You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Samme ide – forskellige startups: Handyhand valgte fusion frem for investering, og har nu femdoblet væksten

@sebastian

Trends og teknologiske gennembrud får mange iværksættere til at arbejde med ens ideer samtidig. Det var også tilfældet for Handyhand og Pinploy, men med en sammenlægning har de udnyttet ligheder og forskelle til at booste den samlede vækst.

Trends og teknologiske gennembrud får mange iværksættere til at arbejde med ens ideer samtidig. Det var også tilfældet for Handyhand og Pinploy, men med en sammenlægning har de udnyttet ligheder og forskelle til at booste den samlede vækst.

This post is also available in: English

En platform hvor brugerne både kan tilbyde egne evner og få løst praktiske opgaver som vinduespudsning, hækkeklipning og flytning af andre brugere. I kølvandet på markedspladssuccesser som Airbnb og Uber, virker ideen helt oplagt, og flere startups har da også prøvet at forløse potentialet i idéen.

To af dem var danske Handyhand og Pinploy, der havde udviklet konkurrerende, digitale platforme, der til forveklings lignede hinanden. Derfor gav det på papiret også rigtig god mening, da de to virksomhed sidste sommer slog pjalterne sammen under Handyhand-navnet efter et opkøb. Men sammensmeltningen var udfordrende:

”Hele den tekniske opgave med at få tingene til at snakke sammen, giver bare altid flere udfordringer, end man regner med. Når produkterne så er samlet, så er der en periode, hvor tingene skal falde på plads. 1 + 1 giver ikke 4 med det samme. Det starter med at give halvanden, og man tænker: Hvad fanden laver vi? Men så begynder man at se synergieffekterne, og få gavn af det,” fortæller Saxo Merrild, som oprindeligt stod bag Pinploy-brandet og i dag er CEO for det samlede Handyhand.

Et år er gået siden opkøbet, og i dag kan han for alvor se de positive effekter af sammenlægningen: Den organiske søgetrafik er fordoblet sammenlignet med de to selvstændige startups trafik, og toplinjen er vokset 500 procent.

”Hele den infrastruktur Heymate (tidl. Ejer af Handyhand red.) kom med, har bare sparket røv. Så vi har fået knækket nogle koder, og vores forretningsmodel er virkelig trådt i kraft,” siger han.

Flere af samme startup

At forskellige iværksættere får nogenlunde samme idé på nogenlunde samme tidspunkt, som i tilfældet med Handyhand og Pinploy, er der bestemt ikke noget særligt i. Det forklarer Nicolaj Højer, serieiværksætter, erfaren business angel og lektor i iværksætteri på CBS.

”Som investor ser man jo de samme ideer igen og igen. Jeg underviser på CBS, og hvis jeg ikke har hørt om de studerende idé før, så har en af mine venner helt sikkert. Og det er jo både godt og skidt. Idéen er sjældent unik, og hvis andre har fået den samme idé, kan det jo være fordi, den er noget værd,” siger Nicolaj Højer.

Han har flere gange sagt nej til at investere i et startup, fordi han allerede er involveret i en lignende løsning. Lige nu oplever han det særligt indenfor AI-området, hvor mange “nye” ideer ligner hinanden. Men der er også en meget naturlig på, hvorfor AI-idérne kommer lige nu.

”Når millioner af iværksættere ser det samme og har adgang til den samme teknologi på samme tid – fx ChatGPT – så kommer der jo mange ens ideer. Det sker hele tiden. Det bedste eksempel er måske i virkeligheden Nobelpriser, der tit bliver givet til to forskellige forskergrupper i forskellige dele af verden, som ikke har haft noget med hinanden at gøre. Det er ikke fordi, de stjæler hinandens idéer, men fordi de på samme tidspunkt ser de samme forbindelser,” siger Nicolaj Højer.

Ens og forskellige på samme tid

Selvom Pinploy og Handyhand forud for fusionen arbejdede med lignende løsninger, var der alligevel væsentlige forskellige på de to startups. Pinploy var meget fokuseret på at bygge software og en rentabel forretningsmodel, mens Handyhand var stærk på brandawareness, brugerbase og havde marketingmaskinen på plads. Derfor komplimenterede de startups også hinandne godt.

”Som founder tænker man, at man skal bygge det hele op fra bunden selv. Men vi har regnet på: Hvad skulle vi hente i investering for at opnå det, vi har opnået på Handyhand-mergeren? Det ville være meget dyrere og tage meget længere tid,” siger han og uddyber:

”Man bliver nemt meget path-dependant: Man skal have angel ind, så skal man have en seed-runde osv. Men der er ikke kun én måde at vækste et startup på. Der er mange veje til Rom,” siger han.

Samlet har de to startups vokset hurtigere og kan sætte sig større mål. Nicolaj Højer er derfor også enig i, at der sagtens kan være potentialle i at sammenlægge startups – det er bare svært i praksis.

”Jeg tror, der er mange, som i bagklogskabens lys ville ønske, de havde slået pjalterne sammen. Men det er jo altid svært. Det er to små virksomehder, der begge har drømmen, og hvordan får man det forenet? Nogle skal jo sælge deres drøm, hvis man skal have glæde af at konsolidere sig,” siger Nicolaj Højer.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY