarer Shaeema Zaman.

Motivationen bag QASE Tech er derfor ikke at erstatte lærebogen, men at tilføje et komponent og et legende element. Indsatsen har ikke kun tiltrukket opmærksomhed fra forskere og virksomheder, men begge startups har modtaget millioner i finansiering. Vejen har været udfordrende med afvisninger af fondsansøgninger og praktiske forhindringer, men Shaeema Zaman og hendes hold fundet støtte og inspiration fra iværksættermiljøet hos The Kitchen.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY