You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

På få år er Odense blevet verdens robot-hovedstad. Nu er byen måske klar til sit næste store startup-eventyr

Hos SDU Startup Station – Syddansk Universitets officielle startup- og iværksættermiljøet – mærker man, at den fynske robotsucces har inspireret iværksætterne over en bred kam.

Robotteknologi har sat Odense på verdenskortet som iværksætterby. Nu har udviklingen lagt grobund for, at nye vertikaler kan spire i økosystemet.

Robotteknologi har sat Odense på verdenskortet som iværksætterby. Nu har udviklingen lagt grobund for, at nye vertikaler kan spire i økosystemet.

This post is also available in: English

Succeshistorien om det fynske robotmiljø, der henover to årtier er blevet et teknologisk epicenter for startups og scaleups, er efterhånden velkendt.

I dag anses Odense for en slags global robot-hovedstad, hvoraf størstedelen af de ca. 600 robot-, automations- og dronevirksomheder i Danmark og 18.500 ansatte har til huse. I 2022 rundede den samlede mængde investeret kapital i robotvirksomheder i Odense 1 milliard euro. Det unikke samarbejde mellem vidensinstitutioner, industri og startups har skabt et sjældent økosystem, som er verdensførende inden for vertikalen.

Og måske har succesen banet vejen for, at Odense i fremtiden lægger hus til nye startup-eventyr?

Hos SDU Startup Station – Syddansk Universitets officielle startup- og iværksættermiljøet, hvor 120 aktive startups fra fem forskellige fakulteter i dag holder til, mærker man i hvert fald, at succeshistorien har givet blod på tanden hos iværksætterne.

”Odense som epicenter for robotter har skubbet positivt til så meget i hele økosystemet. Der er blevet opbygget en form for succesformel for et stærkt samarbejde mellem aktørerne, private investorer, virksomheder og offentlige institutioner,” fortæller Søren Land, Kontorchef hos SDU Startup Station.

Søren Land Kontorchef hos iværksættermiljøet SDU Startup Station

Flere af de seneste stjernefrø, der har været igennem startub-hub’en, viser, at der kan være nye styrkepositioner på vej til Fyn.

Det drejer sig blandt andet om femtech-virksomheden Mewalii, der har stor succes med hygiejnebind lavet af hamp, HumAId, der bruger kunstig intelligens til at oversætte tale til tegnsprog for døve og Oceanwide Seaweed, der i færd med at gøre tangproduktion til en central del af den grønne omstilling.

”Succeshistorierne har givet os en politisk bevågenhed, en kommune der bakker synligt op om iværksætteri og en masse opmærksomhed fra nationale oginternationale investorer. Og det smitter jo af på hele økosystemet – ikke kun robotvirksomhederne,” siger Søren Land.

  • Robothistorien i Odense går tilbage til det gamle skibsværft, Lindøværftet, der i næsten et århundrede byggede skibe til Mærsk-koncernens shippingforretning. For tre årtier siden begyndte værket at udvikle og investere i svejserobotter, der kunne effektivisere produktionen af de enorme skibe.
  • I 1997 donerede Mærsk 100 mio. kroner til Syddansk Universitet som et led i robotudviklingen, og det blev starten på Mærsk McKinney Møller Instituttet, der lagde kimen til dansk forskning i robotteknologi, lokkede eksperter på området til Fyn og i samarbejde med erhvervslivet for alvor skabte den know-how, som stadig gror lystigt i området.
  • I 2015 blev en af bannerførerne, Universal Robotics (UR), solgt for svimlende 1,9 milliarder DKK og tre år senere var det Mobile Industrial Robots’ (MIR) tur med et beløb på 2,3 milliarder DKK.

Iværksætterne vender tilbage

Som mangeårige Odense-iværksætter har Thomas Eriksson oplevet udviklingen på tæt hånd. Han har skabt adskillige virksomheder gennem sin karriere og er i dag CEO og stifter af SASHA – Safe Share, et startup, der vha. AI vil sikre bedre digital sikkerhed omkring billedmateriale.

Den store robotsucces har været med til at skyde liv ind i det odenseanske iværksættermiljø, fortæller han.

”I Odense var startup- og iværksætter-arrangementer i starten noget, kommunen ofte stod for. Men i dag er det i høj grad drevet af alle de succesfulde iværksættere, der har været i gennem et exit og nu gerne vil give tilbage til det økosystem, de kommer fra. Den udvikling har robotklyngen en stor andel i.”

Thomas Eriksson serieiværksætter og CEO og stifter af AI startuppet SASHA Safe Share

Den oplevelse deler Søren Land fra SDU Startup Station. De mange succeshistorier har lagt en grobund for nye succeser. Men hvilke vertikaler, der specifikt kommer til at blomstre, er svært at spå om, men MedTech kunne meget vel være et af dem, fortæller han.

”Det har lagt et fundament i form af investorer, iværksættere, virksomheder og organisationer. Det er det, der gør, at Odense og økosystemet hele tiden udvikler sig.”

UGENS STARTUP: