Artiklen er udarbejdet i samarbejde med TechBBQ.
I mange år havde Jesper Thomsen egentlig udviklet lamper og ure til forbrugerne gennem sit job som industriel designer. Men i 2014 faldt han over en avisoverskrift, der fik ham til at skifte retning.

”Jeg havde fået lyst til at løse nogle rigtige problemer i stedet for at lave lysestager. Da jeg faldt over en simpel overskrift om problemet med at holde styr på sin medicin, så jeg et potentiale. Og så gik jeg egentlig bare i gang med at besøge kommuner og afsøge problemet for at finde løsninger,” fortæller Jesper Thomsen.
Artiklen beskrev en borger, der ikke havde fået sin medicin 13 gange – og hvilke konsekvenser det medførte. Derfra fandt Jesper Thomsen ud af, at problemet var stort: En WHO-rapport viser, at kun halvdelen af patienter med langtidsbehandling af kroniske sygdomme overholder deres behandling – hvilket både går ud over patienterne og økonomien i sundhedsvæsenet.
Jesper Thomsen mente slet og ret, at man måtte kunne finde en løsning, der kunne spare kommunen køreture ud til borgere, som ikke har fået taget deres medicin – og dermed frigive ressourcerne til noget andet. Så over de efterfølgende to år involverede Jesper Thomsen 32 kommuner i udviklingen af en dims, som skulle gøre det nemmere for borgerne at huske at tage sin medicin.
Løsningen blev DoseCan: En medicinboks med et lille display til påmindelser, som samtidig giver kommunen et overblik over, om borgerne har husket at tage sin medicin eller ej. Idag er løsningen solgt til mere end 50 kommuner i Danmark, Norge, Finland, Belgien, Holland, Tyskland og Schweitz.

Ikke medicinsk udstyr
DoseSystem hjælper i dag borgere med at huske deres medicin og giver samtidig kommunen besked, hvis det glipper, så sundhedsplejen kan reagere. Selvom problemet i sin natur er følsomt, er løsningen ikke udsprunget af forskning eller lange kliniske studier – men snarere en pragmatisk tilgang til problem og løsning, som Jesper Thomsen har med sig fra det industrielle design.
”Jeg tror generelt på, at man skal gå efter den mest simple løsning. Man samler evidens ved at gå ud og løse problemet i virkeligheden – fremfor at sætte sig i et laboratorie og bevise det teoretisk,” siger han.
Det betyder ikke, at DoseSystem ikke tror på data; gennem samarbejdet med kommunerne har startuppet samlet data, som viser, at deres løsning faktisk virker – hvilket de kan bruge til at komme ind på nye markeder. Men DoseSystem er kun kommet så langt, fordi iværksætteren kastede sig over udviklingen i en åben dialog med kommunerne uden om bureaukratiske barrierer.
Den pragmatiske tilgang spiller stadig en markant rolle, for selvom DoseCan kunne registreres som medicinsk udstyr, har startuppet valgt ikke at gøre det.
”Vi har snakket rigtig meget om, hvorvidt vi skulle gøre det, men vi ser ingen grund til det, så vi har faktisk aktivt valgt at gå uden om og istedet sikre, at vi ikke markedsfører os som livreddende eller som specialiseret i helbredelse af specifikke sygdomme. Vi er en almen brugbar medicinhusker, og det eneste vi med sikkerhed ville få ud af en registrering er, at produktet ville blive dyrere,” siger Jesper Thomsen.
Fakta: ”Bridging the Gap”
- Projektet “Bridging the Gap – A more connected life science ecosystem” har til formål at etablere netværk og knytte bånd på tværs af life science-sektoren (mellem biotech, medtech, healthtech og welfaretech m. fl). Samtidig skal projektet forbinde life science-sektoren med det øvrige iværksættermiljø i Danmark og Norden.
- TechBBQ fungerer som facilitator og katalysator i at etablere netværk, hvor alle er tættere knyttet til hinanden og kan drage fordel af hinandens viden.
- Projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
- Læs mere og se kortlægningen af økosystemet her: https://techbbq.dk/bridging-the-gap/
En samlet platform

Mens – som nævnt længere oppe – en WHO-rapport viser, at kun halvdelen af al medicin bliver taget til tiden, lykkes det i 9 ud af 10 tilfælde for brugerne af DoseSystem. Og det er ikke bare godt for borgeren. Dosesystems egen stikprøve fra første kvartal i år viser nemlig også, at det potentielt har sparet 17 danske kommuner for op imod 51.000 besøg hos borgere, der ikke har taget deres medicin til tiden.
”Vi har ikke bare lavet en medicinkasse, der notificerer brugeren – det smarte i systemet er, at det kan opsamle og videregive data. Vores tal tyder på, at det både er godt for brugerne, som bliver selvhjulpne, og kommunens pengepung,” siger Philip Flindt, CEO i DoseSystem.
DoseSystems største marked er stadig Danmark, men virksomheden er i øjeblikket aktiv i syv lande og forventer, at eksportandelen inden længe vil overgå hjemmemarkedet.

Q&A: Bobby Soni, Chief Business Officer – BioInnovation Institute
– Hvad kan vi gøre for at sikre en stærk og konkurrencedygtig life science-industri i Danmark i fremtiden?
“Life science-branchen har det rigtig godt, og i Norden har man et stærkt, forskningsbaseret fundament, som er meget anerkendt internationalt. Man har bare altid haft en udfordring med at omsætte det til virksomheder.
Når vi præsenterer danske early-stage virksomheder til verden, er de interesserede, men de har brug for en lokal investor, de stoler på. Vi har meget få lokale investorer indenfor life science. Det kræver en indsats på tværs af økosystemet at få flere offentlige og private investeringer ind.
Samtidig har vi brug for flere iværksætter-teams, som vil arbejde på de her projekter. Lige nu har vi mere god forskning end gode iværksætter-teams i økosystemet.”