You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Survival Guide: 3 Konkrete Råd til at Komme Økonomisk Gennem Krisen

@Redaktionen

Regeringen har hjælp på vej til iværksættere og startups, men i mellemtiden har vi samlet en håndfuld konkrete råd, du kan bruge til at hjælpe krise-likviditeten her og nu.

Regeringen har hjælp på vej til iværksættere og startups, men i mellemtiden har vi samlet en håndfuld konkrete råd, du kan bruge til at hjælpe krise-likviditeten her og nu.

Fra den ene dag til den anden er omsætningen gået i stå for mange selvstændige, iværksættere og startups. Mens der er stor forskel på, hvor hårdt forskellige branche er ramt, mærker de fleste allerede krisen i et eller andet omfang.

“Vi har aldrig set noget lignende. Danmark står på kanten af en konkursbølge, hvis vi ikke sætter massivt ind nu. Indtil nu er der taget flere gode skridt for at hjælpe virksomhederne – men jeg tror, det er klart for alle, at vi skal op i et andet gear nu,” siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

I sit pressemøde om Corona-situationen i går lovede statsminister Mette Frederiksen, at mere hjælp er på vej til erhvervslivet – også til de selvstændige – og en egentlig hjælpepakke skal forhandles i dag.

I mellemtiden har vi forsøgt at samle en række gode råd til, hvad virksomheder selv kan gøre her og nu, for at sikre likviditeten på den korte bane, som kan være med til at få virksomheden gennem krisen med skindet på næsen. Ikke alle rådene kan bruges på alle slags virksomheder, men måske du alligevel kan lade sig inspirere af, hvad andre virksomheder har gjort.

1) Få overblik og driv penge i kassen

I en krise er det særligt afgørende at du kender din økonomi her og nu – og følge udviklingen tæt. For at klare dig gennem en periode, hvor der kan være lavere omsætning, er du nødt til at vide, hvad du har at gøre med og trække i de håndtag, du kan.

Dan dig et overblik
Forudsætningen for at lægge en realistisk kriseplan er et overblik over økonomien, så de begrænsede midler kan disponeres rigtigt.

Crediwire, som med sin software tilbyder et gratis overblik for alle der bruger E-conomic, Dinero, Billy, Xena og EG One, mener, at sådan et overblik bliver endnu vigtigere, hvis man skal ud og søge lån eller på anden måde rejse nødkapital.

“Det er super vigtig, at være forberedt på et bankmøde eller møde med vækstfonden, da det øger chancen for at få tilført den likviditet, der kan holde skibet flydende. Vis rådgiveren, at du har styr på tallene – også selvom de måske er røde. Læg tre forskellige budgetter, der hver især er baseret på forskellige scenarier for fremtiden. Det vil gøre det nemmere for virksomheden, at kommunikerer hvad der skal bruges og hvorfor,” siger Kasper Iven Skjold, VP i Creditwire.

Få styr på cashflowet og driv penge i kassen
Driver man en restaurant eller eventsted kan en mulighed for salg under karantænen være gavekort, der gælder når man åbner igen, og i den digitale verden kan man sælge klippekort til ydelser eller forsøge at opgradere sine månedsabonnementer til årsabonnementer. Det hele kan evt. tilføjes en rabat, så virksomheder der ikke er så hårdt ramt, har mulighed for at gøre en god handel der samtidig hjælper dig til at få likviditet.

“Bemærk dog, at når du giver rabat og får likviditet upfront, har du både et etisk og et moralsk ansvar. Du forpligter dig til at levere varerne på et senere tidspunkt, og ovenstående metoder skal kun bruges, hvis du også kan levere dine ydelser. I det perspektiv skal du heller ikke lade dig snyde, hvis du får mange penge ind på ovenstående initiativer – de penge skal række mange måneder, så brug dem fornuftigt,” skriver serieiværksætter Toke Kruse på sin blog.

Kend dine kunder
Krisen rammer de fleste, men den rammer forskelligt. Derfor er det en god ide at segmentere dine kunder, så du kan få et overblik over, hvem der stadig har brug for din service eller dit produkt.

Det er netop, hvad man har gjort hos oversættelsesbureauet Diction.

“Afsæt ekstra tid til monitorering, så du hurtigt kan spotte særlige kundegrupper, der pludselig ikke bestiller. Hvis du har dialog med kunderne, så få et indtryk af, om de er blevet presset som resultat af Corona-krisen. Hvis dine kunder er ramt negativt, så se evt. om du har andre kundegrupper, hvor du kan indhente det tabte. Mange virksomheder er ikke ramt af Corona-krisen, så de har faktisk ekstra tid til at få udført gamle planer. Brug din sunde fornuft, når du taler med dine kunder, og undlad at prøve at sælge til kunder, der er i krise,” siger Martin Boberg, stifter og CEO i Diction.

2) Skær i udgifterne

For nogle vil det ikke være muligt at gøre ret meget for at holde omsætningen i gang. Krisen gør kunderne forsigtige. Til gengæld kan man gøre noget ved sine udgifter.

Få udsat betalinger – fx din husleje:
For mange vil udgiften til kontor eller butik være en stor post i budgettet. Men brancheorganisationen Ejendom Danmark skriver, at mange udlejere tager ansvar for deres lejere og forsøger at finde en løsning.

Det kan altså være en mulighed at få udskudt huslejen nogle måneder – for udlejerne er jo heller ikke interesserede i at stå med tomme lejemål efter konkurser.

”Allerede nu udviser mange udlejere et stort samfundsansvar og er i dialog om individuelle løsninger med de erhvervslejere, der ser deres indtægter forsvinde fra den ene dag til den anden. Vi vil selvfølgelig gerne opfordre alle medlemmer, der har økonomisk mulighed for det, til at fortsætte den dialog,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark.

På samme måde kan man forsøge at få forlængede betalingsfrister hos sine leverandører. Her gør samme logik sig gældende: Alle er interesserede i, at så mange som muligt kommer helskindet gennem krisen, så vi også kan handle med hinanden på den anden side.

Kan du undvære eller nedgradere dit abonnement?
I privaten kan det være tidspunkt til at overveje, om Netflix og Spotify virkelig er nødvendigt lige nu (er man sendt hjem i karantæne, er det givetvis lige så vigtigt som rugbrødsmadderne). Og de samme overvejelser bør man gøre sig i virksomheden.

SaaS-økonomien er overalt, og det betyder oftest løbende abonnementsbetalinger til de services der holder virksomheden i gang.

Der er selvfølgelig abonnementer, som er nødvendige for at holde virksomheden kørende – regnskab, servere osv. – men måske kan du nøjes med en mindre plan på Slack, Dropbox eller anden software som gør det hele nemmere, men som kan skalleres ned i det tilfælde at virksomheden bevæger sig langsommere lige nu.

3) Tænk nyt og forbered fremtiden

Husk på, at der er lys for enden af tunnellen. Epidemiens første bølger forventes at vare mellem 12-16 uger, og har du gjort hvad du kunne, for at sikre likviditeten her og nu, kan en stille periode i forretningen være en god anledning til at kigge fremad.

Forbered fremtiden
Kan man ikke sælge noget til kunderne lige nu, kan tiden bruges til at tilbyde gratis hjælp. Det kan både sikre dine kunder overlevelse, så du kan handle med dem senere, og skabe et endnu tættere kundeforhold på den lange baner. Det mener Nicolai Vittrup, som er direktør i webbureauet Webamp.dk.

“Vi skal ikke forsøge at sælge lige nu, vi skal lave den bedst mulige strategi i forhold til at skabe branding omkring, at vi vil hjælpe frem for salg. Salg lige nu er kortsigtet, hvor branding er mega langsigtet og korrekt lige nu,” siger han.

Virksomheden invitere selv til et webinar, der forklarer hvordan man kan få noget positivt ud af krisen, og laver blogindlæg der hjælper folk i gang med annoncering på FB og Google. Samtidig forsøger direktøren at være mere aktiv på LinkedIn – for alle er online på LinkedIn lige nu.

Tænk nyt og få nye indtægtskilder
Kriser har det med at få innovation med sig, og små virksomheder har den fordel, at de hurtigt kan skifte retning – og det skal udnyttes lige nu.

På få dage har restauranter omstillet sig til første og fremmest at levere take-away – og det er et glimrende eksempel.

Situationen er en anden i dag end den var igår, så måske kan din eventvirksomhed finde på nye eventtyper, der drives online, måske kan din platform bruges i en ny kontekst, eller måske kan du finde på et nyt produkt til dit portfølge, som kan hjælpe andre her og nu.

“Det er NU man skal kunne sadle om, og desto hurtigere, desto bedre. Kun som ultimative sidste løsning se på muligheden med reduktion af egen medarbejderstab. Gør alt hvad du kan for at fastholde dine medarbejdere, du vil forhåbentlig få brug for teamet på den anden side af Corona-krisen. Det er både i medarbejderens og din interesse,” mener Martin Boberg, stifter og CEO af Diction.

FLERE FRA COMMUNITY