You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Open Entrepreneurship sikrer varig bevilling som en del af iværksætterstrategien 

@Redaktionen

Open Entrepreneurship, som er et samarbejde på tværs af alle danske universiteter om at skabe startups ved at matche forskning og ny teknologi med erfarne iværksættere, finansieres fremover via finansloven. En blåstempling af universiteternes rolle i forhold til iværksætteri, mener forperson for styregruppen, Marianne Thellersen

Open Entrepreneurship, som er et samarbejde på tværs af alle danske universiteter om at skabe startups ved at matche forskning og ny teknologi med erfarne iværksættere, finansieres fremover via finansloven. En blåstempling af universiteternes rolle i forhold til iværksætteri, mener forperson for styregruppen, Marianne Thellersen

This post is also available in: English

Interview med Marianne Thellersen, Koncerndirektør for Innovation og Entreprenørskab på DTU og forperson for styregruppen for Open Entrepreneurship

I 2017 blev Open Entrepreneurship (OE) med støtte fra Industriens Fond etableret som pilotprojekt på fire universiteter. Siden har samarbejdet bidraget til over 100 forskningsbaserede virksomheder og foregår i dag på tværs af alle danske universiteter og indenfor alle typer af forskning og ny teknologi. 

Vi har spurgt forperson for OE’s styregruppe, Marianne Thellersen, hvad den faste bevilling kommer til at betyde.

Hvad betyder det for OE at få en fast bevilling som en del af regeringens iværksætterstrategi?

Bevillingen betyder, at OE fremover kan integreres mere permanent som en del af universiteternes innovationsaktiviteter. Vi får ikke dækket alle OE’s aktiviteter, men bevillingen er stor nok til, at universiteterne kan fortsætte initiativer som mentorordninger, videndeling osv. Og så kan ressourcerne i højere grad gå til kerneaktiviteten – altså til at fremme videnstung iværksætteri – da der ikke skal søges nye penge til OE i samme omfang som før.

Er det en blåstempling af universiteternes innovationsaktiviteter at blive en del af iværksætterstrategien? 

Ja, helt klart. Med en fast bevilling anerkendes det politisk, at universiteterne har en rolle i forhold til iværksætteri. Det er nu en integreret del af iværksætterstrategien, at der er fokus på vidensbaserede startups. OE bidrager til området sammen med en række andre vigtige initiativer som fx Spin-outs Denmark, der har sit fokus på andre dele af værdikæden for videnstung iværksætteri. Alle spiller en vigtig rolle, og samspillet og overgangene er afgørende for at vi kan supplere hinanden optimalt.  

Hvor stort er det, at et fondsbaseret projekt kommer på finansloven? 

Jeg tror først og fremmest, at bevillingen er en anerkendelse af, at universiteterne har set en vej sammen – at alle er med.  Men det er også en anerkendelse af, at man kan se, det er svært og ressourcekrævende at skaffe funding, og at man ikke vil risikere at OE bare bliver lukket ned, da det vil betyde videns- og kompetencetab på universiteterne – og mindre samarbejde og videndeling på tværs af universiteternes innovationsaktiviteter.  

Fra projekt til varig forankring betyder også ny organisering. Med hvilken fornemmelse giver du stafetten videre? 

Jeg er utrolig stolt af OE-projektet. Jeg er stolt af de fire universiteter, der startede som pilotprojekt, og deres commitment til at bruge ressourcer på at løbe projektet i gang. Og dernæst stolt over, at det er lykkes at få alle universiteter med, så OE er blevet et nationalt initiativ. Og så har styregruppen været et fantastisk forum. Et sted hvor vi åbent har kunnet diskutere udfordringer og muligheder for innovation på universiteterne i et ikke så formelt regi. Det er også mit indtryk, at vi har fået mange dygtige og dedikerede Business Unit Managere (BUM’ere) ombord. Gode folk, der brænder for sagen. Det gør det også nemmere at give stafetten videre.

Hvordan opretholdes den iværksætterånd, som har drevet og udviklet OE som projekt? 

OE har bevist, at projektet har en berettigelse og skaber værdi for samfundet. Og på mange måder har vi også levet og ageret som en startup i projektperioden. Iværksætterånden har været god til at få tingene i gang, men i dag er vi et sted, hvor det også for OE er tid til at blive mere etableret. Når det er sagt, håber jeg, at OE holder fast i nysgerrigheden, udviklingslysten og det åbne samarbejde på tværs af alle universiteterne.


Om Open Entrepreneurship:

OE-samarbejdet består af enheder på hver universitet, en central enhed, der faciliterer fælles arbejdsmøder og videndeling på tværs af universiteterne, og et nationalt korps af iværksættere, som alle business unit managere kan trække på i forbindelse med deres arbejde med potentielle startups. 

Se mere på www.open-entrepreneurship.dk


UGENS STARTUP: