Af Christina Haupt Toft, Founder af Circle Consulting. Med over 15 års erfaring inden for finans og byggeri har hun de seneste fire år haft et dedikeret fokus på bæredygtighed og biodiversitet i det byggede miljø. Hun har bl.a. udviklet en national metode til kortlægning af biodiversitet i et bredt samarbejde i branchen herunder ConTech Lab.
Den dugfriske World Economic Forum 2024 globale risikorapport viser, at netop ekstreme vejrforhold, kritiske ændringer i jordens systemer, tab af biodiversitet og sammenbrud i økosystemer samt mangel på naturressourcer er de fire største langsigtede bekymringer, som verden står overfor i det kommende årti. Derfor er en ‘langsigtet strategi for klima, energi og ikke mindst natur’ et af de centrale temaer ved World Economic Forums årlige møde i Davos i netop disse dage.
Det stigende behov og fokus betyder, at vi ser flere og flere NatureTech-startups samt et skærpet fokus fra investorer. Med hardware og software der fremmer alt fra regenerationsprojekter, kortlægning og monitorering af biodiversitetspåvirkning til ansigtsgenkendelse af fisk arbejder iværksættere på at opretholde eller øge biodiversiteten.
Og det ser ud til, at investorerne også har fået øjnene op for naturens relevans. Siden højdepunktet i 2023 på 1,6 milliarder dollars i VC funding forventes NatureTech ifølge GreenBiz at tage endnu mere fart i 2024.
Her zoomer jeg ind på fire virksomheder, som hver især er pionerer inden for accelerationen af en mere naturpositiv fremtid ved hjælp af teknologi, hvoraf to er udenlandske samt to er lovende danske startups: NatureMetrics, Natcap, FaunaPhotonics og Anemo Robotics.
NatureMetrics
NatureMetrics løsning gør det muligt for virksomheder at få en omfattende vurdering af naturrelaterede risici og muligheder på tværs af deres portefølje. NatureMetrics anvender miljø-DNA (eDNA). eDNA henviser til de spor af DNA, som dyr og mikroorganismer efterlader i miljøet, f.eks. i vand eller luft. NatureMetrics løsning gør det muligt gennem prøver af vand eller jord at levere et overblik over både tilstedeværelsen eller fraværelsen samt den relative rigdom af de analyserede arter.
Med sin akademiske ekspertise inden for miljø-DNA og analyse har NatureMetrics formået at opbygge en af de mest omfattende databaser med eDNA. De har bl.a. fået investering fra venture kapitalfonden 2150 i 2022 og er udbredt i mange lande.
Natcap
Natcap er en “nature intelligence” startup som udspringer af Oxford University. De har lavet en platform, der hjælper virksomheder med at opfylde nye krav til rapportering i forhold til biodiversitet bl.a. det nye EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) og The Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD). Natcap hjælper også virksomheder med at håndtere afhængigheder af naturen, påvirkninger, risici og muligheder samt fastsætte mål for, hvordan virksomheder kan mindske eller reducere sin påvirkning på miljøet.
Anemo Robotics
Anemo Robotics udvikler både hardware og software for at skabe den bedste løsning til overvågning af biodiversitet i vandet. Deres største aktiv er udviklingen af en AI-platform, der er i stand til at registrere arter og vurdere ændringer i biodiversitetet over årene. Anemo hjælper udviklere, forskere og offshore aktører med at måle og monitorere, så de kan fremme bæredygtighed, opfylde regulatoriske krav og være gode forvaltere af havet. Teamet bag kommer fra DTU og har i 2023 modtaget Venture Cup prisen for bedste danske universitetsstart-up.
FaunaPhotonics
FaunaPhotonics er en dansk teknologivirksomhed, der fokuserer på overvågning af insekter i præcisionslandbrug og biodiversitet. Deres mål er at automatisere overvågning og monitorering af områder on-site, hvilket vil effektivisere manuelt arbejde og støtte fagfolk som biologer, anlægsgartnere og andre erhvervsgrupper. Faunaphotonics bidrager dermed til bæredygtig landbrugspraksis og bevarelse af biodiversitet.