You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Christian Gabriel er CEO i Capdesk

“Drømmen er at blive det nye Nasdaq”

@rasmus

Store tech-virksomheder vælger private investeringer frem for børser og bøvl. Det vil Capdesk kapitalisere på ved at blive den foretrukne platform for handel med unoterede aktier. Londons modne fintech økosystem og en investering i millionklassen skal være med til at bringe dem nærmere det mål.

”Drømmen er at blive det nye Nasdaq – for unoterede aktier.”

Christian Gabriels stemme går klart igennem den skrattende skypeforbindelse i et kort øjeblik.

Han er CEO og medstifter af det danske fintech startup, Capdesk. I 2016 skiftede han og en af de andre medstiftere København ud med London, der på mange måder er verdens globale fintech-hovedstad. Det finansielle økosystem er her modent, og transparente reguleringer, store potentielle kunder og en massiv talentmasse har skabt en frodig grobund for startups.

Capdesk er en aktieplatform, der indtil videre har hjulpet unoterede virksomheder med at organisere deres aktier og aktionærer. Den million euro de netop har rejst i en investeringsrunde skal gøre platformen klar til at facilitere transaktioner af aktier fra de unoterede virksomheder.

”Den her runde af investeringer handler om at blive i stand til at servicere de helt tunge og seriøse kunder. Det kræver mere udvikling, og vi har fået de rigtige investorer med i form af Seed Capital og Great Expectations,” siger Christian Gabriel.

Hvorfor børsnotere?

Über, Airbnb, Palantir og Dropbox har flere ting til fælles. De er amerikanske, opererer indenfor techverdenen, har opnået en valuering på 10$ milliarder – de såkaldte decacorns – og deres aktier findes ikke på børserne.

De er en del af en trend, hvor virksomheder i stigende grad forbliver privatejede.

”Det er meget simpelt. Private investeringer er lettilgængelige. Über kan sagtens tage ned til en oliesheik og rejse lige så mange penge, som de kunne gøre ved en børsnotering.”

En ting er let tilgængelig kapital, noget andet er fraværet af de administrative byrder, som følger med en børsnotering.

”Vores løsning er skabt for at hjælpe private virksomheder med at organisere private investeringsrunder og al den administration, der hører til de processer.” 

Britisk sandkasse slår dansk bureaukrati

London har været et finansielt powerhouse igennem det meste af det 20. århundrede. Den position har byen formået at fastholde i takt med at den digitale tidsalder har påvirket de globale markeder.

Halvdelen af alle europæiske fintech investeringer går til hovedstaden, og mere end 44.000 medarbejdere tager dagligt turen til et af fintech firmaernes kontorerer. Et tal der overgår både New York og Silicon Valley.

”Der er en kæmpe pulje af talenter og investorer herovre. London ånder iværksætteri og fintech  fylder meget i startupmiljøet. Når vi pitcher, forstår de fleste vores løsning med det samme og kan fortælle os hvem vi bør kontakte,” siger Christian Gabriel.

Forståelsen går igen, når startups søger om tilladelse ved myndigheder. Transparente reguleringsprocesser er en af hovedårsagerne til at Capdesk valgte London til.

“I øjeblikket kræver Capdesk ikke finansiel regulering. Det bliver dog tilfældet, når vi i fremtiden skal facilitere transaktioner på platformen. På det tidspunkt vil vi meget gerne reguleres i Storbritannien fremfor Danmark. Herovre er de vant til at samarbejde med fintech startups. De har en såkaldt sandbox, hvor man kan komme og få anbefalinger og råd til ansøgningsprocessen. I Danmark skal man selv navigere i regler og reguleringer, og det gør processen langsommelig.”

Men bedre vejledning er ikke det eneste vi kan lære af briterne.

”Investeringer i unoterede aktier er meget mere normalt i England – på grund af en fordelagtig beskatning. Det kunne de danske myndigheder godt tage ved lære af, ” siger Christian Gabriel.

Læs mere: Lavere beskatning og progressiv lovgivning er begge en del af de anbefalinger Iværksætter Panelet gav til regeringen

 

FLERE FRA COMMUNITY