You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Nordiske virksomheder skal turde tage springet tidligere

@simone

Den nordiske tilstedeværelse i Silicon Valley er vokset markant de seneste år. Det giver god mulighed for ekspansion, men de nordiske virksomheder har tendens til at holde igen.

På Ramona Road i Silicon Valley er en nordisk enklave de seneste tre år blomstret op. På væggen, lige når man træder ind ad døren, hænger logo efter logo af nogle af de over 180 nordiske tech virksomheder, der er en del af huset. Virksomhederne kommer fra hele Norden, sådan har det været siden efteråret 2014. Inden da var initiativet norsk og har rødder tilbage til 2011.

Den nordiske tilstedeværelse i Silicon Valley er stærk med organisationer og netværk som Nordic Innovation House, Silicon Vikings og innovationscentrene. Alle arbejder for at gøre det nemmere for nordiske virksomheder at komme til USA, bygge sin forretning op, netværke eller blot teste vandene. Men virksomhederne kunne godt hoppe ud i det endnu tidligere, fortæller Katja Kotala, Nordic Community Manager hos Nordic Innovation House.

“De fleste af vores medlemmer har bygget deres produkt i Norden og har haft gang i salget et stykke tid, før de udvider til Silicon Valley. Det kan være for at undgå risikoen ved at bygge en virksomhed fra bunden i et fremmed marked, hvor de i Norden har et sikkerhedsnet af statsstøtte og eksisterende netværk. Nordiske startups kan godt have en tendens til at vente for længe og være for frygtsomme med at entrere USA, fordi de vil være “klar” til markedet, men ofte ville de have kunnet komme til Silicon Valley langt tidligere og få værdifuld feedback på deres produkt i udviklingsfasen,” fortæller hun og fortsætter:

“Noget andet, vi oplever, er, at selv når et startup kommer til Silicon Valley, beholder de størstedelen af forretningen i Norden. Det er meget mere sikkert og billigere at have et hold ingeniører i Norden. Det er dyrt at tage dem med til USA, og de gode folk blive tit opsnappet af områdernes Apples og Googles. Det er også derfor, vi ikke mener, det er risikabelt for den nordiske økonomi, når virksomheder udvider. De fleste er stadig aktive i Norden, selv efter de flytter.”

Hvorfor vil nordiske startups til USA?

Der er især fire grunde til, at virksomheder enten udvider til Silicon Valley eller nordiske stiftere vælger at grundlægge deres virksomheder i USA, ifølge non-profit netværket Silicon Vikings:

51 procent ønsker en tilstedeværelse i Silicon Valley for at få adgang til amerikanske kunder eller for at servicere eksisterende kunder i USA; 23 procent bruger USA som et springbræt for global ekspansion; 22 procent vil have adgang til amerikansk venturekapital; og fire procent vil være i nærheden af deres amerikanske forretningspartnere.

I år er det 20 år siden, Silicon Vikings blev grundlagt. I de første 18 år voksede netværket til 20.000. De seneste to år er det tal mere end fordoblet. Norden er blevet interessant, og Norden er blevet interesseret i at blive global. For 11 år siden byggede Danmark sit første Innovationscenter her, Innovation Centre Denmark Silicon Valley. Her bygger de bro mellem Silicon Valley og danske startups med programmer som SCALEit Inspire, Ignite og Catalyst. Heller ikke her er de nervøse for at sende virksomheder tidligt af sted til USA og teste, om det er markedet for dem, eller om de skal fokusere på Norden.

“Det ligger i vores DNA, at vi vil have virksomheder til at lykkes, og lykkes de i udlandet, så ansætter de også flere i Danmark og skaber mere beskæftigelse. Og de stiftere, der lykkes med at sælge i udlandet kommer ofte tilbage og hjælper med at funde danske virksomheder, de bringer noget erfaring med sig og er med til at skabe jobs og vækst,” fortæller Christian Vinther.

Du kan nøjes med et turistvisum

Men man behøver ikke rykke alt op med rode, når man vil prøve det amerikanske marked. Christian Vinther anbefaler da heller ikke, at man partout flytter til Silicon Valley. Det er dyrt, og der er gode forhold i Danmark. Men bare det at have et netværk i Dalen kan gøre en forskel.

“Man behøver ikke flytte herover. Mange, som har været her, besøger bare området med mellemrum og plejer sit netværk. Holder sine relationer ved lige. Nogle af dem, som gør det bedst, er faktisk dem, der vender tilbage engang i mellem og viser interesse,” siger han.

Katja Kotala anbefaler også, at man blander sig i de eksisterende netværk. Bruger husene og deltager i de mange meetups, talks og events, som finder sted næsten dagligt i Silicon Valley. Hos Nordic Innovation House har de blandt andre Vinnova, Team Finland og Innovation Norge tilknyttet til at hjælpe virksomheder med at starte op. Og det er netop de mange personer, der brænder for nordiske tech og som hjælper virksomhederne, der er med til at styrke den nordiske tilstedeværelse i Silicon Valley.

“Det er uvurderligt at have en fast stab i området, som kan opbygge og vedligeholde netværkene på lang sigt, og som har evnen til at skabe forbindelser for de nytilkomne. En anden vigtig ting er at yde finansiel støtte også til early stage startups, så de kan deltage i lokale acceleratorer og programmer, som er designet til at hjælpe virksomhederne med at bygge deres forretning, gøre dem konkurrenceklare og forbinde dem med de rette mennesker. Det er tæt på umuligt at skabe en forretning i Silicon Valley uden at have en form for tilstedeværelse her, så det er afgørende, at vi vedligeholder den stærke nordiske enklave,” siger hun.

FLERE FRA COMMUNITY